Odkrili, kaj za 75 odstotkov izboljša spomin

Britanski psihologi so objavili odkritje, ki se jim zdi izredno pomembno. Aroma rožmarina naj bi sposobnost pomnjenja izboljšala kar za 60 do 75 odstotkov. Zdaj veste, s čim priporočajo, da odišavite svoj dom.

Če bi radi izboljšali svojo sposobnost pomnenja, odišavite dom z eteričnim oljem rožmarina.

Psihologi angleške univerze Northumbria so objavili svoja zadnja odkritja na področju pomnjenja. Izvedli so študijo, ki je pokazala, da eterično olje rožmarina, ko ga vdihnemo, omogoči, da si stvari lažje in bolje zapomnimo. To je v vsakdanjem življenju še kako pomembno in zaželeno. Dober spomin je ključen za normalno delovanje.

”Z zadnjo študijo smo nadaljevali naše prejšnje delo, ki je pokazala, da aroma rožmarina izboljša dolgoročni spomin kot tudi sposobnost računanja brez kalkulatorja,” je razložil eden izmed raziskovalcev dr. Mark Moss. ”Tokrat smo se osredotočili na prospektivni spomin. To je sposobnost, da se spomnimo dogodkov, ki se morajo šele zgoditi, da se spomnimo opraviti določene naloge ob določenem času, kar je ključno za normalno vsakdanje delovanje.” Zagotovo se spomnite, kako ste jezni, če po poti domov iz službe pozabite zaviti v trgovino po mleko ali se ne spomnite prijatelju še pravočasno čestitati za rojstni dan.

Študija je potekala tako, da so raziskovalci 66 ljudi razdelili na dve skupini. Polovico udeležencev eksperimenta so povabili v sobo, ki ni bila odišavljena, polovico v sobo, ki so jo prej odišavili z eteričnim oljem rožmarina. Nato so prestali testiranja, s katerimi so psihologi preizkusili njihov prospektivni spomin. Ena izmed nalog je bila denimo, da so dobili predmet, ki so ga morali ob točno določenem času predati raziskovalcu. Kako uspešno so opravili nalogo, je bilo odvisno tudi od tega, koliko namigov so potrebovali, preden so se nečesa spomnili. Izpolnili so tudi vprašalnik, s katerim so ocenili njihovo razpoloženje. Poleg tega so pregledali njihovo kri ter odkrili, da je izpostavljenost aromi rožmarina povečala koncentracijo ene izmed spojin, ki je dejansko dokazano povezana z učinkovitim pomnjenjem.

Tisti, ki so naloge opravljali v sobi, ki je bila odišavljena, so se odrezali kar za neverjetnih 60 do 75 odstotkov bolje. Hitreje so se spomnili nečesa iz preteklosti, hitreje so se spomnili, kaj morajo storiti v prihodnosti, bolj pogosto so naloge opravili ob točno določenem času. ”Ena skupina se je denimo spomnila izpolniti sedem nalog, medtem ko se je druga spomnila samo štirih,” razloži raziskovalka Jemma MyCready. ”Pri tem so se izkazali tudi za hitrejše in učinkovitejše. Glede na to, da smo jim naložili več nalog, so bili nekateri seveda boljši tudi zato, ker so več nalog hkrati bolj vajeni izpolnjevati. Nismo pa opazili kakršne koli povezave med razpoloženjem in spominom. To daje misliti, da naključne spremembe v našem razpoloženju nimajo velikega vpliva na samo pomnjenje.” Zaključili so še, da rožmarin verjetno vsebuje določene kemične snovi, ki stimulirajo živec, ki je v nosu in vpliva tudi na delovanje možganov.

WordPress Themes