MOJA, KORISTNA – ŠE NEUREJENA ROPOTARNICA

MAČEHA – divja
Žene na vodo, pospešuje znojenje, čisti kri in blaži bolečine. Uporablja se pri zlatenici, pri moteni presnovi, protinu, revmatizmu, poapnenju žil, različnih krvnih boleznih, pri boleznih mokril, pri močenju postelje, uhajanje vode, ledvičnemu pesku, slabem delovanju ledvic, slabih živcih, izčrpanosti, živčnih težavah s srcem, histeriji in krčih pri otrocih. Je odlično bljuvalo pri zastrupitvah. Pomaga pri vseh vrstah kožnih obolenjih kot so, izpuščaji, garje, mozoljavica, gnojni mehurčki, srbež in luskavica.

MATERINA DUŠICA
Mehča sluz in pospešuje njegovo izločanje, razkužuje zasluzena pljuča in pomaga pri kašlju, oslovskem kašlju, bronhialnem katarju, astmi, senenem nahodu, naduhi in vnetju bezgavk. Uničuje gliste in trakulje, preprečuje krvavitve, vnetja in okužbe, krepi možgane. Deluje proti krčem gladkih mišic, proti prebavnim motnjam, gastritisu, driski, pospešuje potenje in deluje antiseptično. Odganja nespečnost, bledico, preprečuje slabokrvnost. Pomaga dvigovati odpor zoper alkohol in je odlično sredstvo zoper epilepsijo in proti staranju. Preprečuje glivične okužbe in krastavost.
KAMILICA
Blaži sluznična vnetja, je antiseptik, razstruplja strupe in pospešuje celjenje ran. Zdravi zlato žilo, odpravlja prebavne motnje, umirja vetrove, zaustavlja driske živčnega izvora, nemira, in mehča blato. Celi opekline, rane, otekline, pri doječih materah blaži vnetja dojk, prekomerno potenje rok in nog. Zavira in zaustavlja razvoj klic v gnojnih bulah in aknah. Pomaga pri alergijah, vnetju dihalnih poti, obnosne votline, ran v ustih in nahodu. Pomirja bolečine zobobola, pomaga pri težavah s preutrujenostjo, z razdražljivostjo, notranjim nemirom, nespečnostjo. Zbija vročino, pomirja krče pri menstruaciji in ureja neredno mesečno perilo.
SMREKOVI VRŠIČKI
Lajšajo nadležen kašelj, delujejo blagodejno na dihalne poti, preprečuje gripozna obolenja in vnetju žrelne sluznice, preprečujejo pljučne bolezni. Uporablja se v primeru vnetja mehurja in za čiščenje krvi. Pospešujejo potenje, in dobro učinkujejo pri spomladanski utrujenosti. Izboljšujejo prekrvavljenost kože, pomagajo pri celjenju ran ki se ne celijo rade, pri zastoju jeter, lajšajo vnetje sklepov in kit, pomagajo pri bolečem kroničnem mišičnem revmatizmu. Delujejo razkuževalno in uničujejo povzročitelje bolezni, preprečujejo nastanek skorbuta in krvavitev dlesni.
ŠENTJANŽEVKA
Celi rane, blaži bolečine, je izvrstno zdravilo za živce, pomirja krče in pospešuje izločanje sluzi, seča, umirja nemirno in nervozno srce, nespečnost, slabokrvnost, pomaga pri otrocih in starejših, ki močijo posteljo. Pri ženskah zdravi težave v trebuhu, krče in vnetje maternice ter težave v menopavzi. Je antidepresiv saj odpravlja duševne motnje tesnobnosti in pobitost, samomorilska nagnjenja, žalostno razpoloženje, pesimizem, obupanost. Skratka vrača voljo do življenja. Zdravi opekline, sveže krvaveče rane, poškodovane mišice, bule, podplutbe otekline, čire in zmečkanine. Prežene tudi gliste.
TRPOTEC – OZKOLISTNI
Zdravilen je pri vseh oblikah pljučnih bolezni, sploh pri večjem ali manjšem zasluzenju. Pomaga pri kašlju, oslovskem kašlju, astmi, katarju pljučnih vršičkov, vročinskih pljučnih in bronhialnih boleznih. Zaustavlja krvavitve in pospešuje celjenje ran, blaži bolečine pikov žuželk, oteklin, zdravi tudi opekline, vneta ušesa, blagodejno vpliva na vnetje črevesja in trebušne slinavke, preganja črevesne zajedalce. Ni primeren za nosečnice.
VIJOLICA – DIVJA
Je odlično kašljalo, posebej pri tuberkulozi odraslih, oslovskem kašlju in zasluzenosti dihal. Ima pomirjevalni učinek zato zdravi histerije, hipohondrije, živčno utripanje srca z občutkom strahu in stiske pri dihanju, vnetju ustne sluznice. Preprečuje krče, živčno razdraženost pri otrocih, nespečnost in glavobol. Odpravlja bolečine pri protinu in znižuje vročino. Je odlično zdravilo za krepitev srca. Preganja “alkoholnega mačka”. Ne uživajmo domače okrasne vijolice!

OMEGA 3 = V LANENEM SEMENU, OREŠČKI SO ZA SPOMIN
za lase 2pesti narezanih brezovih listov prelijemo z 2dl domačega jabolčnega kisa in pustimo namočeno za 14 dni in občasno premešamo nato precedimo in si s tem masiramo lasišče 2x tedensko po umivanju –kis ne smrdi ampak se njegov vonj kmalu razgubi—masiramo suho lasišče

PEČENE KRVAVICE SE LAHKO JEDO Z BRUSNIČNO OMAKO

-KOPRIVA VODA KVAS IN SLADKOR = KOPRIVOVO PIVO
-Če posušič korenine in jih pomešaš s hrastovim lubjem, divjim kostanjem in rožmarinom je to krasno za lasišče.
-Mlade koprive oparimo s kropom in pustimo nekaj časa da se ohladi. S tem prevretkom prelijemo umite lase in dobro masiramo. Ne izpiramo. Nato oblikujemo pričesko in lasje so bolj krepki in se lepo oblikujejo. Preizkušen star recept, ki pa je seveda primeren le za temne lase, ker je prevretek rjavozelene barve.
NAČINI UPORABE KOPRIVE
-spada med najboljša čistila za kri,
-pomembna je pri boleznih sečil; vnetjih, zastajanju seča, vnetju ledvic, vodenici, odpravljanju peska v ledvicah in celo pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov,
-pospešuje iztrebljanje, izloča nakopičene nezaželene snovi in vzpodbuja presnovo,
-krepi odpornost proti prehladu,
-priporoča se pri revmatičnih boleznih in protinu,
-odlično zaustavlja krvavitve,
-rahlo znižuje količino sladkorja v krvi,
-uporablja se za utrjevanje las in odpravljanje prhljaja;
-v KULINARIKI se uporabljajo mladi poganjki. Najbolj pogost način priprave je kot špinača ali špinačna juha. Uporablja pa se lahko tudi v različnih prikuhah in nadevih. Lahko je dodatek k sirnim namazom ali se iz nje izdela koprivno pivo.

NA PIŠKOT NAMAŽEŠ KIKIRIKIJEVO MASLO GOR DAŠ SLADOLED, NA SLADOLED DAŠ STOPLJENO ČOKOLADO IN POKRIJEŠ S PIŠKOTOM to je poslastica( ideja za primoža)

Osnova za sladoled z bananami ;naredimo sladoled :dodamo kokosovo maslo in zdrobljene čokoladne piškote ;pomešamo: dodamo M bonbone; premešamo in naložimo sladoled v kornet( ideja za primoža)

CHURROSI –ŠPANSKI KROFKI KOT PALIČICE SE STISKAJO IZ VELIKE INJEKCIJE Z ZVEZDASTIM NASTAVKOM vsebuje testo kot za kruh –najdi na spanskih wwwstraneh recept pečemo jih kot krofe 30sec potrosimo jih s sladkorjem cimetom in jih pomočimo v stopljeno čokolado

WordPress Themes