NASVETI ZA NARAVNO VRTNARJENJE

 • SAGA o krompirju v stolpih

 • Stolp je bil 1m3. Vloženih 9 krompirjev na dno 1 Marca. Ne vem točno kdaj je dobil prve liste ma je bilo zgodaj, ker je bil 1 mesec pokrit. Vmes je bil incident ko so v kompostnik oz kromprnjak vdrle moje ljubice in jih nekaj dobesedno zmasakirale smile emoticon Prvi problem, ki se pojavi je da niso vse rastline enako visoke in ko zasipaš tiste najnižje ne dohajajo. Ne vem če je možno da bi jih enakomerno lahko zasipal.
  Vglavnem točno 3,5 meseca je. Krompir dosegel višino 1.5m. Zacvetel in odcvetel nekje v dobrih 2 tednih.
  Samo prvič sem zasula z kompostom in starim odležanim gnojem. Pa mal kurjega sem gor dala. Pol pa slama vse do vrha.
  Ko sem ga podrla NI BILO krompirja vse do DNA oz zemlje – kamor tudi krompir sodi. V teorijo da lahko dela gomolje po steblu ne verjamem. Nobenemu tudi sploh še ni uspelo.
  Nikakor ne more rastlina ko mora neprestano vlagati v rast delati tudi gomolje. Vse rastline bodo rastle.čejih zasuvate ker iščejo svetlobo in če jim zasujete liste bodo primorane narediti nove. Sem začudena, da je blo sploh tolk krompirja in te debeline! Res! Sorta pa sem izbrala popolnoma NAPAČNO! Zgodnjo. Za stolp naj bi se uporabljalo srednje zgodnje ali pozne oz tiste ki zorijo vsaj 120 dni.
  Nisem vagala krompirja ma po moje ga je manj kot sem ga vložila kar je pravi hec….ha ha ha in tako poročajo tudi vsi na tujih forumih.
  Je pa lep debel.
  Skratka zdej bojo ljubice najprej POČISTILE zemljo v NULO kot vidite na zadnji sliki.
  Jaz bom pa začela projekt dva. Po dolgotrajnem raziskovanju in verjemite da sem prebrala sigurno kakih 1000 publikacij in forumov sem se dokopala do nekaj informacij, ki so mi dosti bolj logične. In sicer krompir polagamo v etaže in ne samo na dno.
  Poročam o vsem skupaj konec poletja!!!!!!!
  Ostanite v cvetju!!!!

 • Maj Klemencic Iz teh prikazov je razvidno samo zasipavanje in ne dodajanje krompirja po etažah. Nekaj podobnega sem videl prvo in se odločil, da tako preizkusim postopek. Sicer pa ne bom več razpravljal in se oglasim glede tega ko razparam vrečo ko bo čas.
 • Sabina Čarman Mi smo ga zasipali 3x, bomo vidli kako bo. Zdaj se je rast ustavila (v višino). Bom pa naredila še video, da boste videli kako smo delali
 • Ekspert Dejan Županc Koliko je meni poznano se za vsako, ko zasipaš krompir vloži nove krompirje…
 • Amalija Oražem Ja. Jaz sem tudi kar nekajkrat brala na fb, da ko zasipas spodnjega, polozis novega in tako naprej navzgor..
 • Irena Brecko Trdan Pri nas ga imamo v sodu, ki mu je mož naredil luknje, da lahko krompirjevka raste ven čez te luknje. Posadili smo ga v več plasti. Smo že lani imeli tako in ga je kar nekaj zraslo, letos upamo, da bo še več..bom slikala kako to izgleda in javim kaj je zraslo:)
 • Katja Sheikh V čisto nobenem našem slovenskem prispevku NI bilo nazorno nakazano ali povedano, da se da krompir v etaže! Povsod trdijo da kao krompir naredi gomolje po steblu gor če ga dovolj hitro zasipaš. In pregledala sem 101 tuj video na utubu ma niti enga same…Prikaži več
 • Katja Sheikh Za vse tiste, ki boste probali nazoren opis
  http://rastline.mojforum.si/rastline-about9785.html

  MojForum.si nudi brezplačno gostovanje phpbb…
  rastline.mojforum.si|Osebe MojForum.si
 • Irena Brecko Trdan Oprosti Katja Sheikh, da sem zgrešila morebitno vprašanje, ki si ga zastavila pred časom, lahko pa povem, da se tudi mi “učimo na lastni koži”, ker je tudi vse kar smo prebrali o krompirju v sodih/vrečah pomanjkljivo. Tudi “v etažah” ne gre povsem b.p..Zato tudi pravim, da upamo na boljši rezultat letos wink emoticon
 • Amalija Oražem Me prav zanima kako bo. Ce bos imela pozitiven rezultat, ga velja posnemati
 • Lenka Mi Hvala za tole izkušnjo. Sama se po vsem prebranem potem letos nisem lotila tega.
 • Maj Klemencic Jaz sem omenil, da sem razumel (nek drug priksz s sliko), da steblo naredi več gomoljev, če ga raztegujemo…nisem trdil. Omenil sem tudi, da je to moj prvi krompirjev projekt (še traja) in, da bom povedal kako je izpadlo ko bo konec. Smo v takem medij…Prikaži več
 • Irena Krstinc Borcic Maj – men prav zanima, kako bo tale tvoj “eksperiment” uspel grin emoticon se veselim poročila smile emoticon
 • Katja Sheikh Torej Maj Klemencic delate v etažah? Ste dali vsa krompir naenkrat v etaže ali ste počakali da prvi pride ven in pol preden ga zasujete dali drugo etažo? Jaz sem se odločila, da bom prvi stolp probala dat dve etaži naenkrat razmak 15 cm, ker nekje v tem dometu sem danes odkopala krompir. V prvih 15 cm stolpa.
  Uporabljate isto sorto krompirja? Jaz bom primorana mešati. Hvala.
 • Duša Arsovska Katja, gre za dva načina ja; v etažah naenkrat ali tako kot ti postopoma zasipat, ko raste. Samo logično bi bilo, da bi ga morala zasipati do vrha tudi z zemljo, da imajo seveda gomolji ob steblu vse do vrha enake pogoje. V bistvu mu stalno poglabljaš …Prikaži več
 • Katja Sheikh Ljuba Šparovec Čadonič ja ljubice so svilenke. Sam, da ne bo pomote…te so prizanesljive…kako večjo bubo tudi izpustijo…za<to vedno delo dokončajo Golovratke smile emoticon tiste so šele terminatorji! Nič jim ne uide! Pojejo tudi ta velike polže, ki jih svilenke ne recimo.
 • Ljuba Šparovec Čadonič Iščem primerno pasmo kokošk, ki bi mi prinesle nekaj jajc in bile hkrati tudi scrkljanke…
 • Jelka Laharnar Tudi midva s sinom sva danes jedla pečen doma pridelan krompir. Sem ga pobrala pred dežjem. Je fino čist kot bi bil opran ker je bila suha zemlja.

WordPress Themes