Napačna prepričanja o zdravem življenju!

Se lahko prehladimo, ker nas zebe? Zaradi skrbi res posivimo? V nekem trenutku se lahko povsem uveljavijo določena prepričanja o zdravem življenju, ki so dejansko napačna. Včasih pa znanstveniki šele mnogo pozneje odkrijejo, kaj je pravzaprav prava resnica.

Tudi voda je hrana

Ni vam treba popiti prav liter ali dva vode dnevno, saj jo vnašate tudi z drugimi živili. (Foto: iStockphoto)

Vsak dan moramo popiti 8 kozarcev vode

Pred več kot 50 leti je ameriško ministrstvo za zdravje svojim državljanom priporočalo, da dnevno zaužijejo 8 kozarcev tekočine. Njihova kampanja je bila očitno uspešna, saj je njeno sporočilo razširjeno še danes. Napačno pa je, da mislimo, da moramo osem kozarcev vode popiti poleg hrane, ki jo zaužijemo.

Resnica: Voda je seveda ključna sestavina našega telesa, toda vedeti moramo, da ta ne teče samo iz pipe, temveč je tudi del sokov, čajev in mleka, predvsem pa sadja in zelenjave. Celo kava vsebuje nekaj vode.

grey hair

Skrbi dejansko ne povzročajo sivih las. (Foto: heshefashion.net)

Zaradi stresa lahko posivimo

Zjutraj hitite na delo, v službi lovite roke, doma skrbite za otroke … Stres je del našega življenja, zato ni čudno, da nas skrbi, kako vpliva na naše zdravje in videz.

Resnica: Preveč stresa, predvsem pa njegovo neobvladovanje zagotovo vpliva na naše zdravje. Proizvaja namreč proste radikale, ki napadajo sicer zdrave celice. To nas tudi stara, vendar pa lase še ne spremeni v sive.

Če beremo pod slabo lučjo, uničujemo svoje oči

Starši po vsem svetu svoje otroke svarijo, naj ne berejo brez dobre luči, odmaknjeni stran od svetilke ali v mraku oziroma mesečini. Pa napor res kvari naše oči?

Resnica: Če beremo besedilo, ki ni dobro osvetljeno, se seveda naše oči veliko bolj napenjajo. Zaradi tega nas lahko sicer res začne boleti glava, vsekakor pa napor oči še ne uniči, saj so veliko bolj trpežne. Ker boste bolj mežikali in škilili, lahko le razvijete več gubic okoli oči; ker bodo vaše oči bolj utrujene, pa lahko postanejo nekoliko suhe.

Ženska pije kavo

Skodelica kave nam ne more škodovati, saj kavna zrna vsebujejo kopico antioksidantov. (Foto: iStockphoto)

Kava je škodljiva razvada

Pitje kave se že dolgo časa uvršča med najbolj škodljive razvade: navaja se poleg kajenja, pitja alkohola in pretiranega sladkanja. Pa si takšno zloglasnost res zasluži?

Resnica: Zaradi preveč kofeina se sicer lahko začnete tresti, toda vsakodnevna skodelica kave ima tudi veliko bolj blagodejne učinke. Kava namreč vsebuje veliko fitohranil, ki med drugim delujejo kot antioksidanti, v omejenih količinah pa vsekakor vpliva na dvig energije in dobrega počutja.

Ženska je zelanjavo

Zdrava je tudi zelenjava, ki jo kupimo zamrznjeno v vrečki. (Foto: iStockphoto)

Sveža zelenjava je bolj zdrava kot zamrznjena

Včasih se nam zdi, da lahko za svoje zdravje poskrbimo samo tako, da imamo pred hišo svoj vrt, preden si pripravimo obrok, pa na njem poberemo povsem svežo zelenjavo. Toda večina vrtnariti niti nima časa; ker kupujejo zamrznjeno zelenjavo, pa imajo slabo vest.

Resnica: Zamrznjena zelenjava je povsem zdrava, saj je zamrznjena takoj, ko je pobrana, zaradi česar še vedno vsebuje vsa svoja hranila. Prav zato je pravzaprav lahko celo bolj zdrava od živil, ki pred svojo prodajo še več dni potujejo.

Jajca povišajo holesterol

Pred približno 50 leti so znanstveniki menili, da lahko hrana, ki vsebuje veliko holesterola, dejansko poviša tudi tega, ki je v naši krvi. Sicer zdrava jajca so bila torej pri mnogih iz prehrane enostavno črtana.

Resnica: Dejanske študije so pokazale, da slab holesterol v krvi povišajo škodljive nasičene maščobe, negativno pa naj bi vplival tudi sladkor. Holesterol, ki ga vsebuje rumenjak, pa ne poslabša zdravstvenega stanja, temveč vpliva samo dobrodejno, saj vsebuje veliko beljakovin in vitaminov.

Če vam je hladno, se lahko prehladite

Še ena modrost naših staršev: dobro se oblecite, da se slučajno ne prehladite. Pa lahko občutek, da nas zebe, resnično vpliva na naše zdravje?

Resnica: Občutek, da nas zebe, dejansko ne slabi našega imunskega sistema. Zaradi tega bomo zboleli samo, če bo naš imunski sistem že uničen. Prehladimo se namreč tako, da smo izpostavljeni virusom, ki to bolezen povzročajo. Prehladi, ko je hladno, torej niso tako pogosti, ker bi jih povzročal mraz, temveč zato ker smo ljudje takrat večkrat skupaj zaprti v majhne, neprezračene prostore.

prehlad Ne morete zboleti zato, ker vas zebe.

WordPress Themes