Montignac: dieta – vseživljenjski prehranski slog

Redne bralke že veste, da pri Cenim.se modne, hitre in nemogočih obljub polne diete globoko preziramo. Verjamemo v en sam popoln prijem: sprememba prehranjevalnih navad plus primerna vrsta in količina telesne aktivnosti. A Montignacova dieta / metoda – to moramo priznati – nikakor ne spada v omenjeno skupino zavajujočih, neutemeljenih diet.

Tipična ženska revija dandanes vsebuje tri v temelju nasprotujoča si sporočila: izrazito (pre)suha ženska na naslovnici (in njene kolegice povsod drugod), oglase za s sladkorjem polno hrano in dietne strani, kjer razkrivajo zadnjo dieto, ki res deluje in ki se je res ni težko držati.

Nič čudnega ni, če je večina ženske populacije, ki niti od daleč ni omejena samo na odraščajoče deklice, globoko zmedena v svojem ravnanju in mišljenju. Da bi popravile napake, ki vidno “krasijo” naša telesa, se poslužujemo različnih popularnih diet: ločevalne diete, diete z zeljno juho, diete s sadjem, med vedno bolj priljubljenimi pa je tudi Montignacova dieta. Celo v 21. stoletju množice še vedno verjamejo, da je oblika lastnega telesa nekaj, kot tombola: ali zadeneš nagrado ali pa si debel. In diete so nekakšni loto listki, s katerimi se kvalificiraš za morebitni dosežek. Žal – in k sreči – smo za obliko svojega telesa večinoma odgovorni sami: za dober začetek velja ignorirati svetleče revije, predvsem pa televizijo, saj oboji razširjajo dve temeljni zmoti: ženske morajo biti (pre)suhe, da so lepe, in za doseganje tega cilja je potrebna samo čudežna dieta (ne pa disciplina in znanje).

V tem članku bomo predstavili posledice vsesplošne zmede in napačnih predpostavk o tem, zakaj smo predebeli in zakaj se pogosto ne počutimo dobro, in predlagali, da se za začetek premagovanja teh težav lotite spremembe načina življenja tako, kot to predlaga Michel Montignac v znanem prehranskem režimu, ki mu pravimo Montignacova dieta.

Montignacova dieta – izhod iz zamaščenosti in zaspanosti

Mentalna in fizična meglenost je velika težava, s katero se – poleg težav z odvečno telesno maščobo – danes srečujemo tako ženske kot moški: težavi sta med seboj povezani, saj delno temeljita na eni od ključnih napak, ki jih počnemo: jemo napačno hrano. Kako pa vedeti, katero hrano bi morali jesti? Seveda je – kot sem zapisala že v članku Zdravilo za debelost – znanje o tem izjemno pomembno. A kje najti tako znanje? V revijah in magazinih zagotovo ne, saj gre tisku zgolj za naklado – dobro je, če lahko shujševalne priloge izhajajo leto za letom! Prav tako ne deluje zanašanje na neko priljubljeno dieto: dobiš tako, ki ti ustreza, se je držiš in potem zmagaš. Ni nujno.

Ampak kako potem, če se vam ne sanja o beljakovinah, ogljikovih hidratih, maščobah, prebavi, presnovi itd.?

Če si res želite jedrnato zajete koristne informacije, potem je ena najboljših izbir Michel Montignac in njegova Jem, torej hujšam z vsemi dodatnimi komercialnimi variacijami. Montignacova dieta / metoda je sicer v vseh pogledih ena od modnih diet, a za razliko od velike večine vseh ostalih pravzaprav ne zavaja in ne vsebuje globokih logičnih zagat. Montignacova dieta je tudi ena od redkih, če ne celo edina, ki ne temelji na časovno omejenem režimu, po katerem se spet začne papcat po starem, pač pa predlaga spremembo načina življenja. Sprememba načina življenja po Montignacovi metodi je za sodobnega, s predelano hrano zapacanega zahodnjaka zelo dobra pot ven iz zamaščenosti in zasladkanosti. In zaspanosti.

Montignacova dieta / metoda temelji na nekaj osnovnih zapovedih, ki jih velja upoštevati ne glede na to, ali se samo želimo počutiti bolje ali nemara tudi izgubiti odvečno telesno maščobo. Eden od razlogov, zakaj je Montignacova dieta postala tako priljubljena, je njena prva predpostavka, ki govori o tem, da je štetje kalorij napačen pristop, saj nas vedno pripelje na začetek ali še korak nazaj od tam, kjer smo začeli. Druga tematika, ki jo Montignacova dieta predstavi kot problematično, je prevelika količina predelane hrane, ki jo uživamo v razvitem svetu. Ta hrana je pogosto najpomembnejši vzrok za presnovna neravnovesja, zato Montignacova dieta poudarja pomen izbire kakovostnih maščob, ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom in predvsem zadostnega vnosa vlaknastih živil. A pojdimo lepo po vrsti…

Montignacova zgodba

Začetki Michela Montignaca, dandanes zvezdniškega imena za hujšajoče množice, ni bila tako svetleča. Svojo teorijo oziroma metodo je gospod Montignac razvil zato, ker se je tudi sam otepal odvečnih kilogramov: predebel je bil že kot otrok, kar je v Franciji, kjer zaradi značilnosti tradicionalne kuhinje debelost ni bila pogost pojav, še večja stigma. Vse življenje je poskušal na različne načine najti rešitev, a sredi svojih 30-ih je bil še vedno predebel. Poleg tega je kot uslužbenec mednarodne farmacevtske korporacije veliko potoval, kar je pomenilo velik nered v prehranjevanju in odvisnost od restavracij.

A prav zaposlitev v farmacevtski industriji je nenazadnje pomenila pot iz začaranega kroga. Ne, Michel Montignac ni v skrivnih testnih laboratorijih dobival čudežnih shujševalnih substanc, pač pa je imel privilegij dostopa do ogromne knjižnice vseh mogočih informacij, študij in izsledkov raziskav. Na podlagi vsega tega znanja se je skušal dokopati do odgovora, zakaj v resnici ne more shujšati.

Posebno pozornost so mu vzbudili podatki o povezanosti debelosti in pojavnostjo diabetesa tipa 2: kar 90% odraslih z diabetesom je namreč predebelih. Montignac je sklenil, da se bo podvrgel dieti za diabetike. Za tako dieto, ki naj predvsem uravnava ravni sladkorja v krvi, je bistveno to, da izloči vse ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom (GI).

