OREHOVO OLJE

Orehovec se v Evropi za kulinarično popestritev in za kozmetične olepšave uporablja že od rimskih časov. Orehovo olje pridobivajo iz plodov oreha in vsebuje nenasičene maščobe, ki so v telesu nujno potrebne, saj jih telo ne zna proizvajati samo.

Te maščobe se imenujejo esencialne maščobne kisline, ki jih delimo v dve vrsti: omega3 maščobne kisline in omega6 maščobne kisline. Telo pridobi nujno potrebne nenasičene maščobe s hrano ali preko kože. Prav tako je orehovo olje bogat vir vitaminov A, C in E. Med rastlinskimi olji je na drugem mestu po vsebnosti omega3 maščobnih kislin. Je blagega okusa in prijetnega vonja.

Orehovo olje v kozmetiki

Staranje kože

Orehovo olje je pomembna sestavina kozmetičnih izdelkov. Zaradi vsebnosti vitamina E, ki ščiti žile pred staranjem, je odlično za uporabo pri izdelkih proti staranju kože. Olje na koži ustvari zaščitni sloj, ki preprečuje izgubo vode. Ob stiku kože, na kateri so kisline, z oljem nastane hladna reakcija in lužina, ki daje koži vlažnost. Olje čisti vse tri plasti kože, vrhnjico, usnjico in podkožje. Uporablja se lahko tudi na suhi, poškodovani in oboleli koži.

Recept: krema za okoli oči:

* 1 žlička čebeljega voska
* 2 žlički kokosovega olja
* 2 žlički orehovega olja
* 1 žlico rožne ali destilirane vode

Na ogenj pristavite posodo z vodo. V steklenem kozarcu zmešajte vosek in kokosovo olje ter ga postavite v posodo z vodo. Ko se vosek stopi, dodajte orehovo olje. Dobro premešajte, posodo odstavite s štedilnika in dodajte rožno ali destilirano vodo. Mešanico zlijete v lonček in pustite, da se ohladi. Kremo lahko začnete uporabljati.

Celulit

Orehovo olje se uporablja tudi za odpravo celulita. Vsako poletje nas mediji zasujejo z reklamami o kremah, ki zmanjšujejo to nadlogo. Narava je v orehovem olju ustvarila sredstvo za boj proti njej. Ta se ob redni uporabi olja skrči in postane alkalen, kar povzroči, da se izloči.

Cirkulacija

Orehovo olje pospešuje cirkulacijo v telesu, kar vpliva tudi na hitrejšo obnavljanje kože.

Recept: olje za povišano cirkulacijo

* 60ml orehovega olja
* 20ml ricinusovega olja
* 15ml sončničnega olja
* 4ml vitamina E
* 10-12 kapljic eteričnega olja (po želji)

Postopek: V stekleničko, ki jo lahko dobro zaprete, zmešajte orehovo, ricinusovo in sončnično olje. Dodajte vitamin E. Mešanico dobro premešajte in olje je pripravljeno.

Lasišče

Orehovo olje ugodno vpliva na poškodovane in suhe lase. Prav tako obnavlja las in ugodno vpliva na poškodovano lasno korenino. Ob rednem mazanju lasje začnejo ponovno rasti, učinek naj bi bil opazen tudi na mestih, ki so bila brez las že od rojstva. Uporabo orehovega olja priporočajo tudi ob srbečem lasišču ali ob prhljaju.

Recept:

Orehovo olje nanesite na celotno dolžino las. Dobro ga utrite v lase in ga pustite na njih več ur ali čez noč.

Krema za sončenje

Orehovo olje vsebuje naravni UV filter, zato je odlično sredstvo za sončenje, saj s hlajenjem ščiti vrhnjico kože.

Orehovo olje v zdravstvu

Izboljšuje spomin

Omega3 je pomembna komponenta zunanje membrane možganskih celic, ki skrbijo za prenašanje živčnih signalov, potrebnih za razmišljanje, učenje in spomin. Redno uživanje orehov ali orehovega olja izboljša sposobnost za učenje in zmanjša pozabljivost.

Nespečnost

Orehovo olje povečuje produkcijo melatonina v krvi. Ta hormon je odgovoren za dober spanec. Orehovo olje preko blagodejnega učinka na spanec pomaga pri zmanjševanju stresa, depresije in anksioznosti.

Slabovidnost

Grgranje orehovega olja v ustih se priporoča ob slabovidnosti in sivi mreni. Olje grgrajte (lahko tudi pogoltnete) trikrat na dan. Po enem mesecu naj bi bila izboljšava vida takšna, da bi se vam spremenila dioptrija. Olje razširi arterije v glavi, ob zaužitju vam bo postalo vroče, vendar bo občutek po nekaj minutah minil.

Srce in ožilje

Orehovo olje vsebuje zdrave maščobe, ki znižujejo holesterol, prav tako kontrolira sladkor v krvi. Omega3 zmanjša LDL holesterol (slabi holesterol) in poviša HDL (zdravi) holesterol. Olje pomaga pri vzdrževanju prožnosti arterij in s tem ščiti pred boleznimi srca in ožilja.

Čistilec strupov v telesu

Ko strupi pridejo v stik z orehovim oljem, se naložijo in se preko urina izločijo iz telesa. Orehovo olje na kisline učinkuje tako, da jih nevtralizira. S tem preprečuje kislost v tankem črevesu in čisti kri.

Olje za hujšanje

Olje uživamo pred obrokom, ali 1 čajno žličko 3x dnevno, ali pa ga 1x dnevno grgramo v ustih po eno minuto. Daje nam občutek sitosti še dolgo po zaužitju, zavira kisline in s tem prebavo.

Orehovo olje v prehrani

Orehovo olje se v prehrani uporablja hladno, kar pomeni, da se ga ne peče ali cvre, saj je občutljivo za oksidacijo in s kuhanjem dobi rahlo grenak okus. Kljub temu je samo po sebi odličen dodatek za solate, pečen krompir, ribe, zelenjavo, različne žitne jedi na primer za kosmiče za zajtrk. Dodajajo ga tudi k makaronom in sladicam, na primer pečenim breskvam. Hrani da rahel okus po orehih.

Recept: pečen krompirček z orehovim oljem
Za 4 osebe

* 1 kg mladega krompirja
* 2 žlički soli
* 2 žlički (svežega) rožmarina
* Pol skodelice orehovega olja

Krompir posolite, ga dajte v pečico in ga pecite na 200 stopinj približno eno uro, da dobi zlato rjavo skorjico. Zadnjih 20 minut dodajte sveži rožmarin. Ko je krompir pečen, dodajte orehovo olje in pomešajte.

Recept: Kozji sir z orehovim oljem

* Kozji sir
* 2 stroka česna
* Orehovo olje
* Začinite po želji (rožmarin, timijan, bazilika)

Na koščke narezan kozji sir položite v kozarec, v katerega dodajte česen, začimbe in orehovo olje. Sir naj se marinira vsaj 4 ure.

Eva Žnidar

WordPress Themes