Ne le da topijo maščobo na trebuhu, preprečijo lahko raka in kap

Veliko ljudi se ne zaveda, da so češnje superhrana. Številne študije so pokazale, da so izjemen antioksidant, ki preprečuje pojav raka in kapi in zmanjšuje nalaganje maščobnih blazinic na trebuhu.

Češnje

Češnje spadajo med bolj zdrave sadeže. (Foto: Thinkstock)

Izjemen antioksidant

Študija univerze v Michiganu je pokazala, da se po zaužitju češenj v krvi izjemno poveča raven antioksidativne aktivnosti. Ta je bila povišana še 12 ur po zaužitju. Uživanje antioksidantov pa izboljša delovanje vseh procesov v telesu in tako povzroči, da se bolje počutimo, smo bolj zdravi in privlačni.

Znižujejo previsok holesterol, tlak, krvni sladkor in tako preprečujejo pojav kapi. (Foto: iStockphoto)

Preprečuje kap

Blagodejni učinki na srce in ožilje naj bi bili podobni kot pri zdravilih, dodajajo na univerzi v Michiganu. Kar ne pomeni, da bi morali prenehati jemati zdravila, če so vam jih že predpisali. Z uživanjem češenj boste njihovo delovanje izboljšali. Snov, ki jim daje rdečo barvo, je tista, ki znižuje previsok holesterol, tlak in krvni sladkor, s tem pa zmanjšuje tveganje za kap.

Zmanjšuje tveganje za pojav raka

Uživanje češenj zmanjšuje tveganje za pojav tumorjev, je prav tako pokazala ameriška študija. Sicer je bila narejena z miškami; je pa tudi študija Ameriškega inštituta za raziskave raka potrdila, da češnje zmanjšujejo tveganje za pojav raka na debelem črevesju. Za to naj bi bilo zaslužno bogastvo vlaknin.

Izboljšajo spanec

Na univerzah Pennsylvanija in Rochester so preizkušali, kako češnje vplivajo na spanec. Dva tedna je 15 odraslih 2 deci češnjevega soka uživalo zjutraj in zvečer. Ugotovili so, da pomaga pozdraviti nespečnost in prepreči, da bi se, preden zaspimo, po postelji premetavali predolgo. Deluje, ker vsebuje melatonin, hormon, ki izboljšuje kakovost spanja.

Odpravijo maščobo na trebuhu

Študija je bila opravljena na živalih, in sicer so miške, ki so jedle mastno hrano, poleg tega pa uživale še češnje, razvile občutno manj maščobnih blazinic, od tistih, ki tega sadeža niso imele priložnosti zaužiti. Imele so tudi nižje ravni holesterola, tlaka in krvnega sladkorja.

Maratonci so potrdili, da imajo po uživanju češenj veliko manjši ‘muskelfiber.’ (Foto: iStockphoto)

Ni tako nadležnega ‘muskelfibra’

Nameravate telovaditi? Odlično. Če boste prej zaužili še nekaj češenj, boste občutno zmanjšali vnetne procese v telesu, ki povzročijo, da vas po vadbi bolijo mišice. Znanstveniki so to sicer dokazali na maratoncih. Polovica je teden dni pred maratonom uživala placebo, polovica pa češnjev sok. Slednji so se po teku počutili mnogo bolje.

Pomaga pri artritisu in revmi

Ker deluje protivnetno, pomaga preprečiti artritis in revmo, dve tegobi, ki se pojavita zaradi vnetij v telesu, oziroma pomaga, če se z njima že bojujete. Na univerzi v Bostonu so ugotovili, da je uživanje češenj pomagalo že po samo dveh dneh.

Za konec pa še boljši spomin

Na univerzi v Bostonu so ugotovili tudi, da uživanje češenj dobrodejno spodbudi naše možgane, ki si lažje zapomnijo. Če se morate naučiti nečesa novega oziroma vas v službi čaka pomembna predstavitev, torej le posezite po tem čudežnem sadju, ki ga bo kmalu vse polno na naših tržnicah.

WordPress Themes