Kljub temu, da kaloričnega vnosa ni bistveno zmanjšal, je v naslednjih mesecih Michel Montignac izgubil približno 17 kilogramov, uspeh pa ga je navedel na pisanje knjig, ki so kasneje postale velike uspešnice.

Michel Montignac

Montignacova metoda

Montignac predlaga, da spremembo načina prehranjevanja predebeli opravijo v dveh fazah. V prvi, strožji fazi, ko naj bi dejansko izgubljali odvečno maščobo in ki naj bi trajala do tri mesece, naj bi zaužili tri normalne obroke dnevno, od katerih je kosilo najobilnejše od vseh treh. Zajtrk naj bi vseboval veliko vlaknin (kosmiči, otrobi) in posneto mleko. Za kosilo naj bi si privoščili meso v kombinaciji z zelenjavo, za večerjo pa spet pretežno vlakninasta živila (na primer kos polnozrnatega kruha z zelenjavo). Montignac predlaga, da sadje jemo vedno posebej: precej pred ali precej po obroku.

Druga faza, ki se je potem držimo vedno, pa je malo manj stroga: Montignac v njej dovoli, da si občasno privoščimo krompir (ki vsebuje predvsem ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom), kozarec vina, košček črne čokolade… Še vedno pa se po moramo izogibati sladkorju, izdelkom iz bele moke ter koruze in belemu rižu.

Montignacove predpostavke

Montignacova metoda se vrti okrog uravnavanja ravni inzulina. Inzulin je hormon, ki uravnava raven krvnega sladkorja in skrbi za njegov transport do celic oziroma za pretvorbo sladkorja v trigliceride in shranjevanje le teh v maščobne celice, ko je sladkorja v krvi preveč.

Montignac je v svojo metodo vdelal spoznanje, da lahko tako, da skušamo narediti izločanje inzulina čimbolj enakomerno, nadzorujemo tudi svojo telesno težo. Eden od najbolj učinkovitih načinov nadzora nad inzulinom pa je to, da prenehamo jesti ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom. Odgovor na vprašanje, kateri so taki ogljikovi hidrati, je silno preprost: izdelki iz bele moke, koruze, krompirja, škroba (večina kruhov, večina pripravljenih jedi, slaščice in klasični slani prigrizki, fast food…).

Druga pomembna Montignacova predpostavka pa je kriva, da se njegovo metodo uvršča med t.i. diete, ki kombinirajo živila. Montignac namreč – spet v luči obnašanja inzulina – priporoča, da ogljikovih hidratov nikoli ne jemo skupaj z maščobami. Zakaj? Ko jemo ogljikove hidrate, se začne izločati inzulin, ki deluje tudi kot hormon shranjevalec. Če bomo ob tem zaužili še maščobe, je velika verjetnost, da jih bo inzulin na hitro pospravil v maščobne celice.

Montignac sicer ne zagovarja štetja kalorij, torej bi načeloma po Montignacovi metodi lahko jedli poljubne količine, a žal ni čisto tako. Montignac namreč predvideva, da ob prehrani po njegovi metodi enostavno ne bomo imeli več potrebe po tem, da jemo več, kot potrebujemo. Drži, ko se človek začne prehranjevati tako, da slabe ogljikove hidrate zamenja z dobrimi, se marsikaj v življenju spremeni. Kar naenkrat ni več tiste tipične meglenosti duha (ki se ponavadi pojavlja po kosilu), zazdi se nam, da smo polni energije… A pozor: če smo nagnjeni k prenajedanju, nas Montignacova metoda ne bo odrešila odvečnih kilogramov. Če Montignac trdi, da je čokolada z vsaj 60% kakavovih delov dobra za vas, to ne pomeni, da jo lahko na dan pojeste 200 gramov. Zavedajte se, da imajo tudi piščančja prsa (zelo malo maščob), otrobi (nič ogljikovih hidratov z visokim GI ter veliko vlaknin) in laneno olje (maščobe z veliko omega 3) svojo energijsko vrednost. Tudi če boste pojedli preveč “dobrih” živil, se lahko zredite. Montignac samo predvideva, da potrebe po presežku hrane ne boste imeli. Če jeste zaradi čustvene praznine, zaradi družbe ali kar tako, potem Montignacova metoda ne bo mogla zaustaviti naraščanja trebušnih in ritnih maščobnih volančkov.

Montignac: da ali ne?

Če bi rade postale vitkejše, vendar sploh ne veste, kje se zadeve lotiti, in se čudežnih diet ne greste več, potem bo Montignac pravo začetno čtivo. Montignacova metoda je namreč dobra pot do boljšega in bolj zdravega življenja, saj predstavlja način prehrane, ki je za sodobnega človeka in njegov način življenja bistveno bolj primeren kot hrana, ki smo je navajeni od babic in dedkov (ki v celotnem življenju niso niti približno toliko presedeli, kot presedimo dandanes do svojega 30. leta) – ne glede na to, ali želimo shujšati ali se samo počutiti bolje. Prehranjevanja po Montignacovi metodi se je tudi v prvi fazi, ko naj bi izgubljali odvečno težo, lažje držati kot katerekoli druge restriktivne diete: zaradi velike vsebnosti vlaknin in primernega deleža beljakovin se ne počutimo stalno sestradani, pa tudi če smo odvisni od prehranjevanja v restavracijah, je danes lažje najti lokale, kjer bomo lahko naročili tak obrok, ki ne bo v popolnem navzkrižju z načinom hranjenja, kot ga predlaga Montignac. Ko boste enkrat imele Montignaca v malem prstu, boste poznale temelje tega, kako funkcionirajo energijske igre v telesu – znanje, na katerem Montignac utemeljuje svojo metodo, je neprecenljivo.

