NEKAJ NI V REDU TAM SPODAJ

Intimne težave so pravzaprav precej pogoste, čeprav o njih neradi govorimo, še posebno veliko neprijetnosti pa lahko povzroča nožnična srbečica. Pogosto je simptom nožnične okužbe, včasih pa celo spolno prenosljive bolezni. Preberite si, kako jo lahko olajšate, predvsem pa preprečite.

Ženski spolni organi

Srbečico lahko povzročijo glivična ali bakterijska vnetja nožnice, lahko pa tudi dražeča kozmetična sredstva.
Srbečico lahko povzročijo tudi dražeča sredstva za umivanje ter celo dišeč toaletni papir, najbolj pogost razlog pa so glivična vnetja, ki jih vsaj enkrat v življenju spozna kar tri četrtine žensk. Velikokrat je tudi simptom bakterijske okužbe ali okužbe s parazitom trihomonasom; zaradi hormonskih sprememb pa se lahko nenadoma pojavi pri nosečnicah in ženskah v menopavzi. Pri slednjih je posledica čedalje tanjše in bolj suhe stene nožnice; pri prvih pa spremembe njenega pH-ja.
Srbečico olajšajte s hladnimi obkladki in s kopelmi v sodi bikarboni. Pripravite si lahko tudi kremo iz mešanice sode bikarbone in vode. Sicer pa je priporočljivo obiskati zdravnika, ki bo določil pravi vzrok težav in predpisal ustrezne kreme, tablete ali vložke. Včasih pomaga tudi čisti anestetik, nikakor pa hidrokortizonske kreme, ki stanje le še poslabšajo. Prenehajte uporabljati tudi vsa kozmetična sredstva, ki bi vas lahko dražila, telesu pa se proti okužbi pomagajte boriti s krepitvijo imunskega sistema in obvladovanjem stresa. Izogibajte se enostavnim ogljikovim hidratom in uživajte fermentirane mlečne izdelke (probiotični jogurt, kefir).
vnetje
Prav vsak dan poskrbite za ravnovesje flore v svoji nožnici.

Mednožje naj bo vedno čisto in suho

Skrbite za primerno higieno. Območje vulve vsak dan umijte, vendar izključno z milnico, ki ni odišavljena, ima kisel pH (3,5 do 4,8) in je namenjena nežni koži. Nato ga nežno obrišite do suhega. Higienske vložke zamenjajte takoj, ko postanejo vlažni, nikoli ne uporabljajte nožnične prhe, saj je premočna in lahko poškoduje naravno nožnično ravnovesje, če se odločite za kopel, pa vodi primešajte čim bolj naravna kozmetična sredstva. Tudi prašek za pranje perila in mehčalec naj bosta čim manj odišavljena.
Vaša oblačila naj v mednožnem območju ne bodo pretesna, izdelana pa naj bodo iz naravnih materialov (bombaža, svile), ki so zračni in zato ne zadržujejo vlage. Če postanejo mokra ali prepotena, jih takoj preoblecite. Spite v nočni srajčki, saj vas zagotovo ne bo utesnjevala. Ko odidete na stranišče, toaletni papir vedno uporabite od spredaj nazaj, v tej smeri pa se tudi umivajte, saj tako bakterij okrog zadnjika ne boste prenesli do nožnice. Med spolnimi odnosi uporabljajte kondom, saj je spolno prenosljive vzroke srbečice daleč najtežje odpraviti.

WordPress Themes