Osvežujoč bezgov sirup – nekaj izbranih receptov z neta

1.
Osvežujoč bezgov sirup

Sestavine:

 • 30 bezgovih cvetov
 • 3 litri vode
 • 3 kg sladkorja
 • 6 dag citronske kisline
 • nekaj limon
 • nekaj steklenic

Priprava:

Za pripravo osvežujočega bezgovega soka imejte v mislih, da bo zadeva za kak liter ali dva narasla, zato uporabite večjo posodo, kot je vode. Ko naberete dovolj bezgovih cvetov, jih dajte na hladno. V posodi zmešajte glede na razmerje dovolj vode in sladkorja. Postavite jo na plin in zavrite. Nato pustite, da se ohladi. Dodajte citronsko kislino in zmešajte. V sladkobno kombinacijo primešajte še cvetove in kolobarje limon ter pustite stati 48 ur v hladnem in temnem prostoru. Priporočamo, da posodo s krpo ali čim podobnim prekrijete, vendar mora mešanica kljub temu dihati.

Čez dva dni pripravite dovolj steklenic, saj bo sirupa več, kot ste uporabili vode. Za najbolj žejne lahko uporabite tudi plastenke, dalj časa pa bezgov napitek raje shranjujte v steklenicah. Sirup nalivajte skozi lijak, ki ga namestite v steklenice, vanj pa še gazo ali fino cedilo, da vam skozenj ne bo ušlo preveč cvetov. Nalijte do vrha, dobro zaprite in shranite v hladilnik.

Osvežujoč domač bezgov sirup vam bo veselje prinašal še celo leto, če ga boste naredili dovolj.

2.*************************************************************************

Sestavine za 50 oseb

Priprava

Priprava domačega bezgovega sirupa traja nekaj dni, ko pa je že ustekleničen, potrebujemo le nekaj minut, da ga postrežemo ob jedi.

 • Bezgove cvetove pregledamo in odstranimo hrošče ter druge žuželke. Limono narežemo na rezine. V kozarec za vlaganje natlačimo čim več popolnoma zrelih cvetov, ki jih še pokriva plast cvetnega prahu. V kozarec do roba nalijemo vodo in cvetove obtežimo z rezinami limone. Kozarec zapremo in ga za 24 ur postavimo na toplo; če je le mogoče, naj bo čez dan na soncu.

 • Naslednji dan tekočino precedimo čez cedilo ali gazo in cvetove dobro ožamemo (da iz njih “iztisnemo” aromo). Sok prelijemo v večjo skledo in dodamo sladkor ter citronsko kislino. Dobro premešamo, da se sladkor nekoliko raztopi, in prelijemo nazaj v kozarec. Kozarec za tri dni postavimo na sonce, da se sladkor popolnoma raztopi. Vmes lahko vsebino kozarca tudi večkrat premešamo.

 • Pripravljen sirup prelijemo v čiste steklenice in dobro zapremo.

 • Bezgov sirup razredčimo z vodo in ponudimo v kozarcu, ki ga lahko po želji dekoriramo z rezino limone.

3.*****************************************************************************

40 bezgovih cvetov
2,5 kg sladkorja
3 bio limone
2 citronki, 50 g
Bezgovo cvetje nabiramo maja in junija, stran od cest in mestnega smoga, v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa ob polni luni.
Citronka je trgovsko ime za citronsko kislino (E330), šibko organsko kislino, po sestavi podobno vitaminu C.

priprava
■ Bezgove cvetove blago otresemo in pogledamo za morebitnimi pajkci in mravljami; cvetov ne peremo.
■ V velikem loncu zavremo 3 litre vode in primešamo sladkor (gl. opombe), da se povsem stopi. Odstavimo in ohladimo.
■ Limone narežemo na debelejša kolesca.
■ V ohlajeno slajeno vodo namočimo cvetove in narezane limone. Pokrijemo in na hladnem pustimo vsaj 24 ur, lahko tudi kako uro dlje. Vmes obvezno nekajkrat premešamo.
■ Bezgovo cvetje in limone odstranimo (limone ožamemo in porabimo za limonado). V tekočini premešamo citronko, da se stopi.
■ Tekočino precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo. Tekočino nazadnje nalijemo v sterilizirane steklenice, ki jih shranimo v temen, po možnosti hladnejši prostor.serviranje
Bezgov sirup ali sirup iz bezgovih cvetov redčimo z vodo ali z mineralno vodo. Pijači (v bokalu) po okusu dodamo ledene kocke, narezano limono ali/in malo limoninega soka, meto ali meliso…

nadomestek
■ Limone lahko nadomestimo z limetami, ki so nekoliko bolj kisle in aromatične. 3 limone nadomestimo s 4 do 5 limetami.
■ Odličen nadomestek za nezdravi sladkor (gl. opozorila) je stevia v kristalih.
4.*****************************************************************************

Bezgov sirup poleg šabese tudi lahko pripravimo iz bezgovih cvetov, saj je okusna in dobra pijača za vroče poletne dni. Tukaj boste našli recept za bezgov sirup, s katerim se boste lahko osvežili čez celo leto.

