Naravni načini za boj z mrčesom

Piki različnih žuželk lahko privedejo do nadležnega srbenja, pa tudi do resnih alergijskih reakcij in bolezni, zato se pred njimi zavarujte.

Ko se poletje preveša v jesen in dnevi postajajo hladnejši, nadležne muhe, komarji, pajki in podobna golazen še bolj zavzeto kot sicer zavetje iščejo v naših domovih.

Naj ostanejo zunaj

Da bi ostali zunaj vašega, na police oken postavite plitve posodice s kisom. Prav tako jih bodo od misli, da bi prileteli v vaše stanovanje odvrnili eterično olje evkalipta ali klinčkov. Z njim prepojite kosme vate in jih položite na okenske police. Učinkovita zaščita pred mrčesom so tudi vejice lovorja, šopek sivkinih cvetov ali običajnih kopriv.

Kaj pa v naravi?

V naravi se pred komarji lahko zavarujete z eteričnim oljem evkalipta, vonj orehovega listja ali praproti pa bo zagotovo odgnal klope. Zmečkajte to listje in z zmečkanim natrite izpostavljene dele kože.

Če je prepozno

Na vbode najrazličnejših žuželk se najburneje odzovejo otroci, starejši in alergiki. Prva pomoč naj bo hladna obloga na mesto vboda. Blažilno sredstvo lahko izdelate iz mešanice žličke jedilne sode in prav tolikšne količine eteričnega olja sivke. To lahko dodate tudi decilitru destilirane vode. Na enak način je mogoče uporabiti eterično olje kamilice ali pa sredstvo za blaženje napada žuželk pripravite iz dveh decilitrov jabolčnega kisa z dodatkom 10 kapljic eteričnega olja sivke. Pripravek shranite v manjšo stekleničko in jo na pohodih po naravi vedno imejte s seboj.

WordPress Themes