NE DOVOLITE, DA Z VAMI UPRAVLJA STRES (hrvaško)

Bilo kakvo stanje, koje uzrokuje duševnu ili tjelesnu napetost, može opustošiti vaše zdravlje. Prema više izvora 75 do 90 posto svih posjeta liječniku, može se pripisati bolestima povezanim sa stresom.

Kada je mozak stalno pod utjecajem snažnih hormona stresa, rezultat mogu biti ošteč‡enja i smrt moždanih stanica – najmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. Neki pacijenti, koji pate od kroničnog stresa imaju problema s dugotrajnim pamč‡enjem. Stres može izazvati emocionalne poremeč‡aje i doprinosi mnoštvo bolesti, uključujuč‡i sljedeč‡e:

* anksioznost
* artritis
* astma
* smanjena funkcija mozga i gubitak pamč‡enja
* depresija
* dijabetes
* glavobolje
* problemi sa srcem
* visok krvni tlak
* nesanica, nemoguč‡nost, da se zaspi ili spava i problemi sa spavanjem
* problemi s kožom

Napravite popis svih stvari koje radite svaki dan, što morate sami učiniti i što možete delegirati na druge. Važno je stvoriti ravnotežu. Pokušajte ne obaviti sve sami. Više svakodnevnih obaveza znači i više stresa. Odlučite, da č‡ete se posvetiti sebi. To ne znači, da č‡ete zanemariti svoje obaveze, to znači da neč‡ete zanemariti sebe. Procijenite kako se osječ‡ate i jeste li uspjeli smanjiti visoku razinu tjeskobe i stresa.

Ostanite usredotočeni na trenutnu situaciju. Nemojte razmišljati o tome, što morate za par tjedana, mjeseci ili godina. Rješavajte zadatke jedan po jedan. Ako osjetite, da vas preplavljuje stres, pritisak ili bilo kakvo stanje, koje uzrokuje duševnu ili tjelesnu napetost i ne znate, što bi sa sobom od napetosti, stanite! Usredotočite se na sporo disanje, koje č‡e vam pomoč‡i da ostanete smireni, da jasno razmišljate i možete dobro odlučiti. Preuzmite odgovornost za svoje riječi, stav i djela.

Odvojite malo vremena svaki dan za oslobač‘anje od stresa, koji se nakupio tijekom dana. Stavite tihu glazbu i usredotočite se na disanje. Pustite da napetost napusti vaše tijelo sa svakim izdahom.

WordPress Themes