Sestavine:

 • 15 bezgovih cvetov,
 • 1 l vode,
 • 60 dag sladkorja,
 • 20 g citronske kisline

Priprava:
Bezgove cvetove položimo v liter vode. To naj stoji 1 dan. Nato precedimo, dodamo sladkor in citronsko kislino. Segrejemo do 80 °C, da se sladkor raztopi in nalijemo v steklenice. Sirup uživamo razredčen z vodo, lahko dodamo limonin sok.

Če bi lahko opisali vonj po osvežujoči pijači, bi bil to nedvomno vonj bezga. Ko se sprehodimo mimo bezgovega grma, je vonj preprosto očarljiv. Cvetove moramo nabrati hitro, saj kmalu odcvetijo in iz njih nastanejo črne jagode, ki jih surovih nikakor ne smemo jesti. Iz lepih belih cvetov pa lahko ustvarimo osvežujoče dobrote, kakršni sta šabesa in bezgov sirup. Kaj pa lahko bezeg naredi za naše zdravje? Ogromno!

Z bezgovim sirupom si boste lahko polepšali svoje poletje s svežino bezga, vam pa moramo razložiti še uporabnost lubja. Tudi lubje debel, vej in korenin namreč deluje odvajalno. Pomaga pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja, vodenici, mišičnem in sklepnem revmatizmu. Iz vej Slovaki ustvarjajo celo piščali, podobne inštrumente pa izdelujejo tudi Madžari. Na Danskem sicer verjamejo, da pohištvo, izdelano iz bezgovega lesa, prinaša nesrečo, romske skupnosti pa ne dovoljujejo uporabo bezgovega lesa za kurjavo. Ne glede na njegovo zdravilnost pa ga uživajte zmerno, saj lahko prevelika količina povzroča določene zdravstvene težave. Prav tako naj ga ne uživajo nosečnice in doječe matere, surovih svežih jagod pa nikakor ne jejte, saj niso užitne in povzročajo bruhanje in drisko ter celo mrzlico.

bezgov sirup

Poznamo več vrst bezga, saj gre za rod grmovnic ali nizkih dreves, ki se lahko delijo v skoraj trideset različnih vrst. Njegovi listi so neparni in pernati, cvetovi pa petštevni in rastejo v kobulastih grozdih. Plod, ki potem zraste, je jagodast in najprej zelen, potem rdeč in na koncu črn, vsebuje pa nekaj semen (navadno od tri do pet). Iz cvetov seveda lahko pripravimo okusen bezgov sirup.

5.****************************************************************************

Moj recept je takšen:
3 l vode
40 cevtov bezga
3kg sladkorja
50 g citronke

Vodo zavreš in ko zavre namočiš noter cvetove. Pustiš stati 24 ur. POtem precediš, dašp noter sladkor in citronko, toliko časa mešaš, da se stopi. Sirup nato preliješ v steklenice in počakaš kakšen teden da s emalo uleži. Mis mo ga že sprobali in je odličen. Zdaj nihče noče piti kupivnega soka za razredčit….

6.*****************************************************************************

Tako kot si ne predstavljam poletja brez natikačev in bosih nog, si ga ne predstavljam niti brez ozvežilnega bezgovega soka. Joj, kako paše v tisti pasji vročini. Sploh, če bezgov sirup premešamo z mineralno vodo.
Vsako leto naredim več bezgovega sirupa, pa nam ga jeseni že zmanjka. Letos sem eno rundo že naredila. Ena ali dve me še čakata. Upam, da bo kmalu konec teh deževnih dni, ki onemogočajo nabiranje bezgovih cvetov. Je pa po drugi strani fajn ta dež, da  nežno spere bezeg in ni tistih mikro majhnih nadležnih žužkov in prahu.
Sestavine:

