NAUÄŒITE SE POJESTI MANJ

Skrivnost dolgega življenja je med drugim tudi s čim manj kalorijami v svoje telo vnesti vse potrebne hranilne snovi. Namesto da se nenehno lotevate strogih diet, se zato raje naučite jesti manj.

Nezdravo hrano s svojih polic raje umaknite, privoščite pa si jo samo ob vnaprej določenem času.

Hranilne obroke si razporedite skozi cel dan

Zajtrk, kosilo in večerjo si privoščite ob zanje primernem času; takrat pa pojejte tudi dovolj hranilne obroke, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov z vlakninami, manj mastnih beljakovin in zdravih maščob. Samo tako med obroki ne boste imeli potrebe po sladkanju brez meja.
Če uživate samo zdravo hrano, po navadi nimate potrebe, da bi jedli preveč.

Nezdravo hrano umaknite

Verjetno še niste doživeli, da ne bi mogli nehati jesti solate? Hrana, ki je ne moremo nehati jesti, je po navadi nezdrava. Zato se v prodajalni uprite nenehnemu kupovanju piškotov in čokolad ter si takšen posladek privoščite le občasno (denimo v slaščičarni). Če nezdrave hrane ne boste imeli doma, se zaradi tega verjetno še ne boste odpravili v trgovino.

Žeje ne zamenjujte z lakoto

Verjetno se popoldne nenadoma začnete počutiti lačne. Namesto da bi posegli po prigrizku, pa raje popijte nekaj požirkov vode ali si pripravite skodelico okusnega čaja.

Ravnajte se po uri

Potem ko ste pojedli svoj obrok ali si privoščili malico, počakajte najmanj 20 minut, preden užijete še kaj drugega. Če boste sebi postavili natančno pravilo, se ga boste sčasoma že nezavedno držali in ne boste imeli niti potrebe po nenehnem prigrizovanju.

Bodite prijazni do sebe

S seboj ravnajte lepo. Če se kdaj pregrešite, v tem uživajte, namesto da bi imeli nenehno slabo vest. Tudi če nekaj časa jeste izrazito nezdravo, se zato ne počutite nič slabše – preprosto se spet postavite na pravo pot.

Enostavno ne začnite

Posebno če sami pečete sladice, vas zagotovo mika, da bi jih čim prej preizkusili; toda ko enkrat začnete jesti, se ne morete ustaviti. Enostavno si izberite čas, ko si boste privoščili posladek – takrat uživajte, nato pa spet počnite druge stvari in o hrani več ne razmišljajte.
Kako s hrano pridobiti več energije
Nakupite samo toliko hrane, da si čez dan lahko privoščite tri obroke, ki bodo čim bolj hranilni.

WordPress Themes