Mućkanje ulja u ustima: ajurvedska tehnika koju vredi probati

Procedura mućkanja ulja poznata je, kažu poklonici ajurvede, hiljadama godina. Međutim, tek u poslednje vreme dobija na širokoj popularnosti zbog rezultata u beljenju zuba i osvežavanju daha.

muckanje_ulja_u_ustima_ajurvedska_tehnika_koju_vredi_probati.jpg

U Indiji se ovaj postupak koristi i u medicinske svrhe – od terapije bola pa do lečenja srčanih oboljenja. “Zapadna nauka tek treba da proveri rezultate ovog metoda”, kaže Džon Dular, iz Ajurvedskog medicinskog centra u Bulderu, u Koloradu. “Međutim, mnogo toga ukazuje da bi mućkanje ulja u ustima moglo imati vrlo širok spektar dejstva”, kaže on.

Ima brojnih dokaza da na ovaj način mogu neutralisati efekti toksina rastvorljivih u ulju i pesticida. Naime, ulje može da izvlači ove supstance iz masnih tkiva u telu. Uz to, istraživanja su dokazala da mućkanjem ulja može da se leči gingivitis i da ulje uklanja naslage na zubima.

Kako se izvodi: izmešajte pola kašičice nerafinisanog susamovog ulja i pola kašičice kokosovog ulja pa dodajte i malo mlevene kurkume (o kurkumi, više pročitajte ovde). Ovu mešavinu mućkajte po usnoj duplji, od 10 do 20 minuta i to ujutru, na tašte. Pošto se tokom mućkanja stvara dosta pljuvačke, slobodno ispljunite deo kako bi vam bilo prijatnije. Na kraju, ispljunite sav sadržaj.

Možete koristiti i nerafinisano suncokretovo ili maslinovo ulje.

WordPress Themes