Komentarji

 1. Jst se pa ne morem strinjati s trditvijo, da ne smemo uzivati OH v kombinaciji z M (in tudi B) z namenom, da dvig inzulina nebi skladiscil mascob. Inzulin ima vpliv le na glukozo in ne na mascobe. Tako da povezava kakrsna je omenjena v clanku ni pravilna. Je pa res, da se morajo maščobe najprej skladiščiti kot telesna maščoba, šele kasneje se lahko porabi kot vir energije (maščoba–>glukoza).
  Sicer dobro napisan članek! Kar tako naprej:)

 2. G.V. –  10. 03. 2007

  Sem prav čakal, da se bo nekdo obesil na tisti stavek. Pritoži se Monignacu, ki je avtor te ideje. 🙂

  Ko je Monignac razvijal svojo metodo, je bil del o kombinaciji maščob in ogljikovih hidratov verjetno res na bolj trhlih temeljih. Danes je še vedno, a precej manj, saj raziskave kažejo, da inzulin dejansko povzroča premestitev transportnih beljakovin za maščobne kisline in s tem povečan uptake v maščobne celice.

  Dejstvo je, da samo kombiniranje nima tolikšnega vpliva kot pravilen izbor živil. Ko človek dojame bistvo Montignacove diete, ko osvoji osnovno teorijo in si na osnovi tega znanja prilagodi režim prehranjevanja, ugotovi, da pravilen izbor dejansko lahko predstavlja tudi pravilno kombinacijo.

  Inzulin nima vpliva samo na presnovo ogljikovih hidratov, pač pa ima zelo močan vpliv tudi na presnovo beljakovin.

  Pa še en popravek: maščobam (oz. maščobnim kislinam) se ni treba najprej vskladiščiti v maščobnih celicah, da bi se jih lahko porabilo za pridobivanje energije.

  Odgovori

 3. Urška –  23. 03. 2007 – 17:27

  Mene pa zanima ali imajo res otrobi visok gi?! Naj bi imeli nizkega, sploh če nimajo OH; ker gi gre samo za oh, poleg tega pa naj bi otrobi zmanjševali gi celega obroka zaradi topnih vlaknin…
  Sicer pa res super članek, razlog več, da povlečem ven montija iz predala…

  Odgovori

 4. Tjasa –  25. 03. 2007 – 19:58

  Otrobi nimajo visokega GI – saj so vendar skoraj same vlaknine. Sicer sem nekje zasledila tezo, da v vodi netopne vlaknine ne zaustavljajo hitrega prehoda glukoze v kri (če je ta v obroku), ampak sami otrobi zagotovo ne morejo imeti visokega GI, žal pa točnega podatka nimam. Problem nastane, če gledaš kake ameriške podatke: večinoma je beseda “bran” uporabljena v lastnih imenih izdelkov – za te pa bi bilo treba vedeti, kaj vsebujejo: običajno otrobi ne prevladujejo, ampak so zgolj dodatek. V tem primeru lahko na višino GI vplivajo drugi dodatki – med njimi je lahko tudi sladkor.

  Odgovori

 5. Jojo –  02. 05. 2007 – 14:50

  Jaz se približno že 3 tedne prehranjujem po tej metodi in sem čudežno izgubila že 5 kg in to brez stradanja in kakšnega posebnega odpovedovanja. To je prva “dieta” ki resnično deluje.
  Odlično napisan članek. Lp.

  Odgovori

 6. Ana –  16. 10. 2007 – 10:15

  Jaz sem shujšala 16kg v približno pol leta na Montignacu. V prva dva meseca sem shujšala 8 kg. To je šlo najhitreje. Potem sem še naprej hujšala, bolj počasi, a dosledno. Sedaj sem nekje v normali in sem v fazi 2. Rada bi shujšala še malo in se bom vrnila na fazo 1, ampak tokrat bom vključila redno telovadbo. Rezultati bodo gotovo boljši. Montignac je super za ljudi, ki želijo izgubiti veliko kilogramov. Četudi ne zmanjšajo količino hrane, na začetku bodo hujšali samo zaradi spremembe živil. Enkrat ko se približajo nekem normalnem indeksu telesne teže, se bo hujšanje najbrž upočasnilo in takrat je dobro zmanjšati vnos kalorij (v mejah normale). Ni potrebno stradati. Super članek, všeč mi je, da si izpostavila, da Montignacova metoda ni nobena ločevalna dieta, kot ga prepogosto obtožujejo. Velikokrat sem tudi brala, da Monitgnacova metoda vkjljučuje preveč beljakovin in da je v bistvu low-carb dieta, kar je popolnoma neresnično, saj sta po priporočilih dva dnevna obroka sestavljena skoraj izključno iz ogljikov hidratov. lp.

  Odgovori

 7. Martina –  16. 10. 2007 – 19:45

  Hej! Jaz sem začela hujšati po montignacu, ker sem imela peto operacijo kolena, pa še ne 30 let in sto kilogramov. Začela sem marca letos in sem izgubila 13 kilogramov. Tudi moja punčica je malce bolj okrogla, vključila sem jo v ta način prehrane in dejansko se mi zdi, da deluje. Dobre, zdrave stvari jem, ogromno rib, se pa ne držim vsega 100 procentno. Uporabljam tudi sobno kolo, saj to je edini šport, s katerim se lahko ukvarjam in ogromno hodim. Se bom potrudila, da bo to moj stil prehrane za skos. Se popolnoma strinjam s člankom in podpiram dieto, ki pa v bistvu sploh ni dieta. Treba je spremeniti stil življenja. LP

