Odpravite glavne vzroke za izpadanje las

Nikoli ni prepozno, da spremenite nekatere navade, ki vplivajo na moč lasnih korenin in posledično izpadanje las. Kakšne lase imate, je odvisno predvsem od vaše vsakodnevne rutine – od prehrane do slabih razvad.

Dobra novica je, da lahko z uvedbo nekaterih sprememb v svojem življenju izboljšate zdravje vaših las. Vroča voda na primer dehidrira lase (kot tudi kožo), zaradi česar lasje postanejo suhi in hitro lomljivi. Obenem začnejo hitreje delovati tudi pore na lasišču, kar še dodatno povzroči luščenje kože. Zaradi tega se raje umivajte oziroma kopajte v vodi z nekoliko nižjo temperaturo, lase pa sperite s čim hladnejšo tekočo vodo.

izpadanje las

Sušenje las

Visoke temperature torej uničujejo in povzročajo pospešeno izpadanje las, saj se tako uničijo beljakovine, iz katerih so sestavljeni lasje in njihov obrambni ovoj. Ko se ta ovoj uniči, se podre ravnotežje vlage in lasje so nagnjeni k lomljenju. Svetujemo vam, da omejite uporabo sušilnika in ravnalca las; če se sušilniku ne morete odpovedati, pa ga nastavite na najnižjo možno temperaturo. Najbolje je, če lase posušite kar na zraku.

Mokri lasje

Mokri lasje so najbolj občutljivi, lomljivi in nagnjeni k izpadanju. Z njimi nikoli ne smete ravnati grobo, marveč jih morate nežno razčesati. Olajšajte si razčesavanje tako, da si lase počešete že pred pranjem. Prav tako ne drgnite las z brisačo, kadar so mokri, temveč mehko brisačo samo nežno pritisnite ob lase, da absorbira vodo.

Rigorozne diete

Pazite na zdravo prehrano, ki izredno vpliva na moč lasnih korenin. Hrana naj bo bogata z beljakovinami, ki jih najdete v ribah, leči, fižolu in drugih živilih; saj so lasje v osnovi sestavljeni ravno iz beljakovin. Če slednjih ne uživate v zadostnih količinah, se bo to najprej poznalo ravno na lasišču.

Trdno speti lasje

V primeru, da radi nosite spete lase v konjski rep ali figo, se zavedajte, da takšna pričeska pogosto predstavlja dodaten pritisk na lasne mešičke in tako povzroča trajno škodo in izpadanje las. Lahko privede celo do plešavosti, če nosite lase spete vedno na istem mestu. Poskušajte nositi spuščeno frizuro, kadar je to le mogoče, še posebej med spanjem. Če se čopu ne morete odpovedati, pa naj bo ta čim bolj ohlapno narejen.

Uporabljate peroralno kontracepcijo

Povečano izpadanje las je lahko posledica hormonskega neravnovesja, ki med drugim nastane zaradi uporabe napačnih kontracepcijskih tabletk. Nekatere namreč vsebujejo androgene hormone, ki lahko povzročajo izpadanje las – preklopite raje druge vrste tabletk, če sumite, da ste preobčutljivi na njih, še bolje pa je, da prenehate z uporabo peroralne kontracepcije in se poslužujete drugih načinov zaščite. Problematična so tudi določena zdravila, na primer antidepresivi in zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje motenj delovanja ščitnice.

Praskanje lasišča

Če imate srbeče lasišče (denimo zaradi seboroičnega dermatitisa), lahko s praskanjem lasišča pospešite tudi izpadanje las, ker s tem poškodujete lasne mešičke. Lasišče negujte z doma izdelanimi šamponi, ki ne dražijo kože in vsebujejo sestavine, kot je olje čajevca. Las prav tako ne izpostavljajte direktnemu soncu, saj UV-žarki oslabijo moč las in njihovo elastičnost. Kadar se odpravite ven, v primeru sončnega vremena raje nosite klobuke ali druga pokrivala.

WordPress Themes