NAREDI SAM – PONOVNO UPORABLJENO

Reciklirani materiali so zadnja leta priljubljeni tudi med svetovno priznanimi blagovnimi znamkami in njihovimi oblikovalci. Uporabljajo take, ki so prijazni do človeka in okolja in se jih da reciklirati, ali pa nov dizajnerski kos izdelajo iz enkrat že uporabljenih predmetov. Pri tem so zelo domiselni. Druga možnost, ki se je z malo spretnosti lahko lotimo tudi sami, pa je uporaba starih predmetov za nove namene, na primer industrijskih palet, iz katerih lahko nastanejo zanimivi kosi pohištva.

Viseča luč iz palet
Stol iz palet
Tabure iz palet
Miza Rememberme iz ponošenih oblačil
Počivalnik iz palet
Pisarne opremljene s pohištvom iz industrijskih palet.

Pionirja v uporabi predmetov za drug namen in njihovi reciklaži sta bila že pred leti znana brazilska oblikovalca, brata Fernando in Humberto Campana. To sploh ni tako nenavadno, saj se je njuna ustvarjalnost rodila na brazilskih ulicah, navdih sta poiskala prav v tamkajšnji vsakdanjosti, pri revnih prebivalcih favel in v njihovi iznajdljivosti, ki temelji na recikliranju. Tako sta ostala zvesta domači tradiciji. Do zdaj sta že marsikaj sestavila in povezala v nenavadne kose: koščke blaga, plišaste igrače, karton, plastiko, lesene ostružke. Iz odpadnih koščkov lesa je nastal stol Favella. Različne kose tekstila, povezane v zvitke, sta zložila na stole, zofe in mize ter kolekcijo poimenovala Sushi, saj ju zvitki tekstila spominjajo na suši. Tudi ta zamisel se jima je porodila na brazilskih ulicah, kjer iz različnega starega tekstila izdelujejo preproge in pregrinjala. Podobnih izdelkov iz recikliranih materialov imata v svoji zbirki še veliko.

Tudi nemški oblikovalec Tobias Juretzek se je podobno lotil stvari. Kolekcijo Rememberme je izdelal iz starih ponošenih kavbojk in majic. Stol Rememberme je v celoti narejen iz starih kavbojk. Juretzek pravi, da tako predstavlja temi, o katerih danes vsi govorijo, to sta trajnostni razvoj in recikliranje. Poleg tega stol daje novo življenje že uporabljenim stvarem, ki imajo v sebi vtisnjene spomine, zgodbe, dogodke. Na letošnjem sejmu v Milanu mu je dodal še mizo, prav tako izdelano iz starih oblačil. S tem želi opozoriti na sodobne težave s kopičenjem odvečnih stvari, hkrati pa vdihniti predmetom novo življenje.

Pohištvo iz zabojčkov in industrijskih palet

To sta dva primera iz odmevnih oblikovalskih akcij ponovne uporabe starih, zavrženih stvari. Kaj lahko storimo sami? Iz česa lahko izdelamo klubsko mizico ali police za knjige? Z malo spretnosti in domišljije to ni tako zahtevna naloga. Leseni zabojčki za shranjevanje in prenašanje sadja na primer lahko z nekaj naše domiselnosti postanejo koristen del pohištva. Zabojček lahko pustimo takšen, kakršen je, v naravnem lesu, pobrusimo le kakšno nepravilnost. Lahko ga tudi obdelamo z barvo, prijazno do okolja, ali naravnimi olji. Iz njega lahko nastane nočna omarica ob postelji. Če jih več zložimo ob steno, bodo postali police za revije in knjige. Najbolj preprosto pa bo, če jih bomo uporabili za shranjevanje stvari.

Uporabne so tudi lesene industrijske palete. Iz njih lahko nastane marsikaj, to je dokazalo tudi oglaševalsko podjetje BrandBase iz Amsterdama, ki je za svoje pisarne uporabilo prav pohištvo iz lesenih palet. Nizozemskemu arhitekturnemu biroju Most Architecture so naročili, naj jim pisarne opremi z recikliranimi materiali. Pisarne so v tipični ozki in dolgi amsterdamski hiši ob kanalu. Arhitekti so dobili zamisel, ki so jo tudi uresničili, in sicer so se odločili za uporabo lesenih industrijskih palet, iz katerih je zdaj izdelana večina pohištva v pisarnah, od pisalnih in konferenčnih miz do stopnic. Za delovne oziroma pisalne mize so na palete namestili le steklene ploskve. To zamisel lahko uporabimo tudi v domačem okolju, na primer za pisalno, jedilno ali majhno klubsko mizo; na vse tri izvedbe se preprosto namesti steklena ploskev, odrezana po meri. Iz palet lahko nastaneta tudi kavč ali postelja. Če se odločite za kavč, bo zadostovala višina dveh palet, ki ju pritrdite in nanju namestite oblazinjeni del, ta bo prav tako moral biti narejen po meri. Vmesne prostore lahko izkoristite za shranjevanje revij, knjig. Na palete lahko namestite tudi vzmetnico in tako sestavite posteljo.

Iz lesenih palet ustvarja tudi londonska oblikovalka Nina Tolstrup. Do zdaj je izdelala različne stvari: stole, tabureje pa tudi namizno in talno luč ter lestenec. Svojim oblikovalskim kosom na svoji spletni strani doda navodila, kako se njihove izdelave lahko lotite sami in kaj poleg ročnih spretnosti potrebujete za to.

WordPress Themes