  Odgovori

 8. Loredano –  28. 03. 2008 – 20:00

  Menim, da je sprememba načina jedenja po Montignacovi metodi prava stvar za vse, ki ne želijo biti lačni in kljub temu shujšati ali ohranjati primerno težo in zdrav način življenja. Najbolj pomembno se je skoraj odpovedati vse hrane z belo moko (testenine samo polnozrnate), sladkorjem, krompirju, koruzi, kuhanemu korenju (kuhan se pretvori v škrob in nato v sladkor in kasneje se nalaga v maščobo), rižu (riž samo polnozrnati, npr. rjavi riž ali divji riž), pivo boljše prekiniti, ker ima najvećji glikemični indeks, zaradi vsebnosti maltoze – 110, večji glikemični indeks kot sladkor. Pri kosilu in večerji si lahko privoščimo kozarec ali dva suhega penečega vina, belega ali še boljše črnega, ki vsebuje oksidante. Mastnim delom mesa in koži perutnine se je dobro izogibati, prav tako raznim kolam in pijačam, ki vsebujejo sladkor ali umetna sladila. Raje ne piti pijač, ki vsebujejo kofein in vzeti brezkofeinsko kavo. Natreen deluje na trebušno slinavko kot sladkor. Dosti je potrebno piti tekočine – vode, na tešče vode z malo limone ali jabolčnega kisa. Drugače pa dosti pustega sira različnih vrst, posebej plavih rib, solate, sadje, perutnine brez kože in nemastnega mesa redkeje. Polnozrnati kruh, če je potrebno se je samo zjutraj. To bi bilo skoraj vse o Montignacovi metodi prehranjevanja, ki jo zelo priporočam vsem, ki želijo zdravo živeti in ostati mladostni. Če se zjutraj na zraku, na balkonu, še malo potelovadi in globoko vdihne, kljub mrazu (ki tudi odvzame odvečne kalorije) pa še toliko boljše. Kdor želi pojesti kaj sladkega naj se odloči za čokolado , ki vsebuje najmanj 70 % kakava in je odlična in ima majhen glikemični indeks. S tem zdravim načinom prehranjevanja ne bi smeli biti lačni, počutili se boste boljše itn. Enkrat na mesec, če se boste pregrešili ne bo hudo, pri kalorijah pa morate paziti, da ne gredo čez vse mere. To naj bi bilo na kratko vse.
  Z lepimi pozdravi,
  Loredano

  Odgovori

 9. babica –  01. 04. 2008 – 3:19

  Se strinjam, Loredano. Z Montijem (tako ga ljubkovalno kličemo) sem od 1. januarja izgubila 9 kg. Pa vsak dan vsaj eno uro kolesarjenja na tešče.

  Odgovori

 10. Katjuška –  17. 04. 2008 – 8:12

  Živjo vsem,
  jaz tudi mislim, da ima Montignacova metoda v marsičem prav, edino s čimer se ne strinjam je pač meso, ker sem vegetarjanka in imam pač svojo filozofijo, ampak pustimo zdaj to.
  Pri sebi sem opazila samo to, da nisem tako hitro shujšala kot pravite nekatere… Ne vem zakaj.
  Lp.

  Odgovori

 11. suzana –  08. 07. 2008 – 19:07

  JAZ SE PO NJEGOVIM NAVODILIH PREHRANJEUJEM OD 21.6 DANES SMO 8.7, TOREJ V 17 DNEH SEM IZGUBLA 5 KG, NA KAR SEM VEČ KOT PONOSNA

  Odgovori

 12. mimi –  29. 09. 2008 – 20:32

  Ups, šele sedaj sem sploh zvedela za to metodo. Ko sem prebrala njene glavne smernice, sem ugotovila, da se že 2,5 meseca prehranjujem PO NJEJ, tako jaz kot mož. Nekega lepega poletnega dne me je prešinilo, da so “šlavfki”med zgornjim in spodnjim delom kopalk povsem odveč. Padla je odločitev – KRUH IN MAKARONI–> OUT!
  Z možem jeva vse, ogromno zelenjave, sadja, mesa, sirov, jajc, rib….itd, le kruh, špageti, krompir in riž sva nadomestila s Crispiji (ploščice z vlakninami). Dokler je bilo toplo, pa sva si vsak večer še privoščila porcijo sladoleda ali banano split. KILE, še bolj pa špeh PA KAR IZGINJAJO.
  Sicer sej e ta Montignac “rodil” spontano, brez predhodnega vedenja o njegovi metodi – pa vseeno super deluje.

  Odgovori

 13. sanjucka –  07. 10. 2008 – 12:28

  Mene zanima malo več o vsem tem ,če mi je katera pripravljena već napisati na email.
  Hvala

  Odgovori

 14. zdenka –  13. 10. 2008 – 14:28

  Ali mi kdo lagko predlaga kakšen jedilnik, potem ga bom pa prilagajala? Pa še to kdaj pa se lahko je sadje, če ima kdo kakšne izkušnje.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Odgovori

 15. čebelca –  20. 10. 2008 – 20:54

  Pozdravljena Zdenka,
  priporočam ti nakup katere izmed njegovih knjig, saj boš tako dobila kar najboljši vpogled v recepte in prehrano, tudi kar se tiče GI in kombinacije OH in maščob. Sama ima tako knjigo Jem, torej hujšam in pa Prehrana po Montignacu, kjer je tudi malo več receptov. Sadje pa je najbolje jesti pred obrokom zaradi večje absorbcije vitaminov, po obroku pa ti ga zaradi njegovega fermentacijskega delovanja ne priporočam tako:)
  Lp

  Odgovori

 16. kristina –  14. 07. 2009 – 17:58

  Jaz sem začela z dieto pred tremi tedni, pa je rezultat katastrofalen. Trup imam strahotno napihnjen (pas prej 73 cm, zdaj 101 cm) tako da ne morem nositi običajnih oblačil. Pri višini 178 cm sem tehtala 73kg, od te diete pa sem si obetala predvsem razbremenitev organizma. Zaradi katastrofalnega rezultata diete sem se odločila za temeljit pregled pri svojem osebnem zdravniku, pa rezultati niso odstopali od normale. Je imel kdo tako slabe izkušnje? Svetujte, kaj storiti?

  Odgovori

  • Tejc –  08. 01. 2014 – 18:09

   Naj tudi jaz navedem svoje izkušnje.

   ker je moj dragi trpel napinhnjenost in počasno prebavo z zelo redkim izločanjem, sva preizkusila skoraj VSE načine prehranjevanja,,.od presne, vegeterianske, makrobiotične, po krvnih skupinah, montignac… na koncu sva seveda ugotovila da težava leži v glutenu ( moka )…seveda sva se izogibala bele…vendar je tudi pirina in polnozrnata polna glutena. Sedaj je njegovo počutje perfektno.

   No da ne zaidem s poti…med spremembami jedilnikov sem namreč opazila tudi jaz, da mi dobro dene, ko ne mešaš beljakovin z ogljikovimi hidrati.
   To je vse lepo in prav…kot pa gospa zgoraj navaja, da se je začela po njegovi dieti rediti in jo napihuje, pa ni vse samo v ločevanju.

