Okrepite imunski sistem naravno

Namesto da trepetate pred prehladi in gripami, se jim raje postavite po robu s preventivnimi ukrepi – jejte raznoliko hrano, ki vsebuje potrebne vitamine in minerale, ki bodo okrepili vaš imunski sistem.

Katere vitamine in minerale potrebujete za okrepitev imunskega sistema in s katero hrano jih lahko zaužijete naravno? Preberite.

Vitamin C: ima pomembno vlogo v številnih presnovnih procesih, potrebujemo ga za dobro kri in ustrezno delovanje imunskega sistema. Kje se nahaja? Največ ga je v agrumih, jabolkih, solati, blitvi, špinači, čebuli, zelju in papriki. Dnevni priporočeni odmerek: od 0,5 do 1 g.

Vitamini skupine B: v telesu opravljajo številne pomembne fiziološke naloge. Kje se nahajajo? V zeleni zelenjavi, špinači, brokoliju, jajcih, mleku in siru. Dnevni priporočeni odmerek: od 1,2 do 1,7 mg.

Vitamin B6:
njegova naloga je kataliziranje pomembnih procesov v telesu. Kje se nahaja? V soji, jetrcih, žitaricah, kvasu, sadju in zelenjavi. Dnevni priporočeni odmerek: od 1,5 do 2 mg.

Vitamin B12:
preprečuje degeneriranje celic in živčevja ter pomaga pri tvorjenju rdečih krvničk (eritrocitov). Kje se nahaja? V živilih živalskega izvora; v organizem ga vnašamo z jetrci, mesom in ribami.

Folna kislina:
njeno pomanjkanje lahko povzroči megaloblastično anemijo. Kje se nahaja? V svežem sadju in zelenjavi, orehih, kvasu in jetrcih. Uživajte jih dnevno.

Vitamin A:
skrbi za dober vid, saj sodeluje pri sintezi vidnega pigmenta. Dokazano je, da vitamin A skupaj s karotenidom sodeluje pri krepitvi imunskega sistema. Topen je v maščobi. Kje se nahaja? V maslu, siru, mleku, jetrcih, ribah in zelenjavi. Uživajte jih dnevno.

Vitamin E:
je močan antioksidant, ki varuje naše celice. Številne raziskave potrjujejo tudi njegov pozitiven učinek na delovanje imunskega sistema. Kje se nahaja? V vseh rastlinskih oljih, mandljih, arašidih in mleku. Dnevni priporočeni odmerek: od 10 do 20 mg.

Železo: je mineral, ki ga pogosto primanjkuje ljudem, ki se prehranjujejo enolično ter ne uživajo dovolj svežega sadja in zelenjave. Po nekaterih ocenah kar četrtini žensk primanjkuje železa. Je ena od najbolj razširjenih kovin. Kje se nahaja? V jetrih, tunini, soji, mesu, figah, koprivah, grahu in robidah. Dnevni priporočeni odmerek: od 10 do 15 mg.

Selen: naše celice varuje pred prostimi radikali in spada v skupino antioksidantov, ki neposredno prispevajo k ohranjanju zdravja celic pred poškodbami. Čeprav ga potrebujemo zelo malo – od 50 do 100 µg – igra zelo pomembno vlogo, ki je podobna biološki nalogi vitamina A. Kje se nahaja? V svinjini, pomarančnem soku, školjkah, ječmenu, česnu, čaju, mleku in jastogu.

Cink: pospešuje celjenje ran in sodeluje v številnih biokemičnih reakcijah v organizmu. Kje se nahaja? V soji, tunini, kvasu, bučnih semenih, govedini, puranjem mesu in siru. Še posebno pomemben je zadosten vnos cinka pri ljudeh, ki se še razvijajo, saj pomanjkanje cinka upočasnjuje rast in zavira celjenje ran. Dnevni priporočeni odmerek: od 12 do 15 mg.

Baker: navzoč je v številnih encimih in sodeluje pri razvoju vezivnega tkiva. Pomanjkanje bakra lahko povzroči slabokrvnost. Kje se nahaja? V piščančjem mesu, slivah, soji, kvasu, mandljih in gobah. Dnevni priporočeni odmerek: od 1,5 do 3 mg. Pomanjkanje bakra lahko povzroči tudi pretiran vnos cinka (več kot 150 mg na dan), zato je treba biti previden, saj se vežeta na isti receptor.

WordPress Themes