PEČENJE PEČENIC

V ponev dajte maščobo in vodo,da pokrije dno nato  daj pečenice vanjo. Tako se     pečenica lepo obari ,ko voda izhlapi, se pa še popeče. Ponev naj bo pokrita.

Tako se tudi preveč ne skrčijo.

*******************************************************************************

še en način pečenja

pečenice:

– nič ne kuham
– v pekač dam malo olja
– pečico segrejem tam nekje 180 – 200 stopinj, pekač postavim v pečico za kakih 5 minut ali še manj, da se ojle malo segreje
– pečenice prešpikam z vilico iz obeh strani in jih dam v pekač
– pečem približno 1 uro (odvisno kako debele so pečenice in ali imate raje bolj ali manj zapečene) – naše so bolj zapečene
– nobenih ponv in špricanja, ker jih prešpiknem nič ne šprica tudi po pečici ne

Probaj – enkratne so!

zelje:

– kupim izključno zelje od naturete (v vrečki po pol kg je pakirano v merkatorju v hladilniku), namreč nobeno drugo zelje mi ni tako dobro, ker so mi vsa druga zelja nekako nekisla, premalo kisla, slana…(neuspešno kisana po moje)
– v posodo dam malo olja, čisto malo in ga segrejem
– dodam na drobno narezano čebulo in jo malo popražim (pazi da se ne zažge)
– vmešam zelje, dodam sesekljan česen (kar veliko), malo vegete, malo rdeče nepekoče paprike, poper in vse skupaj pražim ene 5 minut, nato zalijem z 1 dcl oz. 2 dcl vode
– vse to skupaj pokrijem in tenstam ene 5 do 10 min., odkrijem, dodam še malo sesekljanega česna in še malo zalijem, da zelje ni suho in malo še kuham ene 5 – 10 min.

krompir:

– samo na kocke narezan kuhan krompir (se mi zdi bolje kot pire)

V tem že kuhanem zelju mora bit malo “vode”, da z njo poliješ malo po krompirju.

evo tako kuham jaz, pa ne morejo prehvalit kako je dobro

***************************************************************************

Torej, jaz se zadeve lotim tako – tretjič:

PRAŽENO KISLO ZELJE; zelje najprej skuham, enkrat vmes odlijem vodo in dotočim novo, da zelje ni preveč kislo. Ko je kuhano, ga popražim na bodisi dveh žlicah olja ali na domači zaseki, res čisto malo, ker tudi mi ne maramo mastnih reči. Dodam malo vegete, posolim, čisto malo popopram, dodam še malo na drobno sesekljanega sesekljanega česna in samo čajno žličico moke, da zadevo malo bolj zgostim. Včasih dodam žličico kisle smetane.

KROMPIR V KOSIH: pri nas h kislemu praženemu zelju vedno naredimo krompir v kosih. Olupljen krompir zrežemo na kose, posolimo, skuhamo in ocejenega priložimo praženemu kislemu zelju ter ga z žlico ocvirkov malo zabelimo.

PEČENICE: najprej pokuhamo v kropu (par minut), nato pečemo na olju, da porumenijo na obeh straneh. Pokuhamo pa zato, da pečenica obdrži svojo sočnost, kajti če damo samo surovo peči na olje, potem se v predolgem času pečenja tako skrči, da ostanejo male in presušene kot ocvirki. Tik pred tem, ko jo vzamemo iz ponve in serivramo poleg zelja in krompirja, pa zalijem tudi jaz, vendar ne z mlekom, ampak samo s parimi kapljicami vode, hitro pokrijem, ker seveda blazno šprica, odstavim in nato serviram pečenico poleg ostalih prilog, malo olja, na katerem se je pekla pečenica, pa z žlico polijem po krompirju, po zelju in po pečenici, da ni vse tako suho…. pa dober tek!

WordPress Themes