Mozak treba trenirati

mozak

Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja

Pravilna prehrana i vježbanje nisu bitni samo za tjelesno zdravlje nego i za moždanu kondiciju. Šta konkretno možete učiniti želite li sporije stariti i bistrije i brže razmišljati?

Znate li da vježbanje, jagode i učenje jačaju mozak? Mozak treba trenirati jednako kao i mišiće, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja. Fizičko vježbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Sveučilišta Duke pokazuje da oni koji jedu zdravo i vježbaju u prosjeku tri do četiri puta sedmično imaju 30 posto bolje mentalne funkcije.

Trening povećava tjelesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete. Prehrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utječu jednako loše na tijelo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća.

Mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grah i grahorice, orašasti plodovi, svježe voće, kruh od cjelovitih žitarica…

A čime sve možete podmladiti mozak i održavati ga aktivnim?

Vježbanjem protiv bolesti mozga Osim tijelu

vježbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vježbanje smanjuje nivo hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može smanjiti hipokampus (dio mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i da vježba pomaže u sprečavanju demencije ili Alzheimerove bolesti.

Jagode i lubenice hranjive su namirnice

Konzumirajte svježe voće. lako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja poput jagoda, lubenica i borovnica među najhranjivijim je namirnicama. Lješnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.

Zeleni čaj

Za bolju koncentraciju Kafu zamijenite čajem! Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kafu u danu zamijeniti zelenim čajem.

Pomladite mozak rješavanjem križaljki

Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a naodmet nije ni rješavanje križaljki ili sudokua!

Držite mozak u formi mentalnim treningom

Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vježbati. Natjerajte se da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah te kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući zapamtiti nešto novo!

0 komentara

WordPress Themes