   Nekateri imamo le mogoče slabe encime za prebavo beljakovin, saj namreč tudi sama postanem kot sod, ko me trenerji uspejo prepričati da moram pojesti več beljakovin za dobre mišice…

   Spet kolegica pravi da je vse povrsti in da se je najslabše počutila, ko je upoštevala nasvete prijateljic, kako naj bi uživala pretežno zelenjavo in sadje. Pač ji meso ustreza. Poje ga veliko in kljub temu dobro izgleda.

   Spet tretja kolegica je samo krompir in je prava vrhunska športnica z lepo oblikovanimi mišicami.

   Toliko o izkušnjah vseh nas…sklep je:
   Vsi smo individualni…nehajte brati razne diete in jejte tisto po čemer se dobro počutite in seveda zmerno…ne en teden samo kokoš, drugi teden pa samo redkvice….!!

   Preveč razmišljanja o hrani najbolj škoduje. Če verjamemo, da bo hrana blagodejno delovala na naše telo, verjetno bo…če pa jo že jemo z grenkim priokusom, potem pa verjetno ne bo hranilna

   Pozdravček

 17. Tomaž –  14. 07. 2009 – 23:40

  Najprej bi morala napisat, kako si se prehranjevala prej in kako se sedaj. Moji nasveti pa so: 1. Preberi več člankov in se potem odloči za prehranjevanje, ki ti najbolj ustreza. Jaz se z marsičem, kar je napisano v tem članku ne bi strinjal, hkrati pa je to mnenje enega samega strokovnjaka. 2. Poizkusi se odločiti za način prehranjevanja, ki se boš ga lahko držala celo življenje, ne za časovno omejeno dieto. 3. Vključi aerobno in anaerobno vadbo.

  Odgovori

 18. Tjaša –  15. 07. 2009 – 15:52

  Ugibam, Kristina: si s prehodom na Montignaca (drastično) povečala količino vlaknin (v primerjavi s prej)? Ali si ravno pred menstruacijo? Meni se v določenih ciklih zgodi, da dejansko ne morem obleči prej ohlapnih oblačil. Ne verjamem, da bi lahko karkoli v Montignacovi dieti tako zelo dramatično vplivalo nate. Sicer pa – kot namiguje Tomaž – Montingnac načeloma velja bolj za dobro osnovo za začetek izobraževanja, ni pa vse tako zveličavna resnica, kar trdi.

  Odgovori

 19. PinkPanter –  03. 08. 2009 – 11:15

  Zdravo!
  Dober članek kot vedno. Montignac je, moram priznat, komercializiral “dobro” dieto oz dober način hujšanja tako da ga sedaj pozna že velik del populacije.
  Dieta je OK, samo meni ni preveč pomagala in to iz dveh razlogov:
  1. ne omejuje te na noben način glede kcal
  2. če se striktno držiš načel je še kar težko se držat (celo življenje) To da nimaš nekega pametnega (=okusnega) karba (ogljikovih hidratov) praktično nikoli z mesom je kar pasje 🙂
  Veliko lažja se mi zdi BB dieta oz njihov način življenja, mogoče tudi zato ker sem v preteklosti to že počel. Vendar se je lažje držati BB diete oz njihovih načel, kot Montignaca. In učinek je tudi boljši. Je pa res da moraš imeti veliko več znanja o prehrani.

  Odgovori

 20. Nataša Kokalj –  30. 08. 2009 – 13:25

  Jaz sem v 73 dneh shujšala za 13 kg.Višina 169 -93kg.Zdaj imam 78kg.Ko sem začela hujšati, sem se odločila, da bom izključila kruh, testenine, sladko, dodala pa veliko kolesarjenja.uspeh se je začel, šele kasneje sem ugotovila, da je to ata Monti.(malo heca)

  Odgovori

 21. Danica –  19. 10. 2009 – 15:17

  Po tej “dieti” hujšam že natanko 3 mesece in sem shujšala za 8 kg. Sigurna pa sem, da bi še več, če ne bi včasih “grešila”. Ampak si ne delam problemo, glavno je da gre dol. Knjigo Hujšam, torej jem berem sedaj že četrtič in to zelo natančno, prej sem jo bolj prelistala in gledala samo razpredelnice dovoljene in nedovoljene hrane. Moram reči, da mi ta metoda ustreza in res nisem kaj dosti lačna. Treba pa je paziti predvsem na redne obroke, da jih ne spuščaš in ješ približno na 3 ure. V začetku je bilo malce nerodno zaradi tega, ker si moram za službo že prejšnji da n pripraviti kar 4 obroke, sedaj pa sem se ža navadila. Z Montignacom se strinjam v celoti, razen v eni stvari: ne moreš jesti kar neomejeno, tudi če je izbira hrane prava – jaz se držim količine: polna pest na en obrok, nič več ! Drugače je pa dobro prebrati knjigo, da razumeš, zakaj se sploh debeliš !

  Odgovori

 22. lyra –  05. 11. 2009 – 13:33

  Že 6 tednov se striktno prehranjujem po M. metodi, pa nisem shujšala niti za kilogram. Na njegovi strand -vprašanja in odgovori- sem prebrala, da je neka gospa -katera je prej leta hujšala po metodi omejevanja kalorij – potrebovala 5 mesecev preden je začela hujšati – potem pa je hujšala kar hitro. No, to mi je malo v tolažbo, čeprav sem kar razočarana, ker prebiram kako hitro vsi hujšate – imam pa kar izizv v tem da vztrajam in da se me ne loti stanje “saj itak nima smisla”.

  Odgovori

 23. msinc –  16. 11. 2009 – 20:19

  Poanta te diete je, da ne jeste naenkrat beljakovin in ogljikovih hidratov. Od tod torej čudežna izguba kilogramov. Če sedaj po Montignacu jeste samo meso, prej pa ste jedli meso in krompir, zagotovo sedaj ne pojeste toliko več mesa, in zaključimo spet z kaloričnim deficitom, ki se pri Montignacu pojavi praktično v vsakem obroku in posledično vodi v izgubo kilogramov.

  Odgovori

 24. Nataša –  01. 12. 2009 – 11:17

  Jaz se po navedeni metodi prehranjujem že vse leto, izgubila sem 10 kilogramov, moram povedati, da je moje počutje izredno boljše, je pa res, da ti način preharnjevanja, kot je uporabljen v metodi zleze pod “kožo”, skratka priporočam jo vsem, ki so se odločili, najprej po skrnem prebiranju njegove knjige, jaz imam Jem torej hujšam, za takšen režim prehranjevanja. Vse mogoče diete sem že poskusila, zdaj pa je prehrana, ki jo imam po M način mojega prehranjevanja in načina življenja.

