Lekovita moć gaveza je ogromna!

Recept

Gavez je izuzetno lekovita, a nedovoljno zastupljena biljka u našoj svakodnevici.

Ovaj neugledni, spolja crni, a iznutra beličasti ili žuti koren pomaže kod preloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova, pa čak i kod proređivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa.

Takođe pomaže kod bolova u donjem delu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i kolenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdlina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste povreda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, leči tinktura napravljena od korena gaveza. Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo, pa zato rana brzo zarasta, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva. Gavez je nezamenljiv kod zapaljenja tetiva, artritisa (zapaljenja zglobova), distorzija (iščašenje, uganuće), kontuzija (naboj, nagnječenje), hematoma (krvni podlivi), tromboflebitisa (upala vena) i drugog.

Kolika je lekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka: „Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korena“.

Gavezova tinktura zauzima počasno mesto u kozmetici lica i ruku. Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa kožu opuštenu, naboranu pogotovo sa borama oko očiju koje su nastale zbog neadekvatnog korišćenja kozmetičkih sredstava i prekomernog sunčanja i slično. Posle duže upotrebe gavezove tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše.

Za spoljnu upotrebu protiv gihta nema boljeg leka od tinkture gaveza koja se kod teškog gihta lagano utrljava.

Tinktura od gaveza se izvrsno pokazala u lečenju upale nerava – gde god su na telu bolna mesta osetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve.

Tinktura od gaveza – recept

Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml jake rakije u plastičnoj flaši i položiti vodoravno da „odleži“ na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Posle 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu. Ovom tinkturom mazati obolelo mesto 3 puta dnevno.

Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla. Savetuje se da koristite čist alkohol umesto rakije, jer se dobija bolja tinktura bez mirisa.

Gavez sa rakijom veoma neprijatno miriše.

WordPress Themes