NASVETI ZA DOBRO SPANJE – KOPIRANO S STRANI: http://sonce-morje.blogspot.si/2010/11/domaca-lekarna-zdravljenje-nespecnosti.html

Domača lekarna: zdravljenje nespečnosti, depresije in nemirnosti

Če vas muči nespečnost, potem ne pijte močnih zeliščnih čajev popoldne. Na vas bodo delovali kot kava. Melisa sodi v to skupino. Vsekakor pa je več kot priporočljiva ena skodelica melisinega čaja zjutraj za zajtrk, saj krepi telo in duha. Meliso se lahko uživa dolgoročno, medtem ko se Mete ne sme, oziroma ni priporočljivo.
Nespečnost ne sodi v isto kategorijo kot strah in depresija. Zagotovo pa drži, da če si sproščen lažje zaspiš (veliko nespečnosti povzroča stran in nervoza), ampak nekateri čaji sproščajo in budijo,….

Baldrijan najbolje pomirja, zato je tudi učinkovito zdravilo proti nespečnosti, ki je pogojena z nervozo in proti stanju strahu ter proti depresiji.  Po 3-4 tedenskem uživanju se izboljša počutje. (Baldrijan je torej za tiste, ki zaradi anksioznoti ne morejo spati, ampak dober spanec je potem konec koncev stranski produkt.)
Priprava čaja:
2 čajni žlički zdrobljene baldrijanove korenine prelijem z 1 skodelico mrzle vode in pustimo stati 12 ur, precedimo in pred uporabo pogrejemo. Pri kronični nespečnosti je potrebno popiti več čaja.
Čaj proti depresiji:
2 čajni žlički mešanice baldrijanove korenine in melisinih listov prelijemo z 2.5 dl vrele vode in pustimo 15 minut. Na dan je priporočljivo spiti od 2 do 5 skodelic čaja.  Melisin čaj je dobro piti zjutraj (ker ima na nekatere ljudi lahko tak učinek glede spanja kot kava).

Šentjanževka je učinkovita proti depresiji, nemiru in strahu, vendar se učinek pokaže šele po 2 tednih uporabe. (Se pravi šentjanževka budi.)

Priprava čaja:

2 zvrhani čajni žlički prelijemo z 1 skodelico vode, pokrito kuhamo 20 minut in občasno pomešamo. Zjutraj in zvečer pijemo  spijemo 1 do 2 skodelici sveže pripravljenega čaja. Učinek nastopi po 2 do 4 tednih.

Čajna mešanica proti nespečnosti:
100 g zdravilnega jegliča,
50 g cvetov sivke,
30 g hmeljevih storžkov,
20 g šentjanževke,
10 g baldrijanovih korenin.

Za skodelico preliva vzamemo 1 in pol čajne žličke mešanice, pustimo 10 minut stati, odcedimo in ko se tako shladi, da ga je moč piti, dodamo 1 čajno žličko medu. Čaj je treba popiti, preden ležemo.

Dodatni nasveti:
Nekateri pravijo, da zelena solata uspava. Poskusiti ni greh.
Kakšne barve je vaša posteljnina in vaša pižama? Živo rdeča ali oranžna? In potem se čudite, da ne zaspite?
Temno modra barva vam bo pomagala do spanca, tako na pižami ali srajci kot na posteljnini.
VIR:
–  Zdravilne rastline in njihova uporaba, Richard Willfort;
–  Priročnik samostanskega zdravilstva, Dr. Johannes Gottfried Mayer, dr. med Bernhard Uehleke, Pater Kilian Saum OSB

WordPress Themes