  Odgovori

 25. Mašulin –  13. 02. 2010 – 14:00

  men dieta ful pomaga, pa še lačna nisem. Odlično delo.

  Odgovori

 26. Cencha –  10. 05. 2010 – 13:21

  A nismo hecni ljudje, ker rabimo nekoga, ki nam pove da so bela moka, bel sladkor, krompir, alkohol, oluščen riž… zdravju škodljivi. Pa grem staviti, da v veliki večini to vsi dobro vemo, ker naj bi bilo del splošne izobrazbe. In kar naenkrat vsi “hujšamo” – logika, če smo se pa začeli pravilno, disciplinirano in načeloma brez kakšnih večjih odrekanj prehranjevati :-).

  Odgovori

 27. štajerka –  02. 06. 2010 – 19:37

  jaz sem pred dvemi leti v treh mesecih shujšala za 25 kg.Kilograme sem uspela kontrolirati pol leta,potem se mi je vse porušilo.Zredila sem se za 15 kg,odločila sem se da zopet poskusim izgubiti dobljene kilograme,upam,da mi bo uspelo in da bom potem bolj disciplinirana.Če se je kdo zdaj odločil za hujšanje se naj javi,ker rabim vspodbudo.

  Odgovori

 28. pika –  24. 06. 2010 – 10:25

  Tudi jaz sem na Montiju – ponovno. Prvič sem poskusila lansko leto, v dobrih dveh mesecih je šlo dol 7 kg. Vendar sem prenehala, sicer pridobili nekaj 2-3 kg. Ampak po novem letu se je pričelo nenedzorovano nabiranje kg, zaradi basanja s hrano, in zdaj sem ponovno tu – Monti again! 😀 Ampak deluje pa ziher! 😀

  Odgovori

 29. biba –  12. 09. 2010 – 14:14

  tudi jaz sem pred leti bila na Montiju – prvi mesec sem šla minimalno dol, potem pa kar hitro….se je splačalo. Sedaj razmišljam, da bi ponovno poskusila, ker se mi zdi ta način prehranjevanja super – nikoli nisi lačen….

  Odgovori

 30. starbuck –  16. 09. 2010 – 12:55

  bl nezdrave dijete pa še ne

  Odgovori

 31. Martina –  17. 09. 2010 – 12:20

  PRIDRUŽUJEM SE VSEM,KI STE USPEŠNO SHUJŠALI PO MONTIGNACOVI METODI. V POL LETA SEM SHUJŠALA 16 KG, PA NE SAMO TO, ODKAR SE TAKO PREHRANJUJEM, SE RES ODLIČNO POČUTIM. VIDIM PA ,DA NEKATERI NE RAZUMEJO , DA JE TO SPREMENJEN NAČIN PREHRANJEVANJA IN NE DIETA. SEVEDA PA NI VŠEČ TISTIM, KI SE NE MOREJO ODPOVEDATI SLADKORJU, BELI MOKI, KROMPIRJU, ALKOHOLU IN SLOVENSKI KLASIKI “ŠNICL PA KROMPIR”.
  LP MARTINA

  Odgovori

 32. Petra –  27. 09. 2010 – 8:29

  Jaz pa sem danes začela z Montijem. Prvič, ponavadi sem bila na ločevalni dieti. Knjigo sem doma že imela ampak nikoli se nisem bila pripravljena odpovedati krompirju in sladicam. Zdaj sem se odločila da bo to nujno potrebno.
  Dol moram spravit 10 – 13 kg do meseca maja. V namenu imam počasi izgubljati kilograme ne kar na hitro, ker učinek hitro izgubljenih kg pri meni pomeni ( pejt na tortico sej se ena tortica ne bo nič poznala,…..potem pa to rata 2,3,5 tortic na teden pa še kaj vmes….).
  Knjigo sem prebrala, nakupila zelenjave in vsega drugega sem tudi, vse ostale makarone in podobno sem nesla mami da ona porabi,…
  Torej lahko začnem z izgubljanjem kg. Vmes bom hodila še na fitnes in upam na pozitivne rezultate že po enem mesecu.
  Odločila sem se da si trenutne kg nekam napišem in vsak teden stopim na vago in vidim rezultate.
  Mora mi uspeti, ker se ne počutim več uredu v svoji koži s svojimi kilami.
  Ker pa sem tak človek da rabim veliko vzpodbude in včasih malo priganjanja, kontrole,…. bi prosila koga ki je tudi na tej dieti, da se oglasi s kakim mailom, vzpodbudo, mnenjem, mogoče kakim predlogom okoli receptov, kak predlog za kosilo
  Vsakega bom torej zelo vesela, mogoče pa se mi še kdo pridruži in bomo skupaj zbijali kg.
  lp petra

  Odgovori

 33. veronika –  04. 10. 2010 – 18:37

  Petra, jaz bi tudi začela s to metodo…
  Če še vztrajaš ti lahko delam družbo 😉

  Odgovori

 34. petra –  07. 10. 2010 – 10:42

  Ja seveda mi lahko delaš družbo, bo bolj zanimivo, ha ha…. se bom vsaj malo bolj držala diete ker vem da je še nekdo na tem in se lahko malo kontroliraš, pa izmenjaš kake nasvete.
  Lahko pa mi pišeš tudi na moj mail, ker jaz kar pozabim tuki gor pogledat….
  petruskasi@gmail.com
  lp petra

  Odgovori

 35. ančka –  20. 10. 2010 – 18:44

  Pozdravljeni,
  sama sem že 2 meseca na takem načinu prehrenjevanja (dieta, kot že povedano to ni, ampak nov način življenja), s tem, da sadja jaz skoraj ne jem in sem do zdaj izgubila 5 kg, verjetno bi še več če ne bi imela grešnih dnevov. Sicer pa obiskujem tudi fitnes – 3x na teden in sem nekaj kg ali pa vsaj g mišične mase pridobila. Torej ta način deluje, predvsem pa lačen nisi, seveda pa se ne smeš nažirati. Veronika in Petra, prosim za sprejem v družbo, da si malo pomagamo z motivacijo v težkih dnevih.

