Novo leto, nova FB pravila

Naj vam nič ne uide! Zapišite svoj mail in tedensko
boste v e-nabiralnik dobili povzetek člankov na strani.

Kakšne spremembe nam za leto 2015 pripravlja Zuck in druščina?

V zadnjih dneh smo vsi uporabniki Facebooka dobili sporočilo, da se moramo pripraviti na nova pravila, ki jih bo Facebook spravil v dejanja v naslednjem letu.

Dobil sem kar nekaj zaskrbljenih vprašanj kaj se spet kuha v modrem loncu Marka Zuckerbega. Če ste čisto običajen uporabnik Facebooka, ki največje omrežje na svetu uporablja zgolj za lastno zabavo kakšne večje spremembe ne boste opazili. Če pa ste na Facebooku zaradi posla pa se pripravite na nove izzive. Na Facebooku nam res ne more biti nikoli dolgčas.

Če boste tudi v letu 2015 uporabljali Facebook se strinjate z novimi pravili igre, ki obljubljajo, da bo vaš osrednji komunikacijski kanal, t.i. newsfeed še bolj prilagojen vašemu okusu in da podatki, ki jih Facebook dobiva od vas ne gredo nobeni varnostni službi, ampak jih uporabljajo za bolj relevanten prikaz vsebin (in seveda oglasov). Če skrčim celo pisarijo (ki jo najdete tukaj) v en stavek -> FB bo poskrbel, da bodo poslovni subjekti še več denarja investirali v oglase, zasebni uporabniki pa naj bi imeli še več kontrole nad tem kaj želijo in kaj nočejo videti.

In če se postavim v čevlje vseh tistih, ki FB uporabljajo za promocijo svojih storitev, izdelkov, blagovnih znamk? Facebook nam obljublja še bolj definiran algoritem, ki bo znal ločiti kvalitetne od spemerskih vsebin. Kako jim bo to uspelo?

Moj prvi preblisk je, da bodo še bolj upoštevali feedback userjev. Če boste recimo na vaši poslovni FB strani objavili plakat s povabilom na razprodaje (ki običajne ne doseže nekega močnega feedbacka, sploh če ste bolj komunikacijsko štorasti), in ta vsebina v zelo kratkem obdobju ne bo dosegla večjega števila interakcij uporabnikov (všečki, komentarji, delitve, kliki) jo bo FB zelo hitro odstranil iz newsfeeda fanov dotične FB strani. To je počel že sedaj, a predvidevam, da bo algoritem sedaj še hitrejši.

Drugi preblisk pa je “tožarjenje” uporabnikov. Če bo ta kliknil na eno od opcij “skrij to objavo, skrij vse objave, odsledi stran, odvšečkaj stran” bo to smrt za rating poslovne strani. Ne samo, da nove vsebine ne bo več prikazoval dotični “špeckahli” ampak bo to zbilo ratinge vidnosti tudi pri drugih privržencih.

No, to so le moje špekulacije, pravi odgovor bo kot vedno prinesel čas. Oziroma 1. januar 2015.

– See more at: http://www.matejspehar.si/novo-leto-nova-fb-pravila#sthash.2bewughK.dpuf

WordPress Themes