NI VSAK KAKAV ZDRAV

Zelo rada pijem kakav, posebej v zimskih dneh. Radi ga imajo tudi otroci. V nekaterih medijih pravijo, da je to zdrava pijača, ki vsebuje tudi pomembne rudnine, na drugih mestih pa berem, da sta to le kofein in sladkor, ki uničujeta telo. Rada bi vedela, kaj od tega je res.

Kakavova zrna so poznali že azteški vladarji, ki so ga sicer uživali v obliki napitka iz kuhanih zrn. Čokolada, kot jo poznamo danes v obliki ploščic, je le stoletje stara pogruntavščina, instantni kakavovi napitki pa so še bolj svežega datuma.
V resnici je kakav dragocena rastlina, ki vsebuje veliko koristnih snovi. Mesna industrija rada zamolči, da kakav vsebuje dvakrat več železa od tako opevanega rdečega mesa. Je tudi eden najboljših virov magnezija, po katerem ženske še posebno hrepenimo pred menstruacijo. Kakav vsebuje tudi poživilne snovi, ki sicer niso tako močne kot pri kavi in črnem čaju, kljub temu pa vplivajo na razpoloženje in budnost. V kakavu najdemo tudi vitamine E, B2 in B8, kalcij in čudežno snovi PEA (feniletilamin), ki jo popularno imenujejo tudi molekula ljubezni, ker izboljšuje razpoloženje in je naravni antidepresiv.
Če bi od kakavovih zrn torej pobrali le najboljše in to v zmernih količinah, naše telo ne bi imelo veliko pripomb.
Pohlep ustvarja težave
Težave z današnjimi izdelki iz kakava izhajajo predvsem iz načina pridelave te rastline. Ker gre za trajne nasade, se v njih zaradi intenzivne pridelave kopiči breme pesticidov, škodljivci postajajo čedalje bolj nadležni in tako začarani krog kemije postaja čedalje hujši. Zato ne preseneča, da je konvencionalno pridobljen kakav pogosto obremenjen z ostanki težkih kovin.
Tudi predelava in način uživanja kakava sta daleč od tistega, kar so uživali azteški vladarji, ki so ga imeli za pijačo bogov.
Danes večina čokoladnih izdelkov vsebuje zelo majhen delež kakava. Preostalo so barvila, umetne kakavove arome in veliko veliiiiko sladkorja. Tudi instantni kakavovi napitki niso pri tem izjema. Nemška potrošniška revija Öko test je ravno prejšnjo zimo vzela pod drobnogled 26 kakavovih napitkov. Oceno »zelo dobro« je dobilo le šest izdelkov iz ekološke predelave. Pri vseh konvencionalnih kakavih so ugotovili zelo velik delež sladkorja ter druge problematične snovi. Tako npr. kakav znane blagovne znamke vsebuje neverjetnih 79 % sladkorja. Pravilneje bi ga bilo imenovati sladkor, obarvan s kakavom. Drugače povedano, to pomeni, da boste v tridecilitrski skodelici zaužili kar devet žličk sladkorja! V večini izdelkov so našli tudi sintezne vitamine, umetne arome in anorganske rudnine. Te proizvajalci radi dodajajo, da staršem olajšajo vest, češ, »kakav je zdrav, ker vsebuje veliko kalcija, magnezija in drugega, o čemer pripovedujejo reklame«.
Če vas zanimajo konkretne ocene vseh testiranih izdelkov, lahko pokukate na spletno stran www.zazdravje.net, v rubriko Skupaj razkrivamo pod nazivom Test kakavovih napitkov.

Kako pripraviti zares zdrav kakav
Kakšen bo kakav, je odvisno tudi od vseh sestavin te slastne pijače. Za res dober kakav najprej poiščite ekološko certificirani kakav v prahu brez dodatkov. Pozabite na instantne praške, ki so večkratno predelani in obremenjeni z velikimi količinami sladkorja. Če želite dodati kakšno sladilo, izbirajte med bolj zdravimi možnostmi. Javorjev sirup se odlično obnese, prav tako se s kakavom po okusu ujema melasa in še izboljšuje njegovo prehransko vrednost. Tudi kakovostni trsni sladkor z visokim deležem rudnin ni slaba izbira.
Če kakav pripravljamo z mlekom (ki večinoma priteče iz trajne embalaže), dobimo pijačo, ki bo telo zakisala in zasluzila, kar posebno pozimi pomeni dodatno breme za naša dihala in imunski sistem nasploh. Če menite, da ne morete brez mleka, izberite vsaj nehomogenizirano in vsaj 1/3 količine mleka v kakavu zamenjajte z vodo.
Namesto z mlekom bo boljše, če pripravite kakav s sojinim, z riževim, mandljevim ali ovsenim napitkom. Tako boste dobili tisto, kar je dobrega v kakavu, brez slabih sladkorjev in manj kakovostnih mlečnih izdelkov. Če pa žitno »mleko« ali »mleko« iz oreščkov delate sproti, potem temu res lahko rečete zdravje v skodelici!
Enako velja pri izbiri čokolade. Poiščite takšne z velikim deležem kakava. Te imajo zelo nizek glikemični indeks (kar pomeni, da vam ne bodo dvignili krvnega sladkorja), mleko je v njihovi sestavi zanemarljivo (zato ne boste imeli cmoka v grlu) in tudi sladkorja je veliko manj.
Pri čokoladah obstaja še en razlog, zakaj vam priporočam, da posegate le po tistih iz ekološke pridelave. Gre za čedalje bolj problematični lecitin, ki se pridobiva iz soje in ga na trgu zelo težko najdemo v čisti (gensko nespremenjeni obliki). Edino zagotovilo, da ne boste uživali kakava in čokolade z ostanki pesticidov, težkih kovin in s potencialno problematičnim lecitinom, je eko (bio) certifikat. Na srečo je takšnih izdelkov tudi pri nas čedalje več in so vredni svojega denarja.

WordPress Themes