30 ali več večjih bezgovih cvetov
3 litre vode
3 kg sladkorja
3 citronke (60 g)
3 limone

dober šop mentolove mete ali
dober šop melise

Bezgove cvetove oberemo in jih nežno zlagamo v košaro ali cekar, da izgubimo čim manj dišečega cvetnega prahu, ki je poln vitaminov in mineralov. Najboljše, da nabiramo bezeg kje na odročnem kraju, vstran od mestnega vrveža, cest, da ga ne rabimo prati. S pranjem namreč odplaknemo v odtok precej cvetnega prahu.
V večjem loncu,  kakšnem 6 litrskem, če bomo delali s litri vode, najprej zavremo vodo in štedilnik ugasnemo. Dodamo sladkor in citronsko kislino in mešamo, da se sladkor raztopi. Počakamo, da se sladkana voda ohladi. V primeru, da bomo bezgov sirup delali z zelišči, dodamo zelišča v še toplo sladkano vodo, saj se eterična olja iz zelišč bolj sproščajo v topli vodi. Vendar ne v vroči.
Ko se voda ohladi na sobno temperaturo, dodamo očiščene bezgove cvetove. Vsak cvet posebej pregledamo in mu odstranimo morebitne žužke. Jaz cvetov ne perem, jih pa zato nabiram na “eko” krajih, kjer vem, da se ne škropi z umetnimi škropivi, kjer ni mestnega prahu, …
Na koncu dodam še narezane limone in pokrijem s pokrovko, ker ne želim, da se v soku ponoči jakuzzirajo mušice in morebiten hišni prah.
Pustim, da se vse skupaj namaka 24 -48 ur.
Preden bomo cvetove odcedili si pripravimo steklenice. Nekateri shranjujejo sok tudi v plastenke. Sama sem bolj za steklenice, saj jih lahko lažje steriliziram in se tako sok nikoli ne pokvari.
Steklenice najprej dobro operem, na dno pečice dam kuhinjsko krpo in steklenice obrnjene navzdol (da se odcedi vsa voda) steriliziram kakšno uro na 110 stopinj. Steriliziram tudi pokrovčke.
Pri vsem shranjevanju je najpomebnejše čista steklenička in pokrov ki dobro tesni (ne prepusti kisika), da bakterijam na damo možnost razvoja. Ko se le-te v steklenici razmnožujejo, se ustvarja CO2 , ki je krivec, da nam “raznese” steklenico oz. sok zavre.
Pripravimo si vrč, na katerega damo večje cedilo prekrito s sterilno gazo ali trikotno ruto. Sok precedimo, cvetove z ruto ožamemo.
Sok iz vrča s pomočjo lijaka nalijemo v še tople steklenice in jih takoj neprodušno zapremo. Soka nikoli ne nalivamo do vrha zamaška.
Ohlajene steklenice z bezgovim sirupom shranimo v hladilniku ali drugem temnem in hladnem prostoru.

V primer, da želite manj sladki sirup, predlagam, da na daste manj kot 600 g sladkorja na liter vode, ter sirup potem obvezno shranite v hladilniku. Sladkor namreč deluje tudi kot konzervans in če ga je premalo se zna zgoditi, da se bo sirup prej pokvaril.

Nekateri delajo bezgov sirup tako, da najprej cvetove namočijo in šele na koncu dodajo sladkor in citronko in potem vse skupaj segrevajo, dokler se sladkor ne stopi. Nekak mi je bližje misel, da s tem, ko vodo prej zavrem, razkužim morebitno posodo in vodo, ter da kasneje s segrevanjem cvetov in limon ne uničujem vitaminov in mineralov v njih.
Bezgovih cvetov ni nikoli preveč. :))
V primeru, da imate dovolj bezgovega sirupa, cvetove  posušite na časopisnem papirju in jih shranite v posodi za bezgov čaj, ki se bo prilegel v mrzlih dneh v kombinaciji z medom in ingverjem. S tem, da pazite, da posode ne boste neprodušno zaprli, da se vam ne pojavi plesen.
Recept kako pripraviti antivirusni čaj iz posušenih bezgovih cvetov, najdete med RECEPTI na blogu ali če kliknete tukaj na Bezgov čaj z ingverjem in medom.
7.*****************************************************************************

Sastojci

Priprema

 1. Za jednu litru soka je potrebno ubrati deset zrelih i procvalih cvijetova bazge.stavimo ih u lonac i zalijemo litrom vode.ostavimo pokriveno uz dotok zraka da odstoji 24 sata.nemojte da vam duže stoji jer onda pokupi sve negativne okuse.

 2. Kada je odstajala procjedimo ju u lonac u kojem će mo ju kuhati i dodamo kilu šečera.Kuhamo na laganoj vatri dok ne zakipi pa ostavimo da se krčka još neko vrijeme dok pjena koja se stvara ne prestane izlaziti na površinu.Pjenu kupimo žlicom i bacamo jer su to preostale zmazanoće.ugasimo i ostavimo da se ohladi.

 3. Kada se ohladila dodamo limunsku kiselinu.nemojte pretjerivati jer će biti prekiselo…Promješajte i ostavite da se rastopi kiselina.Prelijete u čiste staklene boce jer u plastičnim ne može dugo izdržati i držite na tamnom i hladnom mjestu.Izdrži i godinu dana.Evo mi još imamo nekakvih pola litre od prošle godine i dalje je super….

WordPress Themes