Limone za lepoto

Limone so verjetno eno najbolj uporabnih vrst sadja. Limonovci naj bi uspevali v jugovzhodni Aziji in ob vznožju Himalaje v severozahodni Indiji. Pred več tisoč leti so limone gojili tudi v dolinah rek Evfrat in Tigris.

Egiptologi potrjujejo, da so tudi stari Egipčani  še kako dobro poznali limone in limonin sok, saj so slednjega med drugim uporabljali tudi za balzamiranje umrlih. Limone so v starem Egiptu imele zelo pomembno mesto v zdravilstvu, Egipčani so verjeli, da so limone odličen afrodiziak, priporočali pa so jih tudi za lajšanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature.

Aleksander Veliki je s številnih bojnih pohodov v Perziji v Grčijo prinesel limonovec, limone pa so poimenovali kar perzijska jabolka. Grki so bili prepričani, da limone varujejo pred škodljivci, zato so jih sadili ob robovih oljčnih nasadov. Sok zrelih sadežev so uporabljali za konzerviranje živil, z njim so razkuževali rane ter čistili stanovanja in perilo.

Limone so danes zelo cenjene v kuhinji in gospodinjstvu, pa tudi pri negi telesa in obraza, nepogrešljive pa so tudi v zdravilstvu.

Limona lepotni pripravki

Nega kože

Limone so polne snovi, ki krepijo organizem, zaradi tega pa so zelo cenjene tudi v naravni kozmetiki. Z njihovo pomočjo lahko poskrbimo za odlično vsakodnevno nego kože in las, v pomoč pa so nam tudi pri odpravljanju manjših težav s kožo.

Limone zares odlično poživijo našo kožo. Tiste kreme, ki vsebujejo limone in citronska olja, krepijo kožo, ji vračajo prožnost in napetost, jo obnavljajo in ščitijo pred škodljivimi vplivi iz okolja ter preprečujejo njeno prezgodnje staranje. Tudi sami lahko pripravimo različne izdelke za nego kože, s pomočjo katerih ji bomo podarili vse, kar potrebuje.

Citronsko olje za nego obraza in telesa

Če imate mastno kožo, si olje pripravite tako, da zmešate 50 ml hladno stiskanega jojobinega olja, šest kapljic citronskega olja in štiri kapljice cipresovega olja. To mešanico si zjutraj in zvečer nežno vtremo v kožo.

Limonina maska proti gubam

Za pripravo hranljive maske zmešamo rumenjak, jedilno žlico hladno stiskanega jojobinega olja in sok ene limone. Masko nežno vtremo v kožo, predvsem na tistih predelih, kjer že opažamo nekoliko bolj izrazite gubice. Masko pustimo delovati približno 20 minut, potem pa jo s hladno vodo speremo z obraza.

Obloga za občutljivo kožo

Za pripravo obloge potrebujemo 50 gramov puste skute, pet kapljic citronskega olja, dve jedilni žlici mlačne vode in eno jedilno žlico medu. Skuti najprej dodamo citronsko olje, nato pa še vodo in med. Oblogo nanesemo na obraz in pustimo delovati približno 15 minut, nato pa si masko speremo z obraza. Pustimo, da se koža posuši na zraku.

Če imate težave z mastno kožo, si pripravite to masko

Za pripravo obloge potrebujete pol litra vode, pet kapljic citronskega olja in jedilno žlico sladke smetane.

Vodo segrejemo ter ji med mešanjem dodamo citronsko olje in sladko smetano. V mešanico potopimo večjo gazo, s katero potem prekrijemo obraz in pustimo delovati približno 15 minut.

Nega las

Limone so nepogrešljive tudi pri negi las, saj jih hranijo in blagodejno vplivajo na lasišče. Lasje so po uporabi svilnati, mehki in sijoči.

Obloga za sijoče lase

Za pripravo izvrstne obloge za lase potrebujete pol litra vode, limono in dve jedilni žlici oljčnega olja.

Najprej ožamemo limono, njen sok zlijemo v vodo in dodamo oljčno olje. Pripravek segrejemo na telesno temperaturo in ga nežno vtremo v lasišče. Nato glavo zavijemo v brisačo in pripravek pustimo učinkovati od 30 do 45 minut. Nato lase temeljito speremo s čisto vodo.

WordPress Themes