NIZKOKALORIČNA HRANA, KI NAS NASITI

Raziskave so pokazale, da ima na občutek sitosti največji vpliv volumen hrane in ne kalorije. Katera hrana nas torej nasiti, a ima le malo kalorij?

Večina diet se konča zaradi nenehnega občutka lakote. Vsi vemo, da je skorajda nemogoče opravljati vsakodnevne obveznosti in intenzivno telovaditi, če nam vseskozi kruli v želodcu. Zato je pomembno, da med hujšanjem posegamo po hrani z visokim volumnom in nizko kalorično vrednostjo. Raziskave so pokazale, da ima na občutek sitosti največji vpliv prav volumen hrane in ne kalorije.

Primerjava hrane z nizkim in visokim volumnom

Primerjali bomo špagete s stročjim fižolom. 100g špagetov vsebuje približno 70 g ogljikovih hidratov. 100 g stročjega fižola pa le 7 g, od katerih je približno polovica vlaknin. Da zaužijemo enako vrednost ogljikovih hidratov, lahko pojemo 10x več stročjega fižola kot špagetov. Verjemite, da boste od velike količine fižola veliko bolj site kot od majhne količine špagetov. Dodatni plus je še v tem, da boste s stročjim fižolom pojedle posodo zdravja, česar za špagete z bolonjsko omako ne moremo trditi.

Katero hrano priporočamo?

Zelenjavo in beljakovine. Vendar je potrebno vedeti, da ni vsa zelenjava in beljakovinska hrana priporočljiva. Pri zelenjavi se izogibajmo koruzi, fižolu v zrnju in krompirju, ostalo zelenjavo lahko brez skrbi uživate v velikih količinah. Pri hrani bogati z beljakovinami, je potrebne malce več pazljivosti. Izogibajmo se mastnemu mesu – v našem članku si lahko preberete, kako izbrati zdrav kos mesa, pri jajcih zmerno uživajmo rumenjake, dočim smete beljakov pojesti kolikor želite. Za potešitev lakote med obroki, lahko brez slabe vesti posežete po slastnem beljakovinskem šejku.

WordPress Themes