Orehova potica z rozinami

Je kaj boljšega, kot ugrizniti v slastno domačo orehovo potico? Iz navedenih sestavin pripravimo dva velika pekača potice.

Priprava

Rozine preberemo ter čez noč namočimo v rumu in nekaj žlicah vode.

  • V večjo skledo presejemo moko in ji primešamo limonino lupinico, vanilijev in navaden sladkor. V sredini naredimo jamico. V skodelico nadrobimo kvas, ga prelijemo s štirimi žlicami toplega mleka in dobro zmešamo, da nastane gladka zmes. Zmes vlijemo v jamico in popršimo z malo moke. Pustimo vzhajati 5 minut, nato pa vse skupaj z rokami zmešamo v grobo testo.

  • V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in prilijemo k testu. Vse skupaj dobro pregnetemo. Dodamo kislo smetano in rumenjake ter ponovno dobro pregnetemo. V preostalo mleko za testo dodamo rum in sol, premešamo in segrejemo. Nato toplo mleko po delih prilivamo testu in vmes večkrat pregnetemo. Testo mora biti na koncu gladko in voljno ter se ne sme oprijemati rok in posode.

  • Testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina podvoji (približno eno uro), nato ga dobro pregnetemo, oblikujemo v kepo, pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati še približno 45 minut.

  • Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V kozico dodamo kislo smetano, sladko smetano in sladkor. Zmes dobro premešamo in zavremo. Mlete orehe stresemo v skledo. Z zmesjo iz kozice jih poparimo in počakamo, da nabreknejo.

  • Jajci ubijemo in v dve skledi ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo žličko cimeta, 1 vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico, sladkor, kislo smetano in čokolado v prahu ter vse skupaj umešamo v gladko zmes. V kozici stopimo maslo in ga umešamo v zmes. Zmesi nato dodamo še orehe, dobro premešamo in čisto na koncu dodamo še beljakov sneg. Zmes mora biti gladka in nekoliko tekoča.

  • Testo razdelimo na dva dela in vsakega na pomokanem prtu razvaljamo centimeter na debelo v pravokotnik. Stranica naj bo približno tako dolga, kot je obod pekača. Testo najprej namažemo z nadevom (približno 5 mm debelo), nato pa po vrhu enakomerno posujemo še namočene rozine. Ob robovih pustimo za prst prostora.

  • Testo s prtom zvijemo natančno in čim bolj na tesno. Pri tem ga rahlo vlečemo. S tem bomo preprečili, da bi med peko v potici nastali mehurji. Oba pekača dobro namastimo z nekaj masla in vanju položimo pripravljeni potici.

  • Obe potici potlačimo in na več mestih prebodemo s pletilko. Pekača damo v pečico, ki jo nastavimo na temperaturo 50 °C in pustimo potici vzhajati pol ure. Nato povečamo temperaturo v pečici na 190 °C in ju pečemo 10 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 160 °C in pečemo še nadaljnjo uro, da potici po vrhu postaneta lepe zlatorjave barve. Preden ju vzamemo iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali sta pečeni: če je igla suha in skoraj čista, je potica pečena.

  • Pečeni potici vzamemo iz pečice in ju pustimo, da se ohladita. Nato ju razrežemo in postrežemo.

Dodatni nasveti

Osnova res dobre potice je testo, ki mora biti primerno gosto in dobro vzhajano. Delamo v toplem prostoru brez prepiha.

Testo ne sme biti pretrdo, ker bo potica presuha, če bo premehko, pa bomo potico težko preložili v model.

Pri vzhajanju si lahko pomagamo tako, da ogrejemo pečico na 50 stopinj Celzija in vanjo položimo skledo s testom. Pri tem pečice ne smemo odpirati, da vanjo ne pride hladen zrak.

WordPress Themes