Lifestyle – NARAVNO ZDRAVLJENJE IZPADANJA LAS – hrvaško

Gubitak kose je aktuelan problem za većinu ljudi na planeti. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 odsto muškaraca. Smatra se da je kod žena alopecija puno rjeđa, ali statistike pokazuju suprotno – oko 2/3 žena će se suočiti s gubitkom kose prije ili kasnije u životu. Na sreću, kod žena gubitak kose obično ne završava potpunom ćelavošću, kao što je slučaj kod muškaraca.
Razlog opadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali doktori se slažu da postoji više uzroka, kao što su:

– stres

– anemija

– genetika

– bolesti štitne žlijezde

– hormonski poremećaji

– menopauza

– gljivice

Kod žena su najčešći “krivci” stres, anemija i menopauza. Mlade majke često se susreću sa opadanjem kose nakon porođaja. Smatra se, da su kod muškaraca za gubitak kose krivi geni i hormoni.

Gubitak kose takođe može biti uzrokovan gljivicama, koje se mogu pojaviti na vlasima. Kosa može otpadati zbog hemoterapije i nekih drugih lijekova.

Liječenje alopecije – konvencionalna medicina

“Alopecija se ne može izliječiti, ali se može ublažiti”, kažu doktori. Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda protiv opadanja kose, za koje se tvrdi da će spriječiti alopeciju, čak i povratiti izgubljenu kosu. Nažalost, ponekad reklame preuveličavaju dobrobiti proizvoda.

Nema sumnje da instant rješenje ne postoji i da je za liječenje alopecije potrebno vrijeme i strpljenje. Osim toga, preporučujemo da dobro proučite informacije o proizvodu prije nego što ga kupite.

Alternativno liječenje alopecije

Na pitanje da li se alopecija može izliječiti, alternativa daje pozitivan odgovor. Alternativna medicina nudi nekoliko načina rješenja ovog problema.

Najprije, potrebno je napomenuti da ni jedna metoda ne daje brzi rezultat. Nemoguće je oćelaviti za jedan dan – za to treba nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Slično tome, potrebno je duže vremena da kosa počne ponovno da raste. Rezultati terapije obično se vide nakon nekoliko mjeseci svakodnevnog korišćenja. Budite uporni i ne odustajte.

Alopecija je povezana sa ishranom i zdravljem kompletnog organizma

Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose zavisi od zdravlja cijelog organizma. Ako imate problema sa opadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate ishranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počnete da se bavite sportom. Kvalitet ishrane je jako bitan, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

Posebno preporučujemo zelene kašaste sokove prema metodi Viktorije Butenko, koji imaju jak uticaj na zdravlje kose. Potvrđeno je djelovanje sokova protiv alopecije i sijede kose.

Prirodni recepti za liječenje alopecije

Postoji puno domaćih recepata, koji mogu značajno poboljšati stanje kose. Evo nekih od njih:

Kopriva

Sigurno ste čuli o dejstvu koprive na kosu. Tretman sa koprivom je najbolje što možete učiniti za svoju kosu i vlasište:

Dvije pune šake svježe ili suve koprive stavite u lonac sa 5 litara vode. Zakuvajte, isključite vatru i ostavite 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu. Perite kosu sa koprivom svaki dan. Rezultati su vidljivi nakon par nedjelja.

Eterična ulja

Sprovedena je naučna studija, u kojoj je jedna grupa koristila mješavinu eteričnih ulja (majčina dušica, ruzmarin, lavanda i kedar, baza: biljno ulje jojobe i sjemenke grejpa), dok druga – običnu vodu. U prvoj grupi alopecija je izliječena kod 44 odsto pacijenata.

Primjena: masirajte teme s ovom mješavinom jedanput dnevno.

Med i cimet

Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i kašičice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, a zatim operite kosu. Ovo je efikasan domaći recept protiv opadanja kose.

Sok crvenog luka

U drugoj naučnoj studiji grupa, koja je koristila sok crvenog luka, imala je čak 87 odsto izlječenja od alopecije.

Primjena: sok luka utrljati u teme dva puta dnevno, rezultat se vidi nakon 4-6 nedjelja.

Kombuha gljiva

Čaj od kombuhe je vrlo ljekovit, a djeluje i protiv opadanja kose.
Izvor: SuperŽena, B92

WordPress Themes