Osvobodite se stresa v 45 sekundah – hr.

Oslobađanje od stresa u 45 sekundi

Ako ste osoba koja živi po modernim standardima, od ranog jutra počinjete sa jurcanjem, radite tokom celog dana, a na posao prestajete da mislite tek kad uveče konačno spustite glavu na jastuk. I to ako ste srećni! Ukoliko mislite da u danu imate previše obaveza da biste stigli da se relaksirate, varate se jer u samo 45 sekundi možete pomoći sebi u oslobađanju od stresa. Evo i kako.

PROČITAJTE PESMU

Nekoliko sekundi je sasvim dovoljno da pročitate haiku ili da se podsetite svog omiljenog soneta. Lep jezik može da bude način da osvežite um i odagnate dnevne brige.

Ukoliko ne volite poeziju, odaberiti neki kvalitetno napisan humoristički isečak. Nećete se pokajati.

IZDUVAJTE SE

Ustanite sa stolice i pokrenite se. Dok šetate, makar i samo nekoliko sekundi, sagorevate negativnu energiju, pa ćete se osetiti osveženo i kao da ste mentalno sposobniji da se uhvatite u koštac sa dnevnim stresovima.

Ako u tih nekoliko sekundi možete da se dočepate i malo sunca, utoliko bolje. Nikad ne podcenjujte uticaj sunca i svežeg vazduha na raspoloženje.

PRATITE NOS

Prijatni mirisi mogu da vam osveže dan i imaju povoljan uticaj na raspoloženje. Zato svuda sa sobom nosite malu bočicu aromatičnih ulja i kada stres počne da se gomila, relaksirajte se mirisom.

Ako kod sebe nemate eterično ulje, mogla bi da vam posluži i pomorandža joju ćete oljuštiti kod svog stola, iscediti koru i tako okružiti svoj radni prostor prijatnim i osvežavajućim mirisom.

UZDIGNITE MOZAK

Meditirajte, pomolite se, komunicirajte sa prirodom, šta god vam najviše odgovara.

Nekoliko trenutaka posvetite sebi, fokusirajte se, otvorite um i probajte da se napunite duhovnom energijom.

POSLUŠAJTE PESMU KOJA VAS POKREĆE

Taktovi prave pesme mogu promeniti pogled na svet u manje od 45 sekundi. Bilo da je u pitanju energična moderna muzika koja vas podiže ili klasična melodija koja vam smiruje i stimuliše duh, odaberite ritam koji vam najviše odgovara i napunite baterije tako što ćete se nekoliko sekundi posvetiti omiljenim tonovima.

NE ZABORAVITE DA DIŠETE

Vrlo je jednostavno, odvojite nekoliko trenutaka u kojima ćete se posvetiti samo svom disanju. Udahnite duboko i mirno kroz nos i isto tako izdahnite na usta, pa to ponovite nekoliko puta.

CEREKAJTE SE

Napravite pauzu u društvu duhovitog kolege ili nekog od kancelarijskih spadala ili na internetu potražite neki duhovit poster ili aforizam.

Ne kaže se za džaba da je smeh najbolji lek, pa nekoliko sekundi smejanja od srca može značajno da vam poboljša dan i izoštri mozak za nove zadatke.

ORGANIZUJTE SE
Za nekoga je najbolji način da se oslobodi od stresa da sredi kuću i da se organizuje.

I na poslu uvek ima šta da se sredi, pa nađite vremena da sredite papire, reorganizujete kartoteku ili foldere na računaru. Kada je sve sređeno i na mestu, posao će delovati manje zahtevno.

UKRADITE MALO NEŽNOSTI

Ako imate kućnog ljubimca pomazite se sa njim pre nego što krenete u novi dan, a ako nemate, zgrabite mekano ćebe ili džemper, pa probajte da profitirate od tog nežnog dodira. Mnogo ljudi oseća olakšanje i sreću pri dodiru sa nečim mekanim i nežnim.

ŽVAĆITE

Jelo i piće pomažu da se opustimo, a ako napravite pametne izbore hrane, vaš dan bi mogao da bude mnogo lakši jer ste telo napunili dovoljnom količinom energije a niste ga previše opteretili.

WordPress Themes