Ovadba zaradi spornih poslov- Besedilo: Simon Šubic, petek, 19. december 2014

Jeseniška bolnišnica naj bi bila po ugotovitvah kriminalistov zaradi spornega poslovnega odnosa s podjetjem ISS oškodovana za 1,4 milijona evrov.

Gorenjski kriminalisti so zaradi velikega oškodovanja jeseniške bolnišnice kazensko ovadili več oseb

Jesenice – Gorenjski kriminalisti so zaradi zlorabe položaja kazensko ovadili več odgovornih oseb iz storitvenega podjetja in iz gorenjskega zdravstvenega zavoda ter eno pravno osebo, ki so javnemu zavodu v zadnjih nekaj letih z nepravilnostmi pri poslovanju povzročili veliko premoženjsko škodo, so ta teden sporočili s Policijske uprave Kranj. Po naših podatkih je predmet kriminalistične preiskave sporen poslovni odnos med Splošno bolnišnico Jesenice in storitvenim podjetjem ISS, s katerim naj bi bila bolnišnica oškodovana za približno 1,4 milijona evrov. Naj spomnimo, da je svet zavoda Splošne bolnišnice Jesenice maja letos zaradi malomarnega opravljanja dolžnosti razrešil dolgoletnega direktorja Igorja Horvata, podal pa je tudi kazensko ovadbo zaradi suma nezakonite porabe javnih sredstev, kar je v bolnišnico kmalu privabilo kriminaliste, ki so iskali obremenilne dokaze. Poleg Horvata naj bi bili po naših podatkih ovadeni tudi vodja poslovne enote ISS Jesenice Binka Dedić in nekdanja glavna medicinska sestra v bolnišnici Zdenka Kramar.

»V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so v javnem zavodu zato, da bi v favoriziranemu storitvenemu podjetju pridobili protipravno korist, pred nekaj leti zanj najprej priredili javni razpis za posel, potem pa mu do prve polovice leta 2014 na podlagi tega posla plačevali neustrezne račune,« je sporočil Bojan Kos s PU Kranj.

»Neustrezne račune zato, ker je storitveno podjetje zavodu zaračunavalo tudi neobstoječe oz. neizvedene storitve,« je dodal predstavnik za odnose z javnos­tmi PU Kranj. Po ugotovitvah kriminalistov naj bi odgovorne osebe v storitvenem podjetju že pri sklepanju spornega posla vedele, da vseh pogodbenih obveznosti ne bodo mogli izpolniti in jih tudi niso, kljub temu pa naj bi zavodu izstav­ljale račune z zneski, ki so presegali vrednost dejansko oprav­ljenih storitev in dobavljenega materiala zavodu, je dodal.

Podjetje ISS v jeseniški bolnišnici izvaja čiščenje, transportno službo in receptorska dela. »Pogodba je bila podpisana leta 2010 in ugotovili smo, da bi bila za bolnišnico ta trenutek večja škoda, če bi pogodbo prekinili. Zato bomo z njo nadaljevali do zaključka pogodbenega razmerja septembra 2015,« je pojasnil novi direktor bolnišnice Janez Poklukar. Novo vodstvo sedaj vsak mesec preverja opravljeno delo in zavrne račun za vsako delo, ki ni bilo dobro opravljeno.

V jeseniški poslovni enoti ISS izjav niso želeli dajati, medtem ko so s sedeža podjetja v Mariboru sporočili, da ovadbe ne morejo komentirati, ker o njej niso prejeli nobenega uradnega obvestila s strani policije oziroma drugih državnih organov. So pa razložili, da z jeseniško bolnišnico poslujejo že vrsto let, v tem času pa niso prejeli nobenih pritožb glede kakovosti opravljenih storitev. Kot so poudarili v ISS, so zavezani k popolnemu upoštevanju nacionalne in mednarodne zakonodaje ter pravil in imajo ničelno toleranco do prevar, zato ob vsaki zaznavi nepravilnosti takoj reagirajo.

Tudi Igor Horvat zavrača očitke z besedami, da je deloval zakonito in transparentno v korist zavoda in zaposlenih, kar bo v nadaljnjih postopkih tudi dokazal. Po njegovem mnenju gre v celotni zgodbi za konstrukt posameznikov znotraj bolnišnice, zato je že vložil tožbo za nezakonito razrešitev. Horvatu sicer svet zavoda očita tudi sporno gradnjo garažne hiše, kar naj bi prav tako že preiskovali kriminalisti.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je sicer zagrožena kazen do osem let zapo

WordPress Themes