OKUSNI IN ZDRAVI PRIGRIZKI, KI KORISTIJO ZDRAVJU

9. junij, 2011
Written by BC

Pokovka vsebuje polifenole
Pokovka je zdrav prigrizek

Si tudi vi nezadržno zaželite kakšnega prgrizka? In ne veste kaj bi si privoščili, da ne bi preveč škodovali svojemu telesu?

Zdravju prijazni prigrizki, po katerih hrepeni vaše telo, so lahko zdravju zelo koristni, samo pametno jih moramo izbirati.

Dr. Deborah Shulman pravi, da so primerni prigrizki na vsake tri do štiri ure odlični za nadzor apetita. Z njimi v telo vnašamo potrebna hranila, še posebej, če smo fizično zelo aktivni.

Seveda pa je potrebno biti zelo previden glede količine teh prigrizkov. Saj veste, če vnešene energije ne bomo potrošili, bomo hitro pridobili dodatne kilograme.

Seveda pa se moramo tudi pri prigrizkih izogniti pakirani slabi hrani in uživati sveže pripravljeno.

POKOVKA

Ob večjih fizičnih naporih se močno potimo in telo izgublja sol, zato jo moramo vnesti v telo. Odličen prigrizek v tem primeru je lahko pokovka.

Vsebuje ogromno vlaknin, malo kalorij, in kar je malo manj znano: je zdrava hrana za vaše srce.

Ameriška univerza Scranton je predstavila raziskavo v kateri so preizkušali večje število žit glede na vsebnost antioksidanta polifenola.

Polifenol ščiti telo pred poškodbani celic in tkiva, pred rakom in tudi pred boleznimi srca. Odkrili so, da med vsemi prigrizki, pokovka vsebuje največ polifenola.

TEMNA ČOKOLADA

Stresno in hitro življenje je naporno za telo in lahko povzroči srčno žilna obolenja. Glede na različne raziskave lahko v teh primerih temna čokolada precej pomaga.

Sodelujoči v raziskavi so v štirinajstih dne vsak dan enkrat zaužili po 5dag temne čokolade. Temna čokolada je znižala stopnjo stresnega hormona pri sodeljujočih, ki so kazali znake tesnobe.

Temna čokolada tudi znižuje povišan krvni pritisk, kar je še dodatna stvar za zmanšanje rizika za srčno žilne bolezni, je povedala dr. Shulman.

Vendar moramo paziti na kalorije in uživati zmerne količine te sladke dobrote 🙂

PRAŽENI ARAŠIDI

V študiji, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji Food Chemistry, je bilo ugotovljeno da se z daljšanjem časa praženja arašidov poveča vsebnost antioksidantov.

Zelo dolgo praženje arašidov ohranja precej večje količine mangana in vitamina E (ki pomaga pri ohranjanju kosti in rdečih krvnih celic), kot pa kratkotrajno praženje.

Arašidi vsebujejo tudi veliko proteinov, vlaken in zdravih nenasičenih maščobnih kislin. To so tri snovi, ki nas nasitijo.

Vedno imejte pri roki oreščke in ko začutite lahkoto pojete kakšnega.

VIÅ NJEV SOK

Višnjev sok lajšal bolečine in celo pomagal pri ohranjanju zdravega srca.

V raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Journal of Nutrition, so sodelujoči štirinajst dni dvakrat na dan dobivali višnjev sok ali placebo napitek. Raziskovalci so ugotovili, da je višnjev sok znižal poškodbe na srcu zaradi oksidacije, ki lahko prispevajo k boleznim srca.

Glavna koristna vrednost višnjevega soka je v visoki vsebnosti antioksidantov. Naše telo proizvaja antioksidante, vendar je zelo pomembno, da jih vnašamo v telo tudi preko hrane in pijače, pravi dr. Schumanova. Kjub temu, da sok ne vsebuje vlaknin, ki jih vsebujejo celi sadeži, je odličen vir ogljikohidratov, zato je odlična izbira za regeneracijo po fizičnih naporih.

ŽITARICE IN MLEKO

Iskazalo se je, da zajtrk šampijonov pomaga pri hitri regeneraciji po hujšem fizičnem naporu.

V raziskavi, ki je bila objavljane 2009 v reviji Jurnal of the International Society of Sport Nutrition, so kolesarji kolesarili dVe uri in nato jedli žitarice in polnomastno mleko ali pili športni napitek z ogljikohidrati. Po nekaj dneh so ponovili test.

Raziskovalci so ugotovili, da so žitarice in mleko napolnili zaloge energije enako kvalitetno kot športni napitek.

Mleko vsebuje tudi kakovostne protein, ki so idealni za regeneracijo mišic. Glede na to raziskavo so žitarice in mleko odličen prikrizek za regeneracijo, ki je poceni in naraven.

Å e nekaj nasvetov kako kupiti kvalitetnejše prigrizke:

Pokovka:

– Narediti si jo sami (Sveža pokovka brez dodatkov je najboljša. Lahko dodate začimbe ali oreščke).
– Pazite na maščobe (Izberite pokovko z malo maščobami)

Temna čokolada:

– Visoka vsebnost kakava (več kot vsebuje kakava, več vsebuje antioksidantov)
– Izognite se maščobam (Čokoladne tablice, ki vsebujejo rastlinsko ali hidrogenizirano maščobo so slabe kvalitete)

Praženi oreščki:

– Izberite suho pražene (pri drugih načinih praženja dodajo maščobe in sladkorje)
– Izberite arašide z lupinico (lupinica je bogata z antioksidanti)
– Izognite se soli (slanim arašidom običajno dodajo tudi maščobe)

Višnjev sok:

– Izberite sok iz samih višenj (višnjev sok običajno mešajo z ostalim sadjem. Za najvišjo vsebnost antioksidantov izberite sok brez ostalega sadja)
– Izogibajte se sladkorju (Kupite 100% naravni sok, da se izognete dodanemu sladkorju)

Žitarice:

– Veliko vlaknin (vsebovati morajo vsaj 3 do 5g vlaknin na porcijo)
– Izognite se dodanim sladkorjem (izberite žitarice s čim nižjo vsebnostjo dodanega sladkorja)

Želim vam čim več užitkov ob uživanju prigrizkov. Za še več zanimivih nasvetov in novic mi sledite na Twitterju @daviduspeh in se prijavite na prejemanje novic.

Lep pozdrav

WordPress Themes