Naravno antiseptično mazilo naredite kar sami

Doma izdelano antiseptično mazilo je odlična rešitev za preprečevanje različnih okužb; hitrejše celjenje manjših ureznin ali odrgnin, sončnih opeklin, razdražene kože zaradi pikov insektov, pozdravi pa tudi suho in razpokano kožo.

Iz naravnih sestavin lahko enostavno pripravite večnamensko antiseptično mazilo, ki bo postalo nepogrešljiv del vaše kozmetike in ga zlahka uporabljate vsak dan. Antiseptična mazila, ki jih je možno kupiti v lekarni oziroma trgovini, namreč vsebujejo številne zdravju škodljive sestavine, zaradi katerih je lahko ogroženo vaše zdravje, saj se kemikalije absorbirajo skozi kožo v telo. Med najbolj zaskrbljujoče sestavine zaradi svoje agresivnosti sodita salicilna kislina in benzoil peroksid – njuna glavna značilnost je, da izsušita kožo ter povzročita razdraženost in pordelost kože.

Antiseptično mazilo

Kaj potrebujete?

Se želite izogniti nezaželenim kožnim reakcijam in na koži uporabljati nežen rastlinski izdelek? Za vas smo pripravili odličen recept, kako mazilo izdelate sami. Uporabite lahko različne zdravilne rastline, ki imajo antibakterijski in protiglivični učinek, na primer ognjič, olje čajevca, timijan, nepozebnik in sivko. Mnoge naravne sestavine, pridobljene iz omenjenih rastlin, stimulirajo regeneracijo kože in uničijo škodljive mikroorganizme.

Potrebovali boste:

  • 3 jedilne žlice naribanega čebeljega voska
  • 1 skodelico mandljevega ali kokosovega olja
  • eno četrtino čajne žličke vitamina E (olje)
  • pol čajne žličke eteričnega olja čajevca (lahko tudi ognjič, timijan …)
  • 20 kapljic eteričnega olja sivke
  • 10 kapljic eteričnega olja limone.

Zgoraj omenjenim sestavinam lahko dodate tudi denimo olje jojobe ali repično olje. V manjši ponvi tako najprej zmešajte mandljevo ali kokosovo olje s čebeljim voskom, vse skupaj pa raztopite na zelo majhnem ognju, da obdržite vse zdravilne lastnosti. Ko se mešanica popolnoma raztopi, jo odstranite s štedilnika in ji dodajte olje z vitaminom E in izbrana eterična olja. Vse dobro premešajte in previdno zlijte dobljeno zmes manjše sterilizirane kozarce. Preden kozarce zatesnite, počakajte toliko časa, da se mešanica povsem ohladi. Mazilo lahko shranite na suho in temno mesto v omarico ali hladilnik, v katerem bo ostalo prijetno hladno, tako da bo imelo tudi hladilni učinek, ko ga boste uporabili na svoji koži.

WordPress Themes