Naravno zatiranje plesni, uši, ličink in pršic na vrtu – Nasveti za zaščito vrta pred boleznimi in škodljivci


Česen

Pripravek iz česna in čebule je učinkovit pri zatiranju pršic in plesni in odpravljanju porjavelosti na listih krompirjevih rastlin. Foto: BoBo
pelin

Škropivo lahko naredite tudi iz pelina, ki se sicer v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj uporablja za spodbujanje apetita. Foto: EPA

Na vrtu vsako leto naletimo na številne majhne organizme. A kljub njihovi majhnosti lahko nastane veliko težav. Številne vrste plesni, uši, ličink in pršic namreč delujejo uničevalno na gojene rastline.

Na tem mestu nam lahko pomagajo nekatera do okolja manj obremenjujoča sredstva, ki jih pripravimo kar iz rastlin z vrta ali pa jih poiščemo na bližnjem travniku.

Škropivo iz njivske preslice

Njivsko preslico uporabljamo proti rastlinskim boleznim, kot so pepelasta plesen, peronospora, pa tudi proti drugim plesnim. S tem zdravilnim zeliščem lahko odpravimo tudi rjo, škrlup (glivično bolezen jablan), številne vrste pršic in rdeče pajke s sadnega drevja.

1 kg sveže zeli preslice (ali 150 g posušene)

10 l vode

Svežo ali posušeno preslico namočimo za 12 ur v vodo. Naslednji dan preslico z manjšim delom vode zavremo in na majhnem ognju kuhamo od 15 do 30 minut. Pokrita naj se počasi shladi, zatem primešamo drugi del vode, v kateri se je namakala. Liter tega prevretka razredčimo s 5 litri vode. Mešanico precedimo in uporabimo. Škropivo iz preslice razpršimo po rastlinah ob lepem in sončnem vremenu. Škropivu lahko primešamo tudi koprivo škropivo. Če prvo škropljenje ne obrodi sadov, lahko postopek ponovimo.

Škropivo iz čebule in česna

Pripravek je učinkovit pri zatiranju pršic in plesni (npr. na paradižnikovih rastlinah) in pri odpravljanju porjavelosti na listih krompirjevih rastlin. Iz kuhanih lupin čebule lahko pripravimo tudi škropivo proti insektom.

500 g čebule in česna

10 l vode

Narezano čebulo in česen namočimo v vodi. Ko se tekočina preneha peniti, jo razredčimo z desetkratno količino vode. Če želimo odpraviti plesen, s tem sredstvom poškropimo tla zelenjavnih gred in tla okrog sadnih dreves.

Škropivo iz cvetočega vratiča

Vratič večinoma dobro deluje proti mrčesu, predvsem proti pajkovi pršici na zelenjavi, proti pršicam na jagodah in robidnicah, priložnosti za svoj razvoj pa ne bodo dobili niti malinov hrošček, listni zavijač, rja in različne vrste plesni.

500 g svežih listov, stebel in cvetov vratiča (ali 30 g posušene rastline)

10 l vode

Sveže ali posušene rastline vratiča namočimo v vodi, lahko pa jih tudi skuhamo kot preslico. Za zimsko škropljenje sadnega drevja čaja ne razredčimo, če pa škropimo po cvetenju rastlin ali v jesenskem času, pa čaju dodamo še 2 dela vode. Pozimi popršimo s tem pripravkom rastline, poleti pa samo tla okrog njih. Čaj iz vratiča vsebuje snovi, ki so strupene celo za človeka, zato moramo biti pri delu z njim pazljivi.

Škropivo iz pelina

Pelin se v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj uporablja za spodbujanje apetita, a tudi med vrtičkarji je nepogrešljiv, zlasti če vrtnino napadejo številne listne uši, ribezove grme opustoši rja, robidnice ogrožajo pršice ali pa povsod gomazijo gosenice in mravlje, ki prenašajo listne uši na rastline.

300 g svežih pelinovih listov in cvetov (ali 30 g posušenih)

10 l vode

Sveže ali posušene rastline pelina namočimo v vodi za 2 do 3 dni. Nato precedimo in nerazredčeno tekočino razpršimo po rastlinah.

Škropivo iz paradižnikovih listov

Hladni izvleček uporabimo za škropljenje zeljnatih rastlin proti kapusovem belinu. Uničuje tako metulje kot gosenice.

2 pesti paradižnikovih listov in stranskih poganjkov

2 l vode

Paradižnikove liste in odlomljene stranske poganjke zmečkamo in namočimo v vodi za 3 ure in škropivo je pripravljeno.

Škropivo iz rabarbarinih listov

Iz listov rabarbare ne pripravimo samo okusnega kolača, temveč tudi učinkovit prevretek za zatiranje uši in ličink različnih škodljivcev. Ena takšnih ličink je gosenica porovega molja, ki razjeda porove liste.

1 kg svežih listov rabarbare

6 l vode

Sveže rabarbarine liste prelijemo z vročo vodo. Pustimo stati 24 ur, nato precedimo in s tekočino zalijemo rastline.

Škropivo iz hrena

Če se na koščičastem sadnem drevju pojavi cvetna gniloba, ki se kaže v obliki sušenja cvetov, listov in vej, se lahko proti tej glivični bolezni bojujemo na naraven način – s hrenom.

500 g listov hrena

1 l vode

Sesekljane liste hrena stresemo v lonec in prelijemo s kropom. Poparek naj v pokriti posodi stoji 15 minut, nato ga precedimo. Če želimo poškropiti le cvetove, čaj razredčimo v razmerju 1:5, če skušamo obuditi v življenje posušene liste ali vršičke, pa sredstvo razredčimo v razmerju 1:1 ter poškropimo liste in tla.

WordPress Themes