Neprijetnim presenečenjem s poračunom elektrike se lahko izognete, (M.R.)

Vas je že presenetil velik znesek na poračunu porabe elektrike ali pa ste ugotovili, da ste preko leta plačevali previsoke račune? Tem težavam se lahko izognete tako, da svojemu dobavitelju elektrike sproti sporočate dejansko porabo, a morate biti previdni, ker vas tudi to lahko stane.

Večina gospodinjstev v Sloveniji porabo elektrike plačuje v pavšalnih zneskih, enkrat letno pa vsako gospodinjstvo dobi še poračun, ki je odraz dejanskega stanja porabe. Pogosto se zgodi, da so zneski poračunov visoki, Zveza potrošnikov Slovenije pa opozarja, da je mogoče elektriko plačevati tudi glede na dejansko porabo.

Pri pavšalnem načinu plačevanja je znesek na položnici določen na podlagi povprečne porabe v preteklem obdobju. Med letom je tako znesek praktično vsak mesec enak, odstopanja pa so le posledica števila dni v mesecu. Za gospodinjstva, ki ves čas porabijo približno enako količino elektrike, je tak način obračunavanja elektrike ustrezen.

Vse pa se spremeni, če se med letom poraba elektrike poveča ali zmanjša. Pri poračunu elektrike lahko doživite neprijetno presenečenje – visok znesek doplačila ali pa preplačila, kar pomeni, da ste med letom plačevali preveč in s tem brezobrestno kreditirali dobavitelja, opozarjajo na ZPS.

Temu se je mogoče izogniti tako, da dobavitelju vsak mesec posebej sporočite stanje števca. To lahko storite prek spleta, s pomočjo mobilne aplikacije, po elektronski pošti, po telefonu, telefonskem odzivniku ali faksu.

Vendar pa je pri tem treba biti previden, saj nekateri dobavitelji nekatere načine sporočanja dodatno zaračunajo. Tako lahko pri nekaterih operaterjih sporočanje prek telefona stane tudi več kot dva evra, dodaja ZPS. Pri vseh operaterjih pa je sporočanje stanja prek spleta brezplačno.

Pri večini dobaviteljev je stanje števca treba sporočiti do 10. ali 15. v mesecu, tisti, ki elektriko plačujejo prek trajnega naloga, pa imajo čas do 3. ali 5. v mesecu. Treba je sporočiti številko merilnega mesta, ki jo najdete na računu za elektriko, stanje porabe pri višji in nižji tarifi ali enotni tarifi. Če stanje oddajate prek spleta ali mobilne aplikacije, pa je treba imeti tudi uporabniško ime in geslo, pojasnjujejo na zvezi.

WordPress Themes