Nepogrešljivi česen

Česen je nepogrešljiv v čisto vsaki kuhinji – z njim začinjamo različne jedi, dodajamo ga v solate, uživamo pa ga tudi kar surovega, kar tako. S pomočjo česna lahko zdravimo tudi prehlad in kašelj in še in še. Hitro lahko ugotovimo, da  česen ni le nadvse vsestransko živilo, ampak tudi prava zakladnica zdravja.

Česen so redno uživali že v stari Asiriji, Babilonu, Egiptu, stari Grčiji in Rimu. O njegovih pozitivnih učinkih na zdravje in dobro počutje so pisali številni zdravniki, stari misleci pa so poročali tudi njegovih pozitivnih učinkih na mišljenje. Česen je tako prvo, najstarejše in najbolj znano sredstvo proti številnim težavam.

Domovina česna je Srednja Azija, gojili pa so ga že v starem Egiptu, Grčiji ter Rimu in Indiji. Starorimski zdravilec Dioskorid, ki je živel v prvem stoletju našega štetja, je omenjal zdravilne učinkovine česna in o njem pisal kot o pomoči za lajšanje želodčnih krčev. Na Kitajskem pa so preparate iz česna poznali že 2600 let pred našim štetjem.

Stari Rimljani in Egipčani so česen uporabljali kot začimbo za jedi iz divjačine in rib, z njim so pripravljali solate in omake. Starogrškim atletom je česen služil kot odlično poživilo – pred treningi so žvečili njegove stroke. Tudi stari Egipčani so poznali, kako krepčilno lahko deluje česen – delavcem, ki so gradili piramide, so pred začetkom gradnje dali en strok česna.

Česen

Česen deluje protirakavo

Česen vsebuje kar 30 spojin proti raku in ga uničuje podobno kot zdravila citostatiki. Česen še posebej učinkovito preprečuje raka na prebavilih, kar je dokazalo kar nekaj raziskav. Česen pomaga tudi upočasnjevati rast različnih predrakavih tvorb, kot so na primer adenomi, ter preprečuje njihov razrast. Naj povemo še, da česen prav tako zmanjšuje tveganje za pojav levkemije in limfoma. Poleg tega česen skrbi za krepak imunski sistem in njegovo boljšo učinkovitost.

S česnom za zdravje srca in ožilja

Česen pozitivno deluje tudi na sestavo krvi in stanje krvnih žil. Za čiščenje krvnih žil vam priporočamo, da naribate glavico česna in eno dobro oprano limono, skupaj z lupino. Česen in limono zmešajte ter zalijte s pol litra hladne prekuhane vode. Pripravek naj stoji štiri dni, potem pa ga precedite. Zjutraj vsak dan spijte dve žlici tega čistilnega napitka.

Odlična pomoč pri gripi in prehladu

Česen zaradi alicina deluje protimikrobno in je zato odlična pomoč pri gripi in prehladu. Sesekljan strok česna zmešajte z malo oljčnega olja in z njim obogatite solato ali katero drugo zelenjavno je, mešanico pa si lahko preprosto namažete kar na kruh. Fino nasekljan česen lahko zmešate tudi z žlico medu v razmerju 1:1. Pred spanjem vzemite žlico te mešanice, če pa jo boste jemali čez dan, pa si privoščite dvakrat po eno žlico.

Česen proti vnetjem

Česen se lahko bori tudi proti najbolj trdovratnim okužbam. Angleški zdravniki so med drugo svetovno vojno česnove obkladke dajali na rane in tako preprečevali gangreno. V Indiji pa so česen uporabljali proti gobavosti.

Česen je nepogrešljiv tudi v kozmetiki

Česen odlično pospešuje metabolizem, zaradi česar smo bolj zdravi in polni energije, poraba energije pa je hitrejša in bolj učinkovita. Odlično pomaga pri različnih kožnih težavah, izboljšuje rast las, krepi zobe in dlesni, v veliko pomoč pa je tudi pri izgubi odvečnih kilogramov (prav zaradi prej omenjenih pozitivnih učinkov na delovanje metabolizma).

Če želite okrepiti lase, vam priporočamo, da pretlačite  česen, ga zalijete z vodo (v razmerju 1:10), pustite stati eno uro, nato pa raztopino vtrite v lase. Lase čez pol ure sperite s toplo vodo, lahko pa jih splahnete še s kamiličnim ali koprivnim čajem.

WordPress Themes