OREH KOT ZDRAVILO

Ste vedeli?

Iz zeliščarstva: zaradi podobnosti orehovih plodov s človeško glavo je navadni oreh veljal za pomoč pri različnih težavah z glavo. Tako je zunanji zeleni ovoj predstavljal kožo na glavi, trda lupina lobanjo, medtem ko je notranje jedrce predstavljalo človeške možgane.

V slovenskem jeziku poznamo kar nekaj fraz, ki so povezana s plodovi tega drevesa:

* streti trd oreh: rešiti težko, neprijetno stvar, naporen izziv. Za nekoga je lahko izziv tudi pretrd oreh.

* smejal se je kot bi orehe stresal: glasno, hrupno.
* ni vreden piškavega oreha: brezvrednost nečesa.

V slovenskem jeziku ima oreh pomembno vlogo tudi v prenesenih pomenih:

* kot bi orehe stresal – glasno, hrupno;

* ni vredno piškavega oreha – zelo malo, nič;
* to je trd oreh – je težko, zapleteno;
* streti trd oreh – rešiti težko, neprijetno stvar;
* zna več kot le orehe treti – ima velike sposobnosti, se spozna na marsikaj.

Zdravilnost oreha

Jedrca so odličen vir energije in esencialnih hranil. V naravnem zdravilstvu je zelo cenjeno orehovo olje, ki pomaga pri uravnavanju telesne teže, čisti kri in spodbuja delovanje ledvic. Redno uživanje manjših količin orehovega olja pomaga pri znižanju maščob in holesterola v krvi, zavira nastanek srčno-žilnih obolenj in deluje protivnetno.

Orehi sproščajo in pomirjajo zaradi dokaj velike vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin. Pomagajo pri presnovi ter krepijo srce in pljuča. Aminokislina arginin spodbuja nastajanje dušikovega oksida, ki skrbi, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce. Zelene lupine orehov, ki jih namočimo v domače žganje, so znano domače zdravilo za želodec.

V orehih je okoli 60 odstotkov maščob. Največji delež sestavljata linolna in linolenska kislina, ki sta esencialni maščobni kislini. Poleg maščob vsebujejo orehi še okoli 15 odstotkov beljakovin in približno 13 odstotkov sladkorjev, folno kislino, vitamin C in E. Najpomembnejši makroelementi v orehih so kalcij, magnezij in železo, med mikroelementi pa selen, baker in cink. Pomembna sestavina orehov je tudi elaginska kislina, ki zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj.

Maja, preden se razvijejo listi, začne oreh cveteti. Takrat nabiramo cvetove. Sveže liste in nezrele plodove nabiramo v maju in juniju, zeleno lupino jim je treba sleči še preden oreh začne dozorevati. V septembru nabiramo zrele plodove in jih posušimo v suhem in zračnem prostoru. Mlado listje, nabrano po suhem vremenu, je primerno za izdelovanje ekstrakta, tinkture, mazil. Koristi se za kopeli in obloge na rane, pri kožnih boleznih, vnetjih oči, ekcemih, zaščiti proti opeklinam po sončenju.

Čaj iz orehovih listov učinkuje proti črevesnim parazitom, je za jačanje mišic, proti katarju želodca, proti krvavečim dlesnim in rahitisu, za zdravljenje pljučnih bolezni, za čiščenje krvi. Z izpiranjem ust zmanjšamo vnetja, infekcije grla, bolezni desni. Piti ga je mogoče kot zdravilo proti driski, za čiščenje krvi in za urejanje prebave. Dve čajni žlički posušenih, narezanih listov prelijemo s skodelico vode, zavremo in pustimo stati približno pet minut. Tako dobljena tekočina je zdravilo za izpiranje pri vnetju oči in vek, pri ječmenčku. Lahko se uporabi tudi za izpiranje pri številnih kožnih boleznih, od aken, lišajev do potenja nog in odprtih vnetij nog. Listi se uporabljajo za zdravljenje ekcemov, izpuščajev in turov. Čaj pomaga odstranjevati sluz iz želodca in črevesja ter ustaviti drisko.

Če orehove liste skuhamo v vinu, bo napitek pomagal pri sladkorni bolezni. Orehe uporabljajo za zdravljenje griže, kožnih obolenj ter za povečevanje teže in moči. Zmleta lupina se uporablja za zdravljenje kožnih obolenj, herpesa, naglavnih in telesnih uši in notranjih parazitov. Razredčeno orehovo olje uporabljamo proti prhljaju.

Želodec in kri je mogoče prečistiti z orehovcem. Mlade orehe je treba razrezati in jih preliti s sadnim žganjem. Od petnajst do štirideset dni naj vsebina v zaprti steklenici stoji na toplem mestu. Precediti in piti po eno ali dve žlički. Zmeta jedrca, nastavljena na alkoholu, so dobra za masažo lasišča, proti prhljaju in izpadanju las. Suhe lupine orehov se koristijo za pripravo čaja in zdravljenje srčnih tegob, povišanega pritiska, arterioskleroze itd.

Orehov liker dobimo tako, da orehe naberemo konec junija, ko lupina oreha še ni olesenela. Orehe zrežemo na koščke in damo v večji kozarec za vlaganje. Dodamo žganje in sladkor. Namaz, narejen iz masti, ki smo ji dodali orehove popke (pustili smo jih stati 34 ur, potem zmes čisto malo segrejemo) se uporablja pri kožnih boleznih. Orehi z medom so znana specialiteta za jačanje moške potence in stimulans za splošno jačanje organizma, naravni tonik. Jedrca je treba samo potopiti v med, tako združene sestavine obnavljajo organizem in varujejo celice pred staranjem.

Kopel z orehovimi listi (v vodo pripravljeno za kopanje dolijemo čaj iz sesekljanih listov) odpravlja kožne bolezni, rahitis, gnojne rane, ekceme, akne, zmanjšuje pretirano znojenje.

Varuje pred nesrečo

Stari Slovani so verjeli, da je oreh sveto drevo, ki varuje pred nesrečo. Karel Veliki je v 8. stoletju tistim, ki so imeli zemljo, ukazal, naj poleg drugih zdravilnih rastlin gojijo tudi orehe. V antiki je bil oreh sveto drevo Jupitra in so ga imeli za zdravljenje. Dolga stoletja je bil oreh tudi hrana. Eni mu pripisujejo tudi čarovne lastnosti: Pravijo, da oreh v lupini prinaša plodnost. Če jih nosimo pri sebi, orehi krepijo srce in varujejo pred bolečinami revmatizma. Orehovi listi, ki si jih položimo pod klobuk, varujejo pred glavoboli.

WordPress Themes