OREHOVA POTICA

Za testo potrebujemo: 3 žlice mleka, 1 žičko sladkorja, 20 g kvasa, 100 g surovega masla, 2-3 žlice sladkorja, 1 žličko soli, 750 g mehke bele moke, 2 jajčna rumenjaka, nastrgano limonino lupino, rumovo aromo.

Za nadev potrebujemo: 1 kg zmletih orehovih jedrc, 1,5 dl vročega mleka, 150 g surovega masla, nastrgano limonino lupino, 250 g kisle smetane, 2 vanilijina sladkorja, 2 žlici sladkorja, trd sneg dveh beljakov, 0,5 dl ruma.

Za testo najprej pripravimo kvasni nastavek iz 1/3 količine mlačnega mleka, malo sladkorja in malo moke, počakamo, da zmes vzhaja. Moko pretresemo v veliko posodo in ji dodamo kvasni nastavek. Preostalemu mleku dodamo rumenjake, stopljeno maslo, rumovo aromo in nastrgano limonino lupinico in dodamo testu. Vse sestavine dobro pregnetemo, da dobimo gladko in voljno testo in ga pustimo vzhajati. Iz testa dobimo hlebčke in ko tudi ti nekoliko vzhajajo, jih razvaljamo.

Za nadev prihranimo 2 ali 3 pesti zmletih orehovih jedrc. Preostale orehe poparimo z vročim mleko in jih ohladimo. Primešamo nastrgano limonino lupino, sladkor, vanilijin sladkor, kislo smetano, maslo, rumenjaka, rum in nazadnje rahlo vmešamo še trd sneg dveh beljakov. Z nadevom namažemo testo in ga potresemo z zmletimi orehovimi jedrci, ki smo jih prihranili. Testo zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel namaščen pekač Potico v pekaču pokrijemo s prtičem in  postavimo na toplo, da vzhaja. Pred pečenjem potico premažemo z razžvrkljanim jajcem, jo večkrat prebodemo in nato približno 45 minut pečemo v pečici na 180 stopinjah. Potem temperaturo znižamo na 150 stopinj in pečemo še približno 25 minut.

Po receptu Kranjskega kolačka.

WordPress Themes