Malica, ki zmanjša tveganje za raka, demenco in odpoved srca

Le pol pesti oreškov ali celo samo arašidov na dan močno zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt. Oreški preprečujejo raka, demenco, srčne bolezni, diabetes. Res preprosta zdrava malica!

Arašidi

Arašidi so preprosta in zdrava malica. (Foto: iStockphoto)

Arašidov napitek

Oreške si lahko zmeljete tudi v smoothie. (Foto: iStockphoto)

Na dan si za malico privoščite od 10 do 15 gramov oreškov ali celo samo arašidov, pravijo nizozemski znanstveniki. Tako boste zmanjšali tveganje ne samo za srčno-žilne bolezni in rakava obolenja, ampak tudi za respiratorne in nevrodegenerativne motnje, kot so astma, pljučni emfizem, demenca.

Ker so arašidi vedno veljali za manj kakovostne oreške, so raziskovalci preizkusili, ali je uživanje mandljev, lešnikov, pekanov in indijskih oreškov res bolj blagodejno. Spoznali so, da je zobanje arašidov ravno tako koristno, da pa to ne velja za arašidovo maslo, ki sicer ima blagodejen učinek arašidov, zato pa tudi škodljive učinke dodanih rastlinskih olj in soli.

Študija z več kot 120 tisoč udeleženci

Gre za nizozemsko študijo vpliva prehrane na telo, ki poteka že od leta 1986, vključuje pa več kot 120 tisoč žensk in moških. Profesor Piet van den Brandt z univerze v Maastrichtu pove: “Prav neverjetno je, koliko 15 gramov oreškov ali arašidov zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt. Zanimivo pa je, da uživanje večjih količin ni pomenilo, da se je tveganje za prezgodnjo smrt še dodatno znižalo.”

Tak učinek imajo mono nenasičene in poli nenasičene maščobne kisline, vrsta vitaminov in antioksidantov ter vlaknine, ki jih vsebujejo oreški in arašidi, še doda profesor van den Brandt. Arašidovo maslo pa ni zdravo, ker rastlinska olja, ki so mu dodana, vsebujejo trans maščobne kisline. Izsledki raziskave so bili objavljeni v zborniku International Journal of Epidemiology (Mednarodni zbornik epidemiologije).

WordPress Themes