NA FDV JE MOGOČE DIPLOMIRATI IZ BUREKA (po g. Jelinčiču na FB)

Neverjetno – na FDV je mogoče diplomirati iz bureka!? Natisni Pošlji prijatelju
Sobota, 22. januar 2011
Tekst: Andrej Černic, Foto: arhiv Reporterja
Teaser
Diplomiranje naj bi po novih standardih postalo le še formalnost, ki ne zahteva pretiranega truda in naj bi se dejansko spremenilo v serijsko nizanje diplomirancev.

Mnogi se vse bolj zmrdujejo nad bolonjsko reformo, ki da izrazito znižuje akademsko raven. Podobni očitki se na novi sistem univerzitetnega študija pojavljajo tudi v Sloveniji. Diplomiranje naj bi po novih standardih postalo le še formalnost, ki ne zahteva pretiranega truda in naj bi se dejansko spremenilo v serijsko nizanje diplomirancev, s katerimi se lahko pohvalijo univerze.

Na raven univerzitetnega študija v Sloveniji nas je nedavno opozoril tudi dr. Peter Starič, ugledni strokovnjak, ki je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja zaposlen pri firmi Tektronix v Oregonu. V Sloveniji pa je delal v številnih podjetjih in znanstvenih inštitutih. V Iskri je razvijal PH-metre in ima na tem področju tudi patent. Na zavodu Jožef Stefan pa je razvil elektroniko za dva masna spektrometra in za merilnik kisika. Je tudi avtor knjige Atomska bomba.

Dr. Stariča je kot simptomatični primer ravni današnjega univerzitetnega študija zmotila diplomska naloga s Fakultete za družbene vede z naslovom Pomen bureka za Slovenijo iz leta 2010. Kandidatka v nalogi razlaga o družbenih pomenih bureka in želi v nekaj primerih dokazati, kako lahko tudi burek nosi v družbenem »diskurzu« nacionalistično noto usmerjeno proti pripadnikom narodov nekdanje Jugoslavije. Ob tem je kandidatka v teoretičnem delu seveda najprej predstavila različne tipe bureka in na kratko citirala nekaj sodobnejših filozofov (strukturalistov in funkcionalistov) in natančneje njihovo pisanje o hrani. V drugem, raziskovalnem delu, pa je vzela v pretres nekaj primerov, v katerih se burek pojavlja kot negativna konotacija za Srbe, Bošnjake ali muslimane, ki živijo pri nas: gre predvsem za slengovske izraze, ki se pojavljajo v videospotih in v publikacijah.

Že ob samem naslovu diplomske naloge se postavlja vprašanje, ali so lahko burek in njegovi »različni pomeni« tematika diplomske naloge, ki bi po definiciji zahtevala poglobljeno akademsko delo. Tematika nestrpnosti do priseljencev, predvsem tistih iz držav nekdanje Jugoslavije, in sožitja z njimi se namreč v obliki diplomske naloge lahko opravi z drugačnega, veliko strokovnejšega izhodišča, kot je burek. Tudi raziskovalna dejavnost naloge se ne sme ustaviti pri slengovskih izrazih in videospotih. Kompleksnost postavljenega problema namreč daleč presega vse razsežnosti, ki jih lahko vsebuje burek. Drugo vprašanje, ki se pri tem postavlja, pa je to, ali ni naloga univerze oziroma fakultete, da od študentov zahteva kanček več intelektualnega napora. Sicer bi morali, da sklenemo z besedami dr. Stariča: »… pripraviti še diplomsko nalogo z naslovom npr. Priprava špagetov bolonjeze na Primorskem (morda na Univerzi v Kopru) ali pa (na Univerzi v Mariboru, ki je bližje Avstriji) Vpliv dunajskega zrezka na prehrano v Sloveniji. Zanimivo bo slišati, kaj porečejo rektorji naših univerz oziroma dekani na fakultetah na takšno razvrednotenje akademskega študija v Sloveniji.«

WordPress Themes