Naravne rešitve v boju proti zobobolu

Zobobol je nedvomno ena najhujših oblik bolečin, ki nas lahko doleti, zato vam predstavljamo naravne pripravke, s katerimi lahko pomirite razboleli zob. Namesto kupa tablet tako raje preizkusite naslednje naravne načine!

Zobobol lahko omilite brez jemanja tablet, in sicer s pomočjo olja poprove mete ali grgranja metinega čaja. Glavna sestavina poprove mete je namreč mentol, ki ga najdemo tudi v kapljicah za nos in grlo, namenjenih hitrejšemu okrevanju vnetij dihalnih poti. Enostavno pomočite vatirano palčko v olje poprove mete, nato pa s palčko nežno podrgnite tako zob kot celotno območje okoli problematičnega zoba. Pri uporabi olja bodite previdni, saj boste najprej začutili pekoč občutek, ko se poprova meta dotakne ustne sluznice, vendar pekoč občutek čez minuto ali dve izgine. Izginila pa bo tudi ostra bolečina.

zobobol

Vsestranska čebula

Čebula deluje antibakterijsko, mnogi strokovnjaki pa so celo prepričani, da če bi vsakodnevno prežvečili eno čebulo, bi s tem preprečili tudi raznovrstne težave z zobmi. Čebula vsebuje naravni antibiotik, zato je odlična rešitev proti zobobolu, za katerega je značilno, da v večini primerov nastane ravno zaradi okužb z bakterijami. V roke torej vzemite svežo surovo čebulo, jo narežite na manjše kolobarje, le te pa položite na poškodovan zob in dlesen. Košček čebule lahko tudi preprosto žvečite tri minute; če se vam misel na to upira, pa čebulo zmešajte v sekljalniku, kaši dodajte olje poprove mete, ki bo vsaj malo omilila za nekatere neprijeten okus čebule, in zmes aplicirajte na razboleli zob.

Nageljnove žbice ali klinčki

Protimikrobno delujejo tudi nageljnove žbice oziroma klinčki, saj vsebujejo tako imenovani evgenol, ki deluje kot lokalni anestetik. Par celih klinčkov položite v usta in počakajte, dokler se povsem ne navlažijo s slino in zmehčajo, potem pa jih pritisnite ob boleč zob. Na zobu naj ostanejo vsaj pol ure, da bolečina izzveni. V primeru, da pri roki nimate nobenih klinčkov, lahko uporabite tudi ingver v prahu in/ali kajenski poper. Ingver v prahu in/ali kajenski poper stresite v posodo, dodajte par kapljic vode, da dobite tekočo pasto. Ker lahko zmes draži ustno votlino, jo stresite na manjšo bombažno krpico, zavijte in prislonite ob zob.

Drugi naravni nasveti

V kozarcu tople vode preprosto zmešajte čajno žličko soli, pripravek pa spirajte v ustih 30 sekund, preden ga izpljunete. Slana voda namreč očisti območje okoli zoba in tudi veže nase nekaj tekočine, ki povzroča oteklino. Postopek izpiranja ust ponovite, dokler bolečina ne bo izginila. Druga možnost je, da zavijete majhno kocko ledu v plastično vrečko in jo prislonite bodisi neposredno ob zob bodisi ob lice – na območje nad problematičnim zobom. Za lajšanje zobobola je odličen tudi česen, ki zaradi alicina deluje kot izredno močan naravni antibiotik. Strok česna pretlačite, namestite na zob in začutili boste takojšnje olajšanje. Žvečenje špinačnih listov pa med drugim ni dobro samo za močne dlesni, temveč tudi preprečuje zobno gnilobo. Pomagal vam bo celo sok pšenične trave, odlična rešitev pa je ne nazadnje tudi lovorjev plod, ki ga zmešajte s kisom; s pasto pa premažite dlesni in boleče zobovje.

WordPress Themes