NASVETI, KAKO PRELISIČITI LAKOTO – hrvaško

Bliži se trenutak kada ćete morati da se skinete na plaži, a kilogrami nagomilani tokom zime još su tu. Vrijeme slavlja, zimskih čarolija i proljetnih praznika je iza nas, a samim tim više nikako nije u trendu biti elegantno popunjen poput Bude ili Miloske Venere. Krajnje je vrijeme da krenemo sa vježbama i dijetama kako bi do ljetovanja naša tijela ponovo bila u tip-top formi. Svi kažu da je s mršavljenjem i zatezanjem mišića najteže početi, ali jednom kada se krene u teretanu ili na džoging, poslije sve ide lakše. Međutim, povećana fizička aktivnost pojačava apetit, a unošenje dodatne hrane, posebno kojekavih grickalica i slatkiša, može da bude samo kontraproduktivno. Evo nekoliko trikova kojima ćete sebe zaustaviti kada vam, zbog gladi, noge same krenu u pravcu frižidera.

Voda

Pored toga što će vam pomoći da organizam u dovoljnoj mjeri hidrirate, šest do osam čaša vode na dan pružiće vam i osjećaj sitosti u želucu. Ukoliko baš krizirate za kockicom čokolade, stručnjaci preporučuju da naiskap popijete jednu manju čašu mlake vode. Nakon ovoga, garantovano će želja za kršenjem dijete da vas mine.

Voće i povrće

Celer, šargarepa, grašak, jabuke, jagode, trešnje… Pijace su ovih dana sve bogatije mladim sezonskim voćem i povrćem, koje ne samo da je zdravo i niskokalorično, već je hrskavo, sočno i veoma ukusno. Zato, umjesto da posegnete za kesicom čipsa, sa sobom za užinu ponesite nešto od ovih namirnica koje ćete grickati svaki put kad vas sustigne glad.

Pivski kvasac

Nedostatak vitamina B kompleksa čest je nakon duge i naporne zime, posebno kod onih koji su postili, tako da nije ni čudo što mnogi u ovo doba godine osjećaju žudnju za nečim slatkim i kaloričnim. Da biste spriječili svoj organizam da “traži” nezdrave namirnice, svakog jutra razmutite kašičicu pivskog kvasca u jogurtu ili voćnom soku i na taj način zadovoljite potrebe svog tijela za neophodnim vitaminima.

Jedite suprotnom rukom

Ukoliko ste desnoruki, prebacite nož i kašiku u lijevu ruku, a viljušku u desnu. Ako ste ljevoruki, obrnuto. Zvuči čudno, ali na ovaj način smanjićete fokus svog mozga na hranu. Istraživanja su pokazala kako zamjena ruke kojom držite pribor zaista djeluje u borbi protiv gojaznosti.

Akupresura

Iako će vam možda zvučati smiješno i na granici vjerovatnog, istočnjački mudraci tvrde da je ovaj metod zaista efikasan! Kada god osjetite napad gladi kad vam nije vrijeme za obrok, snažno pritisnite tačku koja se nalazi na spoju vaše gornje usne i korijena nosa, masirajte ovo područje desetak sekundi, a zatim popustite pritisak. Ova tačka trebalo bi da ima magično dejstvo na vaš apetit.

Fizička aktivnost

Kad vam se javi potreba da pojedete nešto, a vi umjesto toga sjedite na bicikl i provozajte se jedan krug po kraju. sljedeći put bacite se na seriju od desetak trbušnjaka ili čučnjeva. Ako vas kriza gladi uhvati na poslu, iskoristite priliku da se prošetate makar po zgradi, ako već niste u mogućnosti da izađete na nekoliko minuta napolje.

Doručkujte

Svi nutricionisti slažu se u jednom – doručak bi trebalo da bude najbitniji obrok u danu! Zato, natjerajte se da svakog jutra pojedete dobro izbalansirane namirnice. Jednog dana nek to budu nezaslađene žitarice sa suvim voćem i mlijekom, drugog neko lagano pecivo i jogurt, trećeg jaje i voćni sok… Važno je da dan započnete siti, jer ćete tako biti puni energije i elana za sve, pa i držanje dijete!

Ostatak teksta: http://fenserka.com/7-trikova-da-zavarate-glad/

WordPress Themes