Lekoviti neven(ognjič) zlato iz naše bašte


Teško je poverovati u sva pozitivna dejstva koja ovaj mali cvet ima na vaše zdravlje. Na latinskom nosi naziv Calendula Officinalis, a u narodu je poznat i kao žutorod, ognjanac žutelj ili bilec.


Neven je jedna od najlekovitijih biljaka na našim prostorima.

Prirodna kozmetika, čajevi, ulja od nevena – širok spektar njegovog delovanja je fascinantan. Prema svom poreklu on je jednogodišnja zeljasta biljka mediteranskog porekla. Uzgaja se još od XII veka, starim narodima je on bio odlično poznat, a njegova primena u narodnoj medicini ostala je do današnjih dana iako mu se ranije u većoj meri pridavao značaj. Neven ima jarko narandžastu boju i primamljivog je izgleda, niskog rasta do maksimalnih 70 centimetara, sa izraženim gorko slatkim mirisom. Kao lek koristi se cela biljka osim korena, a najveću primenu u lečenju ima sam cvet i latice nevena. Cveta od juna pa do prvih mrazeva, a njegov cvet se bere i suši. Za 1 kg suvog nevena u proseku je potrebno 5 kg svežeg. Njegova primena je i unutrašnja i spoljašnja. U sebi sadrži mnoga lekovita svojstva kao što su eterična ulja, karotenoidi, sadrži tanine saponine, flavonide, kao i gorke materije i smolu. Od nevena se prave čajevi tinkture ali i kreme i ulja, sve navedeno ima izuzetno široku primenu.

Prirodna kozmetika od nevena

Ukoliko ne želite sami da pripremate kozmetičke proizvode od nevena budite sigurni da su oni brojni, sada već masovni u kada je prirodna kozmetika u pitanju. Dostupne su vam i kreme i ulja koja pored izuzetnog dejstva imaju i prijatan miris.

prirodna kozmetika

Čaj od nevena

Čajevi od nevena se prave da bi se ublažili mensturalni bolovi i smanjilo obilno krvarenje. Ovaj čaj se koristi i protiv povraćanja kao i kod jakih prehlada. Budući da deluje umirujuće utiče na nesanicu kao i na ubrzano lupanje srca.

Nevenom se pročišćava krv, a mast od njegovih cvetova odlično deluje na hemoroide. Nevenova mast se koristi i za saniranje rana i povreda, a veoma jednostavno se pravi.  U “opranu” domaću mast (mast se prema narodnom receptu mora isprati devet puta sve dok ne bude “snežno” bela) se doda sok od sveže isceđenog cveta nevena. Na toploj ringli se neven i mast mešaju dok se dobro ne sjedine, a kada se ohladi i postane žute boje, odložena u kutijice spremna je za primenu. Takođe se može koristiti za opekotine ili izgorelu kožu od prekomernog sunčanja. Budući da je obična mast u pitanju ne možete da očekujete fantastičan miris ali su rezultati nedvojbeno takvi.

caj od nevena

Tinkture se koriste za različite upalne procese, odlične su kod dubokih rana, ali i drugih upalnih procesa na koži (pojava akni, crvenilo).  Zbog njegovog višestrukog dejstva i odličnih rezultata primenjuje se u velikoj meri i u prirodnoj kozmetici, kojoj sve više pribegavaju žene željne trajnih efekata. Neven može da suzbije mnoge upalne procese, da eliminiše crvenilo akne i bubuljice, ali takođe može da deluje preventivno.

Ulje od nevena

Ulje od nevena u kombinaciji sa nekim od eteričnih ulja koje će mu dati lep miris bolje je od bilo kog losiona za vašu kožu, jer se u njemu nalaze svi potrebni sastojci za ishranu i sjaj vaše kože. Ukoliko koristite nevenovo ulje, vodite računa da ga dobro zatvorite jer oksidira. Ako užegne izgubiće sva lekovita svojstva koja u sebi ima.

ulje od nevena

Delovanje nevena je gotovo bez granica, sa ovom biljkom možete da rešite skoro sve što vam padne na pamet. Na selu ga mnoge domaćice gaje u svojim baštama. Pored toga što ima lekovito dejstvo izuzetno je lepog izgleda. Ukoliko živite u gradu možete da ga gajite u žardinjerama ili kupite u zdravoj hrani. Kako god da odlučite sigurno je da treba da ga imate u svojim domovima.


WordPress Themes