OÄŒIÅ ÄŒEVALNA DIETA Z JABOLÄŒNIM KISOM

Za nami so prazniki, ko smo najverjetneje pojedli (pre)več, kot bi naše telo potrebovalo za svoje delovanje. In sedaj imamo težave z novo pridobljenimi kilogrami, prebavo, kožo ipd. Čas je, da se čim prej lotimo preproste, preizkušene in zdrave diete z jabolčnim kisom! Jabolčni kis je bogat z vitamini in minerali.

Kaj vsebuje jabolčni kis?

Jabolčni kis nastane v procesu fermentacije jabolčnika. V prvi fazi bakterije in kvasovke razgradijo sadne sladkorje v alkohol in nastane t.i. cider (jabolčno vino). V nadaljevanju se alkohol na zraku veže s kisikom, nato pa se spremeni v vodo in ocetno kislino, ki daje kisu kiselkast okus. Alkoholno vrenje povzročajo glivice kvasovke, ocetno vrenje pa bakterije.
Jabolčni kis se v medicini uporablja že več tisoč let. Pred 5000 leti so ga uživali celo Egipčani. V novejši dobi ga uporabljamo tudi v kulinarične namene. Bogat je z vitamini (A, B, C in P), minerali (fosfor, flor, kalcij, magnezij, natrij in železo); vsebuje pa tudi 13 esencialnih aminokislin in encime. Uživanje jabolčnega kisa zmanjšuje željo po ocvrti hrani!

Zakaj je zdravo uživati jabolčni kis?

Jabolčni kis pomaga pri odpravi aknaste kože, visokem holesterolu, vnetem grlu, artritisu, osteoporozi in krepitvi imunskega sistema. Dokazano pa je tudi, da zmerno in redno uživanje jabolčnega kisa topi maščobe v telesu in znižuje telesno težo. Vas zanima zakaj?
Jabolčni kis vsebuje naravne kisline, ki topijo maščobe in hkrati tudi uničujejo škodljive gnilobne bakterije v črevesju. Tako poskrbi za spodbujanje presnove, obnavljanje črevesne sluznice ter pripomore k hitrejšemu in boljšemu odpravljanju strupov in neprebavljene hrane iz črevesja. S tem se iz telesa izloči dodatna količina vode in teža se posledično zmanjša. S spodbujanjem presnove pa kis skrbi tudi za večjo porabo energije in zato telo začne načenjati svoje maščobne zaloge.
Poleg omenjenega jabolčni kis tudi preprečuje nastanek slabih bakterij in s tem nastanek raznoraznih obolenj. Zavira pa tudi željo po sladkarijah in sladkih stvareh, mastni in čezmerno slani hrani!

Jogurt z jabolčnim kisom

Kis zmešan z lahkim jogurtom lahko še dodatno uravna vaš prebavni trakt.

Kako poteka očiščevalna dieta z jabolčnim kisom?

Ohranjanje in/ali izgubljanje teže z jabolčnim kisom je popolnoma enostavno. Vse, kar moramo storiti, je, da vsako jutro na tešče spijemo pripravek iz jabolčnega kisa, kot je na primer napitek z jabolčnim kisom ali jogurt z jabolčnim kisom, ali pa v kozarec hladne vode dodamo dve žlički jabolčnega kisa. Okus samega napitka ni najboljši, vendar se splača nekoliko potrpeti.

Uporabljajte kvaliteten domač jabolčni kis.

Napitek lahko popijemo zgolj zjutraj, za še večji učinek pa si ga lahko pripravimo še pol ure pred vsakim večjim obrokom. Napitek popijemo tako, da pride čim manj ali skoraj nič tekočine v stik z zobmi! Priporočljivo je, da napitek kar na hitro zvrnemo.
Trajanje diete je odvisno od nas samih in zlasti od učinka, ki ga želimo doseči. Če bi telo radi zgolj nekoliko “očistili”, bo dovolj že en teden, če pa želimo tudi shujšati, se je bo treba držati dalj časa. Glede na izsledke lahko s pomočjo diete izgubimo tudi do 5 kilogramov v štirinajstih dneh.

Potrebno pa je opozoriti tudi na nekatere pomankljivosti diete!

â–ºNikar si napitka ne pripravljajte prevečkrat in v večjih količinah, saj lahko kis poškoduje vašo zobno sklenino.

â–ºDieta ni priporočljiva za ljudi z želodčnimi težavami. Ti naj se pred začetkom diete posvetujejo s svojim zdravnikom.

Vam je dieta z jabolčnim kisom poznana? Kakšne so vaše izkušnje s to dieto? Delite z nami vaša mnenja, nasvete in izkušnje na naši Facebook strani.

WordPress Themes