  Odgovori

 36. petra –  26. 10. 2010 – 18:20

  Ojla, ja seveda se lahko pridružiš, hvala bogu da se še kdo najde, ki bi rad naredil kaj zase,…:)
  Pridna da si že zgubila kile. Meni kar nekak ne ratuje najbolje al pa mi vaga ne dela prav..:) res pa je da tudi grešim in se zaenkrat ne gibam dovolj….
  piši mi na mail( je zgoraj napisan) si bomo kašno mnenje izmenjale, spodbudo dale in še kaj…..
  lp petra

  Odgovori

 37. Kana –  15. 11. 2010 – 16:30

  Meni žal še ni uspelo začeti, ker sem še vedno odvisna od prehrane mojih staršev in mi finančno žal ni zneslo (poskusila 1 mesec), imam pa že vseskozi v načrtu, da bo to moj način prehranjevanja, ko bom vodila svoje gospodinjstvo. Držim pesti, da vas odvečni kilogramčki veselo zapuščajo in čestitke vsem, ki ste uspeli spremeniti svoj stil prehranjevanja!

  Odgovori

 38. petra –  30. 11. 2010 – 17:59

  jaz se javljam po 2 mesecih in povem da mi je uspelo malo shujšat in pa predvsem se nazaj zredit,…
  ta način je zame prestrog,…brez sladkorja, krompirja,…..žal ne morem. se probam držat ampak enkrat na teden pa grešim in to je tist problem ko v enem dnevu vse poderem kar sem med tednom nrdila,…..
  bom še neki časa vztrajala če pa bo le pretežko pa grem nazaj na ločevalno,…z njo sem pa brez problemov zgubila kile,…takrat v 2 mesecih 15….:)
  lp

  Odgovori

 39. Tomaž –  02. 12. 2010 – 14:30

  Po ločevalni dieti pa nazaj na star način prehranjevanja, če sem pravilno razumel?

  Odgovori

 40. petra –  02. 12. 2010 – 18:43

  ne ne, ne nazaj na star način,…..potem bi se naprej držala tako kot sem se takrat. saj do izpred 2 let nikoli nisem bila tako obilna kot zdaj,…no ja edin med nosečnostjo sem se zredila….
  ponavadi sem vedno mal pazila kaj in kako jem in so mi kile nihale +/- 3 kilce. potem pa sem začela delat v lokalu s hitro prehrano pa BUUMMM 15 gor in nič gibanja zaradi urnika “vedno v službi”…..

  Odgovori

 41. petra –  02. 12. 2010 – 18:44

  pozabla napisat da sem po porodu imela ločevalno dieto,…zdaj je pa že 6 let od tega….:)
  lp

  Odgovori

 42. Nataša Kokalj –  26. 12. 2010 – 18:11

  Javljam se vam ponovno 😉
  Sporočam, da se je moja teža ustavila pri 72kg, še vedno vzdržujem prehrano brez ogljikovih hidratov, kdaj pa kdaj si privoščim kaj sladkega, to je bolj za nagrado, da ne pride v razvado. Z močno voljo se vse da, vam povem.
  SREČNO 2011!

  Odgovori

 43. max –  07. 02. 2011 – 12:26

  sem na montignacu od 20.01.11. ampak sem dobila kilo več. in če se prav držim predpisanega načina, kupila sem knjigo, prebrala, seznam živil z GI sem si nalimala na hladilnik in vse najprej pogledam kakšan je GI pred jedjo … kaj je narobe?
  *51/176/107kg – rešite me prosim!

  Odgovori

 44. Trillian –  16. 02. 2011 – 22:50

  @max:
  Kot bivši neponosni lastnici 90-ih kg (pri višini 170cm) mi je izredno žal, da ni ležernega in hitrega načina za hujšanje, vendar: move your ass, woman!
  Do sedaj sem shujšala 18kg s kombinacijo sebi prilagojenega Montignacovega režima in gibanja. Slednje ti, če nočeš imeti enega kupa odvečna kože ali pa bumerang vrnjenih kilogramov in lepo telo, NE UIDE.
  Meni osebno zaradi gibanja (prej desetletje niti mrdnila nisem) sami kilogrami (zaradi pridobivanja mišične mase)nekoliko počasneje “lezejo dol”, se pa čisto vsak pozna na prevelikih oblačilih. Če želiš lepo telo, ne pa samo biti lažja, vključi gibanje in ni variante, da boš po treh tednih rednega gibanja morala postavljati enako vprašanje, ker ne bi bilo rezultata. Moje skromno mnenje in po enem kupu neuspešnih poskusov, dragocena uspešna izkušnja.
  In verjami – ni ga čez to, ko se ti tvoje telo začne zdeti lepo. In z mišicami na pravih mestih 🙂

  Odgovori

 45. petra –  23. 03. 2011 – 19:55

  Živjo!
  Tudi sama se odločam za način prehranjevanja po montignacu. In po vsej verjetnosti bom to začela ko preberem knjigo. Za vse tiste, ki jim ne uspe v kratkem času izgubiti nič kilogramov, ali pa se celo zredijo…brez skrbi. Telo potrebuje čas, da se nahrani zaradi starega načina prehranjevanja(telo vsakega posameznika reagira drugače), in tudi če gre kakšna kilca gor…ne obupat prekmalu, naslednji dan gresta lahko dol dve. Predvsem je bistvu pri vseh dietah, da človek ne postane suženj prehranjevanja, ker je bolje pol ne hujšat, ampak da ti pride v glavo, da pač se določenih stvari ne je. Ne ker se ne sme, ampak ker pač naše telo take hrane ne potrebuje. Kar pogumno!!

  Odgovori

 46. pupa –  08. 05. 2011 – 18:19

  Zdravo, moram vas potolažit, da sem v enem tednu po Montinjaku skujšala 3,7 kg in ne rečt, da ne gre! Pred 9 leti sem v 3 mesecih shujšala 30 kg in se do letos zredila za 20 kg zaradi nereda. pri tej dieti se moraš samodisciplinirat in vsake tri ure jest. To pri meni pomeni zajtrk: pol l tople vode z 1 limono in jabbolko, čez 20min kos polnozrnatega kruha z marmelado, kosilo: meso na žaru, kuhani brokoli, popečene bučke, solata, malica: sadje ali isto kot je kosilo, večerja: jogurt ali skuta s jagodami ali kivi, slive…meni je všeč, ker lahko ješ, koliko te je volja, količine niso omejene. Povdarek je na domačih jedeh brez Ejev in konzervansov. Kruh pečem sama in se zelo dobro počutim.

