Obredi pomlajevanja – M.C. – 12.marec 2014

Morda ste že slišali za „tibetančke“ ali „vrelec mladosti“? Gre za 5 vaj, s katerimi zavrtite čas nazaj, prebudite življenjsko energijo, pa tudi spolno slo.

Tibetanski obredi so v zahodnem svetuu vse bolj priljubljeni (Thinkstock)

Tibetanske obrede je v knjigi Vrelec mladosti: pet tibetanskih vaj pomlajevanja predstavil Peter Kelder že leta 1939. Tibetanski menihi jih prakticirajo že stoletja, a 5 vajam dodajo še šesto, ki naj bi pomagala pri sublimiranju spolne energije in je torej koristna vsem, ki so se odločili za celibat.  Tibetančki odgovarjajo določenim jogijskim asanam. Vaje so dovolj preproste, da jih lahko izvajajo tudi ljudje, ki niso joge niti poskusili. Prebudijo se vse čakre, energija začne teči, zato smo bolj budni, živahni, lepši, poželjivi, predvsem pa pomlajeni. Pomagajo tudi pri splošnem zdravju; ljudje, ki redno izvajajo tibetančke pravijo, da niso nikoli prehlajeni.

Vaje je najbolje izvajati zjutraj, pred zajtrkom, saj nas napolnijo z energijo za ves dan, pa tudi kave morda ne bomo več pogrešali. Pred začetkom vadbe se je dobro ogreti z običajnimi ogrevalnimi vajami, da bomo bolj gibljivi in bomo izključili možnost poškodb. Vsakega izmed 5 tibetanskih obredov ponovimo 21-krat. To številko je dobro doseči postopoma, tudi če ste sicer zelo športni, saj tibetančki sprožijo procese čiščenja v telesu, in če se to zgodi zelo hitro, je lahko precej naporno. Začnite torej s 3 ponovitvami, ki jim vsak teden (ali poljubno daljše časovno obdobje) dodajte še 3, dokler ne pridete do številke 21. Da bi dosegli vse pozitivne učinke pa je treba biti pri vadbi zelo reden, vadite torej vsak dan. Če to zaradi bolezni ali kakega drugega razloga ni mogoče, jih ponovite vsaj v mislih.

Prvi tibetanček

5 tibetanskih obredov za dvig spolne sle 5 od 5

Pri prvi vaji se vrtimo okoli svoje osi, tako kot otroci ali derviši. Vedno se vrtimo v smeri urnega kazalca; predstavljajte si, da je ura na tleh. Stojimo vzravnani z razširjenimi rokami, gledamo predse. Izberemo si orientacijsko točko, ki nam pomaga pri štetju obratov, pa tudi pri ohranjanju ravnotežja: v izbrano točko glejte kolikor dolgo morete, ne da bi obrnili glavo; glavo zasučete šele, ko res ne gre drugače. Vrtite se dovolj počasi, kontorlirano in pazite, da boste imeli dovolj prostora, če bi vas zaneslo. Ko se vam začne vrtetioziroma ko izvedete zadano število ponovitev, se ustavite, roke sklenite kot pri molitvi in se zaglejte v konice prstov. Če se vam zelo vrti, lezite na tla in počakajte, da se vrtenje umiri, preden nadaljujete z vajami! Vaja ni primerna za nosečnice!

Drugi tibetanček

5 tibetanskih obredov za dvig spolne sle 1 od 5

Ležimo na hrbtu, roke sproščeno ležijo ob telesu. Pred začetkom vaje globoko izdihnemo. Ob vdihu hkrati dvignemo glavo kot bi se hoteli z brado približati prsnici in stegnjene noge; noge naj bodo pravokotne na telo. Če vam dvig nog predstavlja težave, lahko za začetek dvigujete rahlo pokrčene. Ob izdihu hkrati spustimo glavo in noge v začetni položaj. Gibanje bo sčasoma postalo vse bolj tekoče. Nekateri vajo odsvetujejo ženskam v prvih dneh menstruacije.

Tretji tibetanček

5 tibetanskih obredov za dvig spolne sle 2 od 5

Klečimo s spodvitimi nožnimi prsti, roke sproščeno počivajo ob telesu. Pred vajo izdihnemo, pri tem spustimo brado proti prsnici. Sledi globok vdih, pri katerem se glava dvigne, trup se nagne nazaj, pri tem močno stisnemo zadnjične mišice in mišice medeničnega dna, roke pa sočasno potujejo nazaj, kot bi hoteli preveriti, ali so mišice zadnjice res napete. Nato se z izdihom vrnite v izhodiščni položaj. Glave ne poskušajte prisliti k prsnici oziroma nazaj, pustite, da vam sproščeno „pade“.

Četrti tibetanček

5 tibetanskih obredov za dvig spolne sle 3 od 5

Četrti tibetanski obred spominja na most. Pred vajo ogrejte zapestja z nežnim kroženjem z dlanmi. Sedimo na tleh, z nogami iztegnjenimi v širini bokov, dlani so ob bokih uprte ob tla, prsti gledajo naprej. Ob izdihu spustimo glavo k prsnici. Z vdihom dvignemo medenico od tal, kolena se pokrčijo. Roke in goleni so navpične, trup in stegnenice pa vodoravni. Težo naj nosijo roke in noge, glava naj sproščeno pade nazaj. Z izdihom se vrnemo v izhodiščni položaj s predklonom glave. Vajo je vsekakor lažje narediti, kot opisati.

Peti tibetanček

5 tibetanskih obredov za dvig spolne sle 4 od 5

Ležimo na trebuhu, dlani so na tleh v višini ramen, noge širše od širine bokov, prsti so spodviti. S čelom se dotikamo tal. Globoko izdihnemo. Ob vdihu dvignemo trup, tako da vzravnani slonimo na iztegnjenih rokah; hrbet usločimo in nagnemo glavo nazaj, da se vrat povsem iztegne. Nato dvignemo medenico, da s telesom tvorimo obliko narobe obrnjene črke V, pete potisnemo proti tlom. Roke in noge so ves čas iztegnjene. Med izdihom medenico spustimo proti tlom, a se jih ne dotaknemo, glavo dvignemo in pogledamo navzgor. To je izhodiščni položaj za nadaljnje ponovitve.

Po končani vadbi nekaj trenutkov ležimo na trebuhu z razširjenimi rokami in z glavo oprto na brado ali v „položaju za nezavestnega“, umirimo dihanje in opazujemo pretok energije skozi telo. Če želite podrobnejši opis in več informacij, sezite po knjigi Petra Kelderja, za lažjo predstavo pa si lahko ogledate kak posnetek ali se celo vpišete na tečaj.

WordPress Themes