PAZITE KAJ JESTE IN KDAJ JESTE

Glede na zadnje raziskave ima pozno prehranjevanje močan vpliv na povečanje telesne teže.

Raziskovalna ekipa z Northwestern University (ZDA, Illinois) je dokazala, da ni pomembno le, kako in kaj jeste, ampak tudi, kdaj jeste. Raziskavo so opravili na dveh skupinah miši, rezultati pa so pokazali, da so se tiste, ki so jih hranili ob neobičajnih urah, zredile dvakrat bolj, čeprav so imele vse enako hrano in vadbeni režim oziroma so bile enako aktivne.

Å tudija naj bi bila prva, ki je neposredno dokazala, da obstaja napačen čas za prehranjevanje. V raziskavi so šest tednov opazovali dve skupini miši, ki so jih hranili s kalorično hrano, vendar ob različnem času mišjega dnevnega ciklusa. Prvi skupini miši so dajali hrano ob času, ko bi sicer spale, kar se je močno “poznalo na tehtnici”.

‘

‘Razlogi, kako in zakaj se ljudje zredijo, so zapleteni, vendar zagotovo ne gre samo za vnos in porabo kalorij,” je dejal Fred Turek iz raziskovalne ekipe. ”Primernejši urnik obedov bi lahko bil pomemben dejavnik pri soočanju z debelostjo.”

Strokovnjaki sicer menijo, da so na tej stopnji raziskav primerjave s človekom sporne, in upajo, da bodo lahko odkrili več o delovanju procesov, ki vplivajo na telesno težo. Domnevajo, da imajo pri tem vlogo tudi spanec, hormoni in telesna temperatura. Ponoči torej ne odpirajte hladilnika, razen če želite malce popolniti postavo.
/vir:lifestyle/

WordPress Themes