  Odgovori

 47. Andrej –  09. 05. 2011 – 8:46

  Pupa dej nehaj take pisat, da lahko ješ kolikor te je volja! Če boš tega kar si naštela pojedla za 4000kcal na dan boš taka kot slon. Pa še to – v enem tednu se da shujšat za 3,7 kg samo to niti v sanjah ni samo špeh oziroma ni niti večina špeha. To kar si izgubila je voda, glikogen in malo špeha pa če ti je to všeč ali ne. Dejte no mal razmišlljat ljudje in ne mečte si peska v oči. Montignac je drugače čisto v redu način prehrane. No pa še to stran in članke bi rad pohvalil.

  Odgovori

 48. Metuljčica –  16. 05. 2011 – 9:43

  Super komentarji in vsa čast vsem, ki vam je tako lepo uspelo izgubit kilograme. Me pa zanima, če se je zadeve lotila katera, ki je morala izgubiti le nekaj kg (recimo do 5 kg). Navadno je tako, da se teh nekaj kg takoooo zelo težko izgubi (izkušnje). S tem mislim na to, da gre bistveno počasneje. Pred leti sva hujšali z znanko, ki je morala izgubiti 20kg, jaz pa 8 in jaz sem hujšala 1kg na teden, ona pa tudi do 2. Zato to sprašujem. Hvala za odgovor! Sicer pa že berem Montignaca! 🙂

  Odgovori

 49. rozi –  25. 05. 2011 – 15:58

  Hajlo drage moje debeluške!
  Rada se družim z vami, ker sem sama velika prestopnica. Že celo zimo pridobivam na KG, sedaj pa sem se po vseh mogočih dietah odločila, da pa morda le Montignac mi pride do živega. Vse vem, vse znam, samo do sedaj … nič speljala. Pa da se sprobam tokrat. Rada bi sopotnike, če je kdo pripravljen-a!

  Odgovori

 50. Metuljčica –  26. 05. 2011 – 11:56

  Rozi, jaz sem za akcijo. Poskusit ni greh, pravijo. 🙂

  Odgovori

 51. james blake –  08. 07. 2011 – 14:20

  zmernost pri hrni. vse ostalo pa,.. kakor za koga. naš dedi je ravnokar svojo stotko napolnil (sto let), pa v življenju nikoli ni povohal polnozrnatih stvari, od ocvirkov je imel raje le industrijsko slanino, v kavo je dajal po tri žlice belega (strogo belega) cukra, kruh samo beli, babi (devedeset) pa kuha tako mastno, da komaj jedilni pribor pomiješ.. ampak, lahko si mu grozil s pištola pa ni pojedel kaj več pri obroku, kot je njegova pest velika, nikoli preskočil obrokov, edina vadba hoja,.. vse je relativno, opisana dieta je sploh super in času primerna, no tisto kar je večno pa je – biti zmeren.

  Odgovori

 52. kaja –  10. 09. 2011 – 15:40

  Monti deluje! Že 2 leti se oba z možem prehranjujeva po njegovi metodi. Mož je izgubil 13 kg in sedaj drži težo ( 75 kg-170 cm ), jaz pa manj ( kriva je lastnost maščobnih celic pri ženskah ), sem pa pridobila mišično maso, tako, da pri svojih 49 letih in 160 cm držim težo 66 kg. Rada bi tehtala manj, ampak manj verjetno ne bo šlo, ker je že 1 leto tako stanje. Se pa odlično počutim.

  Odgovori

 53. james blake –  11. 10. 2012 – 14:45

  koncept GI (glikemični index) je mrtev, ker je bil zavajajoč. sedaj se uporablja primernejši glikemični vnos (ang. glycemic load oz. GL), ki je odpravil abotnosti v smislu korenja (ali lubenice) ne jejte, ker ima visok GI. Čisto vseeno je ali je GI visok, ko pa je ogljikovih hidratov v korenju ali lubenici tako malo, da je zdrav razum sicer takoj pokazal ves nesmisel omejevanja tovrstnih hranil, no ljudje, verniki kot smo, so se držali GI, kot pijanec plota. GL (produkt GI in vsebosti ogljikovih hidratov v hrani) koncept to popravlja in pove, da se predvsem tisti z diabetesom in debeli ljudje izogibamo hrani, ki ima visok GL (torej oboje hkrati, visok GI in visoko vsebnost ogljikovih hdratov).

  Odgovori

 54. darja –  11. 01. 2013 – 18:15

  Pozdravljeni.Tudi jaz sem začela hujšati dobre 3 mesece po porodu ,in sicer sem štartala z lanskim aprilom.Do oktobra sem shujšala počasi za 13 kg,iz 72 na 59 kg.Ker sem majhna,bi rada še 5 kg dala dol.Tu pa nastane problem.Montignacova metoda mi je zlezla pod kožo in se držim naprej brez problemov,vendar pa so se kg oktobra ustavili na 59 sedaj 2 meseca potem sem še vedno na istem, ne gre več nikamor.Če ima kdo podobne izkušnje ali pa mogoče ve kako bi zopet pospešila hujšanje bom vesela za vaš nasvet ali mnenje.

  Odgovori

 55. darja –  11. 01. 2013 – 18:15

  Pozdravljeni.Tudi jaz sem začela hujšati dobre 3 mesece po porodu ,in sicer sem štartala z lanskim aprilom.Do oktobra sem shujšala počasi za 13 kg,iz 72 na 59 kg.Ker sem majhna,bi rada še 5 kg dala dol.Tu pa nastane problem.Montignacova metoda mi je zlezla pod kožo in se držim naprej brez problemov,vendar pa so se kg oktobra ustavili na 59 sedaj 2 meseca potem sem še vedno na istem, ne gre več nikamor.Če ima kdo podobne izkušnje ali pa mogoče ve kako bi zopet pospešila hujšanje bom vesela za vaš nasvet ali mnenje.

  Odgovori

WordPress Themes