LIMONA – DRUGAČNO IME ZA ZDRAVJE – HR.

Limun je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae), hibridno voće koje je nastalo davno križanjem pomele i citrone.Nekadašnji citron ili Citrus medica bio je vrlo malen i izrazito smežurane kore, a njegovo prvo korištenje spominje se u Mezopotaniji prije više od 6000 godina. Pretpostavlja se da dolazi iz Kine i Indije a korišten je kao ukrasna biljka. Prvi je limun uvezen u Genovu negdje sredinom 15. stoljeća.Kristofer Columbo donio ga je u Ameriku 1493 godine.

U našim prilikama limun razvija vegetacijski rast nekoliko puta godišnje pa se stoga mogu vidjeti na stablu istodobno zreli limun i cvijet. Osjetljiv je za uzgoj te se može uspješno uzgajati samo u toplijim krajevima.

Energetska vrijednost u 100 grama limuna iznosi 29 kcal / 121 kj. sadrži i 9,3 % ugljikohidrata, 1,1 % proteina te 0,3 % masti.Od minerala u limunu se nalazi kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar i mangan. Najviše sadrži vitamin C , vitamin B6, riboflamin, tiamin, kalcij, magnezij, pektine.

Kod gripa i prehlada, svakako je dobro što više konzumirati limun ne samo zbog vitamina C (za koji znamo da putuje tijelom i neutralizira slobodne radikale) nego i nutrijenata koje sadrži a koji pomažu jačanju i otpornosti našeg organizma. Također usporava i sprečava razvoj karcinoma debelog crijeva, liječi hipertenziju, nesanicu, reumu, dobar je kod astme, reumatoidnog artritisa te osteoartritisa. Također se preporučuje kod očuvanja zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Pomaže kod mučnine, žgaravice, nadutosti, a daje i osjećaj sitosti te tako pomaže kod raznih dijeta i očuvanja tjelesne težine.Odličan je i kod infekcije grla i desni jer ima jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Sok od limuna koristi se i kao blag antiseptik. Limun se također koristi kao pojačivač okusa raznih jela i pića, a njegovo ulje nezaobilazni je sastojak kozmetičkih proizvoda i lijekova. S obzirom da sadrži limunsku kiselinu, djelotvoran je i kod uklanjanja akni. Preporuka je da se sok od svježeg limuna nanese na akne i ostavi preko noći, te se ujutro lice ispere vodom. Kod povišene temperature dodajte sok od 1 limuna u šalicu vruće vode s medom i popijte odjednom, a zatim svaka 2 sata dok se temperatura ne smanji.

Kod kupnje treba pripaziti da je limun pravilnog oblika, ne previše smežuran i bez imalo plijesni na kori. Što je limun zreliji to je kora glađa.

Limun može stajati sedam dana na sobnoj temperaturi a u hladnjaku 2-3 tjedna.Od limuna se upotrebljava sve.Korica se može zamrznuti i upotrijebiti po potrebi, mada sama po sebi sadrži najviše vitamina C pa je najbolje koristiti neprskani.

Limun se upotrebljava u preko 10000 recepata, što slatkim, što slanim jelima.

WordPress Themes