MLEKO – JE ZDRAVO ALI NE (hrvaÅ¡ko)

Unatoč kampanji koja ne prestaje blatiti mlijeko, nova istraživanja potiču nas da ga pijemo što više. Pijemo li mlijeko smanjit č‡emo unos zašeč‡erenih napitaka i šeč‡era, te poveč‡ati unos proteina.
Mlijeko je zdrava namirnica ili nepotrebni napitak koji deblja? Unatoč kampanji koja ne prestaje blatiti mlijeko, nova istraživanja potiču nas da ga pijemo što više. Pijemo li mlijeko smanjit č‡emo unos zašeč‡erenih napitaka i šeč‡era, te poveč‡ati unos proteina. Osim toga, mlijeko može smanjiti i apsorpciju masti iz druge hrane.

Možda ste čuli neke mitove o mlijeku? Pogledajmo one učestale:

1: Mlijeko pomaže u sagorijevanju hrane
Istina: Možda. Å estomjesečna studija Sveučilišta
Majčino mlijeko uništava tumore!
Tennessee pokazala je da pretile osobe koje tri puta dnevno uzimaju mliječne proizvode bogate kalcijem gube više masnog tkiva na trbuhu nego oni koje prate sličnu prehranu bez dva ili tri mliječna proizvoda dnevno. Osim toga, utvrdili su da dodaci samog kalcija nisu imali tako dobro djelovanje kao mliječni proizvodi. Zašto? Vjeruju da kalcij potiče tijelo na bolje sagorijevanje masnoč‡a, no neke druge aktivne komponente mlijeka, poput mliječnih proteina, donose dodatne koristi.

2: Pijenje mlijeka stvara mišič‡e
Istina: Apsolutno. U stvari, mlijeko je jedna od najboljih namirnica za stvaranje mišič‡a. Puno je vrlo kvalitetnih proteina: oko 80 posto kaseina i 20 posto surutke. Surutka se naziva i ‘brzi protein’ jer se brzo razgrač‘uje u aminokiseline i apsorbira u krvotok – odlično za prehranu nakon tjelovježbe. Kasein se sporije razgrač‘uje, što je idealno jer tijelo duže dobiva konstantnu opskrbu malim količinama proteina.

3: Krave dobivaju antibiotike. Mlijeko je zato nezdrava namirnica?
Istina: Nije dokazano. Neki znanstvenici tvrde da mlijeko krava koje dobivaju antibiotike dovodi do otpornosti na antibiotike kod ljudi. No, to nije nikada dokazano.

Istina je da antibiotici i hormoni nisu bili dio kravlje normalne prehrane te imaju loše djelovanje na životinje. Kanadska studija je tako dokazala da krave na hormonima lakše dobiju infekciju poznatu kao mastitis. Ako vas to brine kupite domač‡e/organsko mlijeko bez hormona i antibiotika.

4: Nemasno mlijeko je bolje od punomasnog
Istina: Ne, nije zdravije. Ni nezdravije. Niz studija je pokazao da pijenje punomasnog mlijeka poboljšava razinu kolesterola. Dobru ravnotežu kolesterola u krvi ipak nešto bolje uspostavlja nemasno mlijeko. Pijete li punomasno ili nemasno mlijeko, smanjuje se i razina triglicerida i snižava rizik od krvožilnih bolesti za 22 posto. Dakle, rizik od srčanog ili moždanog udara smanjit č‡ete pijete li punomasno ili nemasno mlijeko.

WordPress Themes