Mali triki velikih gospodinj

Začimbe bodo najdlje ostale sveže v vazi, biskvit bo rahel, če boste uporabili mehko maslo, solz pri rezanju čebule pa bo manj ob dobro nabrušenem nožu.

Če že dolga leta kuhate, ste najbrž slišali prenekateri nasvet, kako si olajšati delo. Morda ste celo sami odkrili, kakšen poenostavljen način za pripravo hrane, s katerim ste seznanili še koga drugega. Če pa sodite med začetnike in zato kuhe še niste vešči, bodo naslednji nasveti za vas vredni zlata.

Kako preprečiti, da se testenine ne bi sprijemale?

Pomembno je, da je posoda, v kateri jih kuhate, dovolj velika. Prav tako jih ne smete razkuhati, zato upoštevajte priporočeni čas na embalaži. Po kuhanju jih ne spirajte s hladno vodo, ampak odlitim dodajte nekaj žlic olivnega olja ali omake, s katero jih boste kasneje postregli.

Kako ugotoviti, ali je vino pokvarjeno?

Če je po vonju kiselkasto, ni več dobro. Če belo vino potemni, prav tako ne. Lahko ga pustite, da se do konca skisa, in pridelate domači vinski kis.

Kako obdržati svežino začimb?

Posušene začimbe se ne morejo kosati s svežimi. Da bi kar najdlje obdržali takšne, ravnajte z njimi kot s cvetjem: pod kotom 45 stopinj jim obrežite stebla in jih postavite v vazo, čeznjo pa poveznite plastično vrečko. Vodo menjajte vsaka dva dni.

Kako preprečiti solze pri rezanju čebule?

Tanjši je nož, manj bo solz. Z rezanjem se namreč poškodujejo celice čebule, pri tem pa se sproščajo plini, ki dražijo oči. Oster nož poškoduje manj celic. Še en nasvet: čebulo predhodno zamrznite ali v bližino postavite prižgano svečo.

Kako ugotoviti, ali so jajca sveža?

Sveža jajca so težja in v vodi potonejo. Bližje ko je jajce površju, starejše je.

Kako zagotoviti rahel biskvit?

Če ne vzhaja, je najbrž krivo maslo, ki ste ga preveč stalili. Pred uporabo ga pol ure pustite na sobni temperaturi, da se zmehča, ne pa skoraj popolnoma raztali oziroma utekočini. Da bi proces pospešili, ga narežite na manjše koščke.

WordPress Themes