DOMAÄŒA ZDRAVILA (Jana)

Pripravimo si domača zdravila in čajne mešanice, ki jih lahko shranimo na temno in hladno za eno leto – potem je večina učinkovin izgubljenih.Domača zdravila ne škodijo (ker nimajo nobenih kemičnih primesi) in so poceni, seveda pa moramo rastline poznati. Tudi na domačem štedilniku je namreč mogoče pripraviti zvarek, s katerim se zastrupimo!

Ognjičevo mazilo

Uporabljamo ga za mazanje krčnih žil, trdovratnih krast, opeklin, pri vztrajnem mazanju pa izginejo tudi starostne pege. Potrebujemo pol litra svežih, na soncu nabranih cvetov in 40 dag svinjske masti. Mast razgrejemo, dodamo cvetove in jih malo popečemo, vsekakor morajo vsi oveneti. Odstavimo in pokrijemo, čez en dan pa malo pogrejemo in stisnemo skozi krpo. Spravimo v lončke in na hladno.

Proti bolečinam

Tudi za ta recept uporabimo svinjsko mast, najboljša je trebušna, od živali, ki jih krmijo čim naravneje. Pametno se je priporočati kakšnemu kmetu, saj maščobo večinoma zavržejo, če nimajo pri hiši dobre kuharice, ki uporabi trebušno mast za peko peciva.

20 dag masti in 20 dag čebeljega voska previdno segrevamo, da se oboje stali, nato dodamo 2 dl sesekljanega rožmarina ter po 1 dl zrezanih metinih in majaronovih listov. Počasi kuhamo pol ure, pokrijemo, pustimo en dan stati, nato stisnemo skozi krpo. Mažemo se pri bolečinah od udarcev, bolečinah v sklepih in išiasu.

Proti celulitu

Pripravimo si mešanico iz petih delov posušenih hrastovih listov, dveh delov žajbljevih listov in dveh delov rožmarina ter dveh delov kopriv. Dve pesti mešanice kuhamo v dveh litrih vode 15 minut, precedimo in zlijemo v vodo za kopanje.

Malinov kis

Uporabimo ga kot zelo okusen kis za solato ali pa ga mešamo s čaji in vodo, če staknemo virozo ali gripo. Krepi in naravno znižuje vročino, če ga zjutraj razredčenega z vodo spijemo nekaj žlic, bomo znižali škodljivi holesterol. Pripravimo ga takole: 2 litra jabolčnega kisa prevremo in ohladimo ter prelijemo čez liter svežih, zrelih malin. Pokrijemo in pustimo stati pet dni, nato vse skupaj precedimo ter stisnemo skozi platneno krpo.

Sivkino olje

Prav zdaj cveti sivka in cvetove moramo tako ali tako porezati, če hočemo, da ostane rastlina lepa. Največji učinek dosežemo, če naberemo cvetove, tik preden se odprejo. Osmukamo jih s stebelc in damo v posodo, za pol litra naj jih bo, nato dolijemo liter olivnega olja. Posodo postavimo v večjo posodo z vodo, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo dve uri. Ohladimo in precedimo ter ožmemo skozi krpo. Shranimo v stekleničke in uporabljamo pri angini, kašlju, zamašenem nosu ter sinusih. Zavremo liter vode, damo vanjo od žličko do dve olja, se nagnemo nad lonec in pokrijemo z brisačo. Nekaj minut globoko dihamo. S sivkinim oljem si namažemo sence – tako bomo bolje spali, z njim pa tudi preganjamo revmatične bolečine.

Trpotčev sirup

Je eno najboljših zdravil za bronhitis in izkašljevanje, ker je okusen, ga radi spijejo otroci – po žlički ali v čaju. Ozkolistni trpotec (naberemo takšnega, ki še nima cvetov) zrežemo na rezance in damo za prst visoko v kozarec ter potresemo s tremi žlicami sladkorja. Ponavljamo, dokler ni kozarec poln. Zavežemo z gazo in damo za tri tedne na sonce. Ko je v kozarcu skoraj črna tekočina in sladkornih kristalov ni več videti, damo vse skupaj v krpo in stisnemo. Prelijemo v stekleničke in shranimo na temno ter hladno.

WordPress Themes