Navadni gladež za lajšanje vnetij in hitrejšo prebavo

Navadni gladež (Ononis spinosa) je pravzaprav manjši grm, ki lahko v višino zraste do pol metra in cveti od junija do septembra. Navadni gladež je uporaben predvsem za lajšanje vnetja mehurja ali ledvičnih vnetij, revme, izboljšanje presnove in hitrejše odvajanje tekočine iz telesa.

Gladež je ena tistih rastlin, ki neopazno rastejo ob poteh in samo čakajo, da jih odkrijemo. In nad njegovimi zdravilnimi močmi ne bo nihče razočaran. Navadni gladež je torej razvejan grmiček z močnimi trni in dlakastimi listi. Zdravilna rastlina najbolje uspeva na pustih suhih tleh na sončnih legah po vsej Sloveniji. Podzemni deli rastline vsebujejo zdravilne učinkovine, ki ljudem lajšajo težave z izločali, prebavili, presnovo in sklepi. Nabiramo lahko cvetove in liste, in sicer v času cvetenja rastline. Zdravilne učinkovine pa vsebuje predvsem korenina rastline, ki jo običajno nabiramo proti koncu poletja in v jeseni. Korenine je treba razklati po celi dolžini in jih posušiti, preden jih uporabite.

Navadni gladež

Čaj iz suhih korenin

Čaj iz posušenih korenin navadnega gladeža pomaga pri uravnavanju presnove in jeter, izločanju sečne kisline, čiščenju krvi, revmatičnih težavah in ne nazadnje ledvičnih kamnih. Poznavalci zdravilnih rastlin priporočajo, da čaj zaporedoma pijete štiri ali pet dni, nato naredite nekajdnevni premor in spet nadaljujte s pitjem. Svetujemo vam, da 2 čajni žlički zmletih korenin prelijete z 1,5 decilitra vrele vode, pustite stati 30 minut in nato precedite. Gladežev čaj pijte dva do trikrat na dan, najbolje med obroki.

Gladež in njegova uporaba

Že naše babice so bile prepričane, da gladežev čaj temeljito čisti kri. Čaj iz zdrobljenega lubja korenin, ki ga na primer prekuhamo v vinu, naj bi prav tako topil kamne in pesek v sečilih, poleg tega pa je še odlična rešitev za zdravljenje zlatenice. Po drugi strani lahko korenine gladeža, ki jih kuhamo v kisu, uporabimo kot hladen ali topel obkladek za v ustno votlino, da denimo pozdravimo nadležen zobobol. Tople obkladke iz korenine, kuhane v kisu, lahko polagamo tudi na telesne rane, ki se nočejo zaceliti. Korenine lahko prevremo tudi v belem vinu in si dobljeni pripravek vtiramo v meča in prste, saj bomo tako pozdravili bolečine, ki nam jih povzročijo krči.

WordPress Themes