OVO JE NAJZDRAVUJA BILJKA NA PLANETI, ali koliko i kako je konzumirati za najbolji efekt? (RECEPT)

Postala broj 1 svih zdravih biljaka na svetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće! A njeno ime je Kurkuma!

kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!

Ali morate obezbediti da moćnu kurkumu vaše telo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu (malo pakovanje je oko 18 kn), lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svežim korenom kojeg se u zadnje vreme može kupiti u bio prodavnicama. On liči đumbiru (djindjer) i slično se i priprema (ista biljna porodica).

Kurkuma je rastvorljiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranljivih materija. Priprema se najčešće sa organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se sa lekarom.

Važno: Kombinujte kurkumu i crni biber kako bi maksimuma svoj učinak. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%.

Pažnja!

Nikad ne uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, konsultujte svog lekara pre nego što kurkumu dodamo u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)

Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarin (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja?
Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka.

Najpopularnija kombinacija je ovo – Zlatno mleko (recept na linku).

Takođe poznati recept: Pomešajte 1/4 kašičice kurkume s 1/2 kašičice maslinovog ulja. U to dodamo veći prstohvat svežeg samlevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomešajte u šoljici. Možete ovu smesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuhate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih sa malo vode.

Možete od meda i kurkume napraviti Zlatni med izuzetnih zdravstvenih svojstava- recept.

Popularan je i čaj od kurkume:

1 šoljica tople (ne vruće) vode
¼ kašičice kurkume
Sok od pola limuna
Prstihvat cimeta (proizvoljno)
1/8 kašičica meda
kašičica kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smestiti dnu šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Ako ste bolesni ili želite maksimalan učinak kurkume, možete kupiti i preparat Kurkumin, izdvojeni aktivni sastojak kurkume (kapsule u prodavnicama zdrave hrane – oko 200 kn). On je izuzetno jak i posavetujte se sa stručnjakom pre njegova uzimanja.

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, soseve, kuskus, krompir, palačinke, kolače … Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičice kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

Ako vam uopšte ne odgovara ukus kurkume, možete je konzumirati iu obliku kapsula. Kupite prazne kapsule u apoteci i sami ih punite prahom kurkume te popijte 2-3 kapsule dnevno uz obrok. Ako ste vegetarijanac, tražite kapsule bez želatina. Jako praktičan način uzimanja kurkume!

Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suvom mestu (ne u frižideru), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svetlu.

WordPress Themes