ODIÅ AVITE PROSTORE Z NARAVNIMI DIÅ AVAMI

Poleg tega, da lepo dišijo, tudi vplivajo na razpoloženje in počutje, nekatere pa celo odganjajo insekte.

Vonjave podobno kot glasba ali kot barve vplivajo na naše razpoloženje. Vijolična barva velja za meditativno barvo, ki krepi duhovnost, eterično olje sivke pa pomirja kot nežna glasba. Oranžna ali rumena nam vlivata energijo in pogum, podobno pa delujejo eterična olja citrusov ali energična glasba. Znanstveniki so dokazali, da nekatera eterična olja (kamilica, melisa, sivka) upočasnijo delovanje možganskih valov, medtem ko jih druga (evkaliptus, rožmarin, citrusi) pospešijo.

Å e preden naši možgani zaznajo, katero vonjavo vonjamo, ta že sproži odziv hipofize, ki uravnava izločanje hormonov in vegetativnega sistema (dihanje, uravnavanje temperature, prebava, krvni obtok). Vonjave torej delujejo, še preden jih zaznamo in še nekaj časa po tem, ko jih z vohom ne zaznavamo več. Pri vsem tem z nosom le vonjamo, možgani vonju pripišejo določeno ime, a to še ni pogoj za odziv hipofize. Telo se namreč odzove le na pristno naravno vonjavo ali vibracijo eteričnega olja oziroma rastline, iz katere je olje izdelano. Umetne dišave naravne le posnemajo in nimajo takšnega učinka na razpoloženje in počutje, kot ga lahko dajo naravne dišave. Morda res dišijo približno enako, vendar pa manjka tista ključna vibracija eteričnega olja in tako se naša notranja kemija žal ne zgodi, hipofiza se ne odzove. Lahko namreč prevaramo nos in možgane, telesa pa ne.

Umetno pridobljene vonjave nas ne samo prevarajo, ampak tudi nič dobrega ne naredijo v našem telesu. Snovi umetnih olj, ki jih vdihavamo, se nalagajo v telesu, medtem ko se naravna olja v celoti izločijo. Zakaj si torej ne bi odišavili doma na naraven način? Vonjave so lahko ravno tako intenzivne, od njih ne boli glava, ampak lahko lažje zadihamo, se sprostimo, umirimo ali pa osvežimo in navdamo z novo energijo.

Eterična olja so nadvse pripravna, da z njimi odišavimo posamezen prostor, omaro ali na primer posteljnino in oblačila. V prostoru uporabimo izparilnik in vanj nakapamo nekaj kapljic izbranega eteričnega olja ali mešanico izbranih eteričnih olj. Izdelate lahko svoj potpuri z izbranim vonjem – v lično posodico ali košarico nasujte posušene cvetne liste vrtnic ali liste in storže ter pokapajte z eteričnim oljem. Potpuri postavite na delovno mizo, nočno omarico, mizico v dnevni sobi ali omarico v predsobi, da bo vonj pozdravil goste. Povsod bo tudi lep okras, za različna mesta pa lahko izberete različne dišave glede na namen, ki ga želite doseči – na delovni mizi eterično olje limonske trave, na nočni omarici sivko, v dnevni sobi ali predsobi meto, grenko pomarančo, piment ali cimet. Potpuri, ki ste ga nakapali z eteričnim oljem sivke, bo omaro in perilo v njej prežel s prijetnim vonjem, obenem pa pregnal molje.

Če se vam zdijo eterična olja premočna, lahko uporabite nekoliko blažji hidrolat ali rožno vodo izbrane rastline. Hidrolati so vodotopne sestavine eteričnega olja in nastanejo v postopku parne destilacije kot stranski proizvod. V vodi topne aromatične snovi rastlin lahko uporabimo tudi za odišavljenje doma – hidrolat preprosto razpršite v prostoru, po posteljnini, preden se odpravite spat, ali pa ga dodajte v posodico z vodo in postavite na radiator. Hidrolat bora, na primer, osveži in razkuži zrak, ustvari prijetno domače vzdušje in prečisti dihalne poti.

Tudi z začimbami lahko prijetno odišavite prostore – cimet, klinčki, piment, vanilja, sladki janež, kari oddajajo čudovite vonjave. Posamezno ali skupaj jih natresite v posodice in jih razporedite po stanovanju. Lahko pa jih stresete v vrelo vodo in tako pričarate omamne vonjave. Å e večji učinek dajo, če vodo z začimbami dlje časa pustite vreti na štedilniku – iz kuhinje se bo vonj razširil v vse prostore.

Če so vam bolj všeč osvežilni sadni vonji, lahko podobno storite s sadjem – v vodo dajte na kolute narezano pomarančo, dodajte nekaj klinčkov in pustite, da počasi vre. Ali pa v posodo z vrelo vodo narežite pomarančo, limono, mandarino in grenivko. Citruse lahko tudi napikate s klinčki in jih obesite ali postavite na različna mesta po stanovanju. Za prijetno dišeče stanovanje pa lahko tudi skuhate jabolčni kompot.

Vonj po pravkar pečenem pecivu ali keksih je lahko zelo omamna dobrodošlica za goste. Tik preden pridejo, specite zavitek, pito, kekse ali kakšno drugo pecivo. S čudovitimi vonjavami jih boste prijetno presenetili, saj ni lepšega kot priti v omamno dišeč dom z vonjem po najljubši sladici